Τα επίσημα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, παρέστη χθες, Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο νησί,  από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας,  Γιώργο Σταθάκη παρουσία του Περιφερειάρχη , του Δημάρχου Μυκόνου, Κωνσταντίνου Κούκα και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ,  Μάνου Μανουσάκη.

Με το έργο αυτό, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Τήνο καθώς και τις διασυνδέσεις Σύρος – Πάρος και Σύρος – Μύκονος. Ήδη είναι διασυνδεδεμένες μέσω Εύβοιας η 'Άνδρος και η Τήνος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων, ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στην ομιλία του ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε στη σημασία και στους συμβολισμούς του έργου, αναδεικνύοντας και την εθνική, για τον νησιωτικό χώρο, διάστασή του.

«Η ενεργειακή θωράκιση του Αιγαίου είναι μια απόφαση απολύτως επιβεβλημένη  για λόγους περιβαλλοντικούς , οικονομικούς, αλλά και για λόγους εθνικούς. Το έργο αυτό έχει σημαντικούς συμβολισμούς. Μέσα από την  πολύ καλή συνεργασία  φορέων του δημόσιου τομέα,  των δύο Υπουργείων,  Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομίας & Ανάπτυξης και του ΑΔΜΗΕ, αναδεικνύει τη δημόσια διοίκηση που έχουμε ανάγκη. Μια δημόσια διοίκηση που προλαμβάνει, που σχεδιάζει το μέλλον  και που υλοποιεί, με τρόπο αποτελεσματικό.  Το έργο αυτό, έχει επίσης το συμβολισμό του μοντέλου χρηματοδότησής του, με πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το οποίο εκτιμώ ότι θα “αναγκαστούμε” να ακολουθήσουμε στο μέλλον, για να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.  Ειδικά για το Νότιο Αιγαίο, αυτό το μίγμα και το μοντέλο χρηματοδότησης, μπορεί να είναι η λύση για πάρα πολλά προβλήματα, ειδικά μετά και την πρόσφατη αλλαγή των κριτήριων κατάταξης των ευρωπαϊκών Περιφερειών, που επαναφέρουν το Νότιο Αιγαίο στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χατζημάρκος έκανε ειδική αναφορά στο νησί της Μυκόνου και στις επιδόσεις του στον τομέα του τουρισμού, επαναφέροντας το αίτημα προς την κεντρική διοίκηση να αποτυπώσει με αριθμούς ποιο είναι το ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας που παράγεται στο Νότιο Αιγαίο.

«Η μόνιμα "στοχοποιημένη" Μύκονος, εξακολουθεί να αναζητά την αναγνώριση της συνεισφοράς της στην εθνική οικονομία, στον τουρισμό, στη φήμη της χώρας μας διεθνώς.  Η Μύκονος, όπως και άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου,  είναι ένας πρωταθλητής που δίνει τον αγώνα του με αυτοπεποίθηση και φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα.  Περί σεβασμού της επιτυχίας της, ούτε λόγος. Έχουμε συνολικά ως χώρα, μια δυσκολία με την επιτυχία. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ως λαός, πώς στεκόμαστε απέναντι στο φαινόμενο της επιτυχίας, πώς αντιμετωπίζουμε τους επιτυχημένους.  Η Περιφέρεια  Νοτίου  Αιγαίου, είναι ο πρωταθλητής  του ελληνικού τουρισμού.  Κατά συνέπεια, κάθε επένδυση που γίνεται στο Νότιο Αιγαίο, αποδίδει,  όσον αφορά τη θέση , τη φήμη  και την οικονομία της χώρας , που στις σημερινές συνθήκες είναι απολύτως αναγκαία», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι μετά την ηλεκτρική διασύνδεση της Μυκόνου, θα ακολουθήσει η Νάξος.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της 'Άνδρου με τη νότιο Εύβοια και την Τήνο. Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και θα ακολουθήσει η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, που προβλέπεται  να ολοκληρωθεί το 2020 αντί του 2022, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Η τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων στην οποία εντάσσονται οι εξής διασυνδέσεις:

Πάρος – Σαντορίνη – Φολέγανδρος – Μήλος – Σίφνος – Σύρος,

Νάξος – Δονούσα, Νάξος – Σχοινούσα – Αμοργός και Κουφονήσι- Σχοινούσα – Ηρακλειά,

Πάρος – Ίος – Σίκινος – Φολέγανδρος,

Σίφνος – Σέριφος – Κύθνος,

Λαύριο – Κέα,

Σαντορίνη – Ανάφη – Αστυπάλαια.

 Στη συνέχεια, ο ΑΔΜΗΕ έχει στόχο την διασύνδεση της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Ειδικά για τα Δωδεκάνησα η εισήγηση προβλέπει την κατασκευή διασύνδεσης Λαυρίου – Κω και διακλάδωση από την Κω προς Κάλυμνο και Ρόδο. Εναλλακτικά εξετάζεται η διασύνδεση μέσω Κρήτης.