Πρωτιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το 2020 στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Η πιο δύσκολη γεωγραφικά Περιφέρεια της χώρας, με την δραματική υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της και παρά τις δυσχέρειες που προκάλεσε η πανδημία,  αναδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά πρωταθλήτρια στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

 

Με επιδόσεις που για δεύτερη συνεχή χρονιά την φέρνουν στην κορυφή, όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020,  έκλεισε το 2020 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία Covid-19 από την αρχή του περασμένου έτους και παρά το συνεχιζόμενο πρόβλημα της δραματικής υποστελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών της, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατόρθωσε, όπως και το 2019,  να αναδειχθεί πρώτη μεταξύ των Περιφερειών της χώρας στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

 

Βάσει των απολογιστικών στοιχείων του Υπουργείου  Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της  Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης, για την πρόοδο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο” για το 2020,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων (πραγματοποιηθείσες δαπάνες προς πιστοποίηση), με ποσοστό 56,13% , όπως επίσης και στην πρώτη θέση όσον αφορά το ποσοστό  δαπανών ενωσιακής στήριξης (61,92%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο του μέσου όρου απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ( ποσοστό 53,89%) αλλά και σημαντικά υψηλότερο του μέσου ποσοστού απορρόφησης των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων (ποσοστό 43,51%).

 

Τα παραπάνω ποσοστά που αποτυπώνουν την επιτυχία του Νοτίου Αιγαίου, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, στην πιο δύσκολη Περιφέρεια της χώρας, δουλειά που συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς, αψηφώντας ακόμη και τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία. Η πορεία αυτή δημιουργεί την βεβαιότητα ότι  στο τέλος της προγραμματικής αυτής περιόδου – στο τέλος του 2023- θα έχουν αξιοποιηθεί πλήρως οι πόροι του ΕΣΠΑ που αναλογούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

Σημειώνεται ότι η νέα προγραμματική περίοδος 2021 – 2027, θα  φέρει στο Νότιο Αιγαίο αυξημένους ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 357 εκατ. ευρώ, έναντι των 172 εκατ. ευρώ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, απόρροια της επιτυχημένης προσπάθειας της Περιφερειακής Αρχής να διεκδικήσει νέα κατηγοριοποίηση για το Νότιο Αιγαίο, που δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στις περισσότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου του ότι οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια  μετέτρεψαν τους ευρωπαϊκούς πόρους –που διατίθενται μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων και πρωτίστως του ΕΣΠΑ- στο κυρίαρχο χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα.

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

 

"Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν σκληρά για αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Είναι η δουλειά πολλών ανθρώπων, σε πολλές υπηρεσίες, στην Περιφέρεια, στους Δήμους, στις ΔΕΥΑ, στα νομικά πρόσωπα κ.α. 

Είναι νίκη όλων αυτών.

Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, καλής οργάνωσης και αφοσίωσης στον στόχο. 

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειάς μας, διαχειρίστρια των ευρωπαϊκών πόρων στέκεται στην κορυφή της πυραμίδας της δουλειάς αυτής και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατακτά την 1η θέση σε ποσοστό απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων. 

Κερδισμένα, τα νησιά μας. 

 Κερδισμένοι, οι νησιώτες μας. 

Εμείς, χαρούμενοι για το αποτέλεσμα και μια ακόμα ηθική επιβράβευση για τον καθημερινό αγώνα. 

Οι δυσκολίες που έχουν τα νησιά από την φύση τους και οι αδικίες που υψώθηκαν από ανθρώπους που δεν κατάλαβαν ποτέ τις ιδιαιτερότητες τους, δεν αντιμετωπίζονται με μιζέρια αλλά με αντεπίθεση δημιουργικότητας. 

 Ευχαριστώ τους συνεργάτες μας, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, σε όλες τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και στο γραφείο μου, για την δουλειά που αποδίδει" .