Με απόλυτη επιτυχία τέθηκε σήμερα  σε λειτουργία  το Φράγμα Γαδουρά, το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στο Αιγαίο και κόστισε πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργία του Φράγματος ιεραρχήθηκε μεταξύ των προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Αρχής από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της και απετέλεσε ένα από τα στοιχήματα που έθεσε, προκειμένου το έργο να καταστεί λειτουργικό και να υδροδοτήσει κατ’ αρχήν την πόλη της Ρόδου και σταδιακά ολόκληρο το νησί.

Το Φράγμα Γαδουρά τέθηκε σε κανονική λειτουργία  σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή), παρόντων των Αντιπεριφερειαρχών Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Γιάννη Φλεβάρη και Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, του Προέδρου της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Τσίκκη, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλη Μαριά, και του Τεχνικού Συμβούλου της ΠΝΑΙ κ. Νίκου Οικονόμου.

Λίγο μετά τις 4:00 μμ,  μέσω του αγωγού του Φράγματος, το νερό διοχετεύτηκε για πρώτη φορά στο αντλιοστάσιο στην περιοχή Ασγούρου και από εκεί στην δεξαμενή  της ΔΕΥΑΡ στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, από όπου, τις επόμενες ημέρες, θα φτάσει στα νοικοκυριά της πόλης της Ρόδου.

Της λειτουργίας του Φράγματος προηγήθηκε μια περίοδος εντατικών εργασιών υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΡ, προκειμένου να ολοκληρωθεί άρτια το έργο και  να περάσει με επιτυχία το απαιτούμενο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας.

 Η υδροδότηση της πόλεως Ρόδου είναι πλέον θέμα ημερών και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι χημικοί έλεγχοι  καταλληλότητας του νερού.

Υπεύθυνος φορέας για την διαχείρισης του Φράγματος Γαδουρά, για το διάστημα των επομένων δυόμιση περίπου ετών, θα είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία θα αναλάβει και το κόστος συντήρησης του Φράγματος. Το νερό θα διατίθεται αρχικά δωρεάν από την Περιφέρεια προς την ΔΕΥΑΡ.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, από το Τολέδο όπου βρίσκεται,  εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση της όλης προσπάθειας, δήλωσε:

“Το μεγάλο κατασκευαστικό έργο του Φράγματος Γαδουρά τίθεται σήμερα σε λειτουργία, έτοιμο να δοθεί σε χρήση στους κατοίκους του νησιού της Ρόδου. Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που σε μια περίοδο παρατετάμενης κρίσης όπως αυτή που διέρχεται ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια, η ολοκλήρωση ενός  έργου υποδομής, ζωτικής σημασίας για το νησί της Ρόδου, έρχεται να μας τονώσει, να αλλάξει την ψυχολογία μας και να μας δείξει  ότι με σοβαρή και συστηματική δουλειά μπορούμε ακόμη να καταφέρουμε πολλά, να προσφέρουμε στους νησιώτες την ποιότητα ζωής και το μέλλον που τους αξίζει”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, αρμόδιος για θέματα υδροοικονομίας, δήλωσε πως οι φυσικοί πόροι, οι πηγές και τα υπόγεια ύδατα θα ωφεληθούν από την λειτουργία του Φράγματος καθώς θα αποσυνδεθούν δεκάδες συμβατικές γεωτρήσεις από το δίκτυο, με άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση της αειφορίας και την παράδοση των πολύτιμων αποθεμάτων νερού και στις επόμενες γενιές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε και εκείνος με την σειρά του υπερήφανος για την ολοκλήρωση και ενός τόσο μεγάλου έργου, επισημαίνοντας την μεγάλη σημασία του για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού και την συμβολή του στην παραγωγική διαδικασία.