19 Σεπτεμβρίου 2013

 

 

Στη Σχοινούσα, το Κουφονήσι  και την Ηρακλειά  περιόδευσε χθες  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο για τα ζητήματα του Πρωτογενή Τομέα κ. Αντώνη Χατζηιωάννου, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νάξου κ. Γιώργο Γκούφα και τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δημήτρη Καπούνη.

Στη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο της Σχοινούσας κ. Ηλία Μάνη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γιώργο Γρύσπο, τέθηκαν στο Περιφερειάρχη τα θέματα που απασχολούν το νησί και έχουν να κάνουν με τη Νέα Αφαλάτωση, την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, τη Διαχείριση των Λυμάτων, την κατασκευή νέων Δεξαμενών Νερού και τα προβλήματα στο Οδικό Δίκτυο. 

Επισημαίνεται  ότι από τις Συλλογικές Αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Έτους 2013, υλοποιούνται στο νησί τα εξής 2 έργα, προϋπολογισμού, 2.491.005€:

1.     Μελέτη Μικρού ΧΥΤΑ Σχοινούσας (Κ. Σχοινούσας), προϋπολογισμού 60.000€ και

2.     Νέο Λιμάνι Σχοινούσας, προϋπολογισμού 2.431.005€

Πλέον των παραπάνω αναφερόμενων, από Ιδίους Πόρους της Περιφέρειας υλοποιείται 1 ακόμη έργο προϋπολογισμού 100.000€.

Με το πέρας της συζήτησης, ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε το νέο Λιμάνι στην περιοχή όπου γίνονται οι ανασκαφές και υποσχέθηκε κάθε δυνατή στήριξη και τεχνική βοήθεια από πλευράς Περιφέρειας για την περάτωση του έργου.

 

 

Ακολούθως στο Κουφονήσι, ο Περιφερειάρχης σε συνάντηση με το Τοπικό Συμβούλιο και κατοίκους του νησιού, κυρίως αλιείς, συζήτησε την εξέλιξη των έργων υποδομής και κυρίως αυτών της Αφαλάτωσης και του Πολυδύναμου Ιατρείου, έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ καθώς και το ζήτημα της  αποκατάστασης του λιμενοβραχίονα, το πολεοδομικό πρόβλημα του οικισμού και την αποκατάσταση του περιφερειακού δρόμου.

Σημειώνεται ότι στο Κουφονήσι στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ είναι ενταγμένο το έργο της Προμήθειας Μονάδας Αφαλάτωσης και Κατασκευής Συνοδών Έργων, με προϋπολογισμό 524.800 ευρώ.

Επίσης, από τις Συλλογικές Αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Έτους 2013, Υλοποιούνται / Εκπονούνται / Ολοκληρώνονται στα Κουφονήσια τρία (3) ακόμη Έργα / Μελέτες, Συνολικού Προϋπολογισμού, 180.000€.

Συγκεκριμένα:

1.     Μελέτη αποκατάστασης ΧΑΔΑ Δήμου Κουφονησίων                 (Κ. Κουφονησίων), προϋπολογισμού 20.000€

2.     Μελέτη Μικρού ΧΥΤΑ (Κ. Κουφονησίων), προϋπολογισμού 60.000€

3.     Μελέτη βελτίωσης αλιευτ. Καταφυγίου Κουφονησίου, προϋπολογισμού 100.000€

 

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι,  πλέον των παραπάνω αναφερόμενων Πόρων και Έργων, από Ιδίους Πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Υλοποιούνται / Εκπονούνται ακόμη τέσσερα (4) Έργα / Μελέτες, Συνολικού Προϋπολογισμού 122.969,45€.

Ακολούθησε εκτενής αναφορά από τον κ. Χατζηιωάννου  για τα Προγράμματα στον Τομέα της Αλιείας που πρόκειται να υλοποιηθούν στα πλαίσια της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 και υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος με τους αλιείς του νησιού με τους οποίους  και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί σχετική ενημερωτική συνάντηση στη διάρκεια του Οκτωβρίου στο Κουφονήσι.

Στον επόμενο προορισμό την Ηρακλεία, ο Περιφερειάρχης  συζήτησε με τον Αντιδήμαρχο του νησιού κ. Στέλιο Ζούλη και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου το κύριο πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους που είναι αυτό της Αφαλάτωσης του Νερού για το οποίο ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων. Τονίζεται πως στην Ηρακλειά  από τις Συλλογικές Αποφάσεις της Περιφέρειας υλοποιείται η  μελέτη του Μικρού ΧΥΤΑ (Κ. Ηρακλειά), προϋπολογισμού 60.000€.

Όσον αφορά στο αίτημα για χάραξη νέων Οδικών Δικτύων ο Περιφερειάρχης υποσχέθηκε να εξεταστεί αυτή η δυνατότητα στα πλαίσια της Νέας Προγραμματικής Περιόδου.

Στο ζήτημα της αξιοποίησης του Σπηλαίου, ο κ. Μαχαιρίδης  δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε σχετική παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αναδειχθεί το ιδιαίτερο φαινόμενο που συναντάται στο νησί (μεγαλύτερος αριθμός «σπειρών» χαραγμένων πάνω σε πέτρες οι οποίες χρονολογούνται από την 3η χιλιετία π.Χ.) προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης και να βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηιωάννου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γκούφας συναντήθηκαν με το Διακλαδικό Ιατρικό Κλιμάκιο του πλοίου «Προμηθέας» το οποίο βρισκόταν στο νησί και ενημερώθηκαν από τους γιατρούς για τη μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος καθώς και τις διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξαν και ζήτησαν την καταγραφή των όποιων προβλημάτων και ελλείψεων σε υποδομές παρατηρούνται προκειμένου να συζητηθούν σε ανάλογη συνάντηση που θα λάβει χώρα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Μαχαιρίδης από την πλευρά του ευχαρίστησε το πλήρωμα και το ιατρικό προσωπικό του «Προμηθέας» για τη συμβολή τους στην ιατρική περίθαλψη των κατοίκων των μικρών νησιών του Αιγαίου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει τη δυνατότητα δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης στους κατοίκους αυτών των νησιών σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

1.     Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο περιθάλπονται δωρεάν κάτοικοι των νησιών: Αστυπάλαιας, Κάσου, Νισύρου, Τήλου, Χάλκης και Καστελόριζου.

2.     Στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών περιθάλπονται δωρεάν κάτοικοι των νησιών: Ηρακλειάς, Δονούσας, Κουφονησιών, Σχοινούσας, Σικίνου, Κιμώλου και Φολεγάνδρου.

3.     Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας περιθάλπονται δωρεάν κάτοικοι των νησιών: Λειψών, Ψερίμου, Αγαθονησίου, Αρκιών, Φαρμακονησίου, Αμοργού και Ανάφης.

Δικαιολογητικό προσδιορισμού της κατοικίας αποτελεί η βεβαίωση του αντίστοιχου Δήμου του νησιού.

Σήμερα ο Περιφερειάρχης από το νησί της Νάξου πραγματοποίησε εκ νέου συνάντηση με το στελεχιακό προσωπικό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθώς και με υπηρεσιακούς Παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image_print