ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

email:press@pnai.gov.gr

                                         

  8 Απριλίου 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ:   Πρότυπες δράσεις στον πρωτογενή τομέα– Επαφές Περιφερειάρχη με τοπικούς φορείς της Σαντορίνης

 

Την υποδειγματική λειτουργία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σαντορίνης και τις ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές που προδιαγράφονται για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, διαπίστωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κατά τη δεύτερη μέρα περιοδείας του στο νησί, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Ηλία Μαϊνά.

 

Μετά την ενημέρωση που του έγινε, ο κ. Μαχαιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέληση των ντόπιων παραγωγών να επιμείνουν στη στήριξη των προϊόντων τους, προωθώντας τα στην τοπική αγορά, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της.

Εντυπωσιακό παράδειγμα αποτελεί η παραδοσιακή «φάβα της Σαντορίνης», η παραγωγή της οποίας αυξήθηκε θεαματικά τα τελευταία χρόνια, από 700 στρέμματα το 2007 σε 2.000 στρέμματα το 2010.Υπερδιπλασιασμός επίσης καταγράφεται στην παραγωγή τομάτας.

Όλα αυτά τα προϊόντα, όπως και άλλα που παράγονται στο νησί, διατίθενται στην αγορά τυποποιημένα και επώνυμα – δηλαδή με ονομαστική αναφορά στον εκάστοτε παραγωγό. Την ευθύνη του συντονισμού όλων των παραγωγών έχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

 

«Στη Σαντορίνη επιβεβαιώνονται οι λόγοι για τους οποίους παραμένουμε, σαν Περιφέρεια, αμετακίνητοι στην πολιτική επιλογή και στρατηγικό μας στόχο για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα των νησιών μας, σε πολλά εκ των οποίων η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού έχει εγκλωβίσει άλλες παραγωγικές δραστηριότητες»τονίζει ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, εξαίροντας το έργο που επιτελείται στο Κυκλαδίτικο νησί, διασφαλίζοντας και προβάλλοντας την ποιότητα των τοπικών μας προϊόντων.

 

Ο Περιφερειάρχης είχε επίσης συναντήσεις με το Τοπικό Συμβούλιο Θηρασιάς, όπου κυριάρχησε το ακτοπλοϊκό πρόβλημα, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους εκπαιδευτές οδηγών και τους λεμβούχους της Σαντορίνης.

 

Από το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Μαχαιρίδης θα βρίσκεται στη Ρόδο, όπου το Σαββατοκύριακο θα έχει συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες.

image_print