Ο Προγραμματισμός της Διεύθυνσης Τουρισμού για το 2014 και το «Έτος Πολιτισμού για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου. Την εκδήλωση προλόγισε ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Χριστιάνα Καλογεροπούλου, ενώ κεντρικές ομιλήτριες ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Ελευθερία Φτακλάκη, και η Περιφερειακή Σύμβουλος Υπεύθυνη Πολιτισμού για τα Δωδεκάνησα, Ειρήνη Σβύνου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο του «2014 Έτος Πολιτισμού για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου», η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά συνέρχονται σε διάλογο με κοινή αποστολή οι τοπικοί φορείς τουρισμού και πολιτισμού.

 

            Στην εκδήλωση που συμμετείχαν τουριστικοί και πολιτιστικοί φορείς της Ρόδου, καθώς και στελέχη της αυτοδιοίκησης, ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στην σημασία της ανάδειξης της πολιτισμικής ταυτότητας του Αιγαίου μέσα από δράσεις και έργα υποδομής που προϋποθέτουν στενή συνεργασία ανάμεσα στους φορείς, ώστε οι επισκέπτες των νησιών μας να πάρουν τα μηνύματα του πολιτιστικού μας πλούτου. Αναφέρθηκε επίσης σε εμβληματικές δομές, όπως το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρόδου και το Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας, έργα της Περιφέρειας, το Μουσείο Νεώτερης Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο, τονίζοντας πως πρέπει να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ρόδου. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ο πολιτισμός δίνει μεγάλη αξία στον τουρισμό, και πρέπει να αξιοποιηθεί μαζί με το περιβάλλον, ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν τελειώσει αυτός ο χρόνος, να αφήσει πίσω υποδομές για το μέλλον».

 

            Την σκυτάλη πήρε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κα Φτακλάκη, που παρουσίασε τον Προγραμματισμό της Διεύθυνσης Τουρισμού και το «2014 Έτος Πολιτισμού για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου» και ανέδειξε κοινές δράσεις μεταξύ τουριστικών και πολιτιστικών φορέων με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη, την δημιουργία ταυτότητας προορισμού και την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του Αιγαίου με την αξιοποίηση των σύγχρονων διαθέσιμων εργαλείων του Marketing και της τουριστικής διαδικτυακής πλατφόρμας της Περιφέρειας που ενθαρρύνουν τον βιωματικό τουρισμό και θα ενισχύσουν σημαντικά την θεματική επένδυση του 2014, ως «Έτος Πολιτισμού». Άλλωστε, η ανάγκη της ανάδειξης ταυτότητας προορισμού και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος ήταν οι βάσεις του Έτους Πολιτισμού, καθώς διαπιστώθηκε η έλλειψη συντονισμένης προβολής στο υφιστάμενο κεφάλαιο πολιτιστικών στοιχείων και δραστηριοτήτων. Η Αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε την συμμετοχή της Περιφέρειας σε 19 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις μέσα στην επόμενη περίοδο, καθώς και την διοργάνωση road shows και την παραγωγή ψηφιακού διαφημιστικού υλικού. Επίσης αναφέρθηκε στην δημιουργία καινοτόμων δράσεων, όπως είναι ο θεσμός του Αmbassador (πρεσβευτή), η ανάπτυξη του Πράσινου Τουρισμού (Πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης), καθώς και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων. Για να πετύχουν οι δράσεις του Έτους Πολιτισμού, η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας και συντονισμού των φορέων, αλλά και την εξωστρέφεια αυτών των δράσεων. Ανακοίνωσε την δημιουργία πολιτιστικού καλενταρίου ανά νησί, το οποίο θα υπάρχει στην τουριστική διαδικτυακή πλατφόρμα της Περιφέρειας. Επίσης, ζήτησε την συνεργασία των φορέων προκειμένου να υπάρξουν δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο εξωτερικό (εκθέσεις, road shows) προκειμένου να δίνουν προστιθέμενη αξία στην προβολή του τουρισμού. Δεσμεύθηκε πως η Διεύθυνση Τουρισμού θα στηρίξει και δράσεις πολιτιστικών φορέων που όμως θα ανταποκρίνονται στην φιλοσοφία του Έτους Πολιτισμού.

 

            Στην τοποθέτησή της η κα Σβύνου τόνισε την ανάγκη για συνεργασίες ανάμεσα στους φορείς, ώστε να στηριχθούν οι τοπικές εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να προβληθούν συντονισμένα και στοχευμένα στους ξένους επισκέπτες των νησιών μας. Δεσμεύθηκε με τη σειρά της ότι θα στηρίξει και φέτος τους πολιτιστικούς φορείς, ζητώντας τους να στέλνουν έγκαιρα τις προτάσεις τους, προκειμένου να προγραμματίζεται καλύτερα η υλοποίησή τους. Ακολούθησαν εισηγήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων εκπροσώπων των τοπικών τουριστικών και πολιτιστικών φορέων, οι οποίες έδωσαν νότα αισιοδοξίας για την περίοδο που ακολουθεί υπό το πρίσμα του «2014 Έτος Πολιτισμού», επικροτώντας το στίγμα της αναγκαιότητας για δημιουργικές συνεργασίες που θα επιφέρουν την υπέρβαση του τουριστικού προφίλ των νησιών της Περιφέρειας από το παράδειγμα του «ήλιος και θάλασσα» στην αειφόρο τουριστική βιομηχανία που στηρίζεται στην ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. 

image_print