ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τηλ.: 22810. 82630 – 22413.60609

email: press@pnai.gov.gr          

1 Αυγούστου 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Από τον Σεπτέμβριο δρομολογείται το «μικρό» ΕΣΥ για το Νότιο Αιγαίο

 

Με βασικό θέμα συζήτησης την Υγεία στα νησιά, συνεδρίασε σήμερα (Δευτέρα) στη Νάξο το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσία του γενικού γραμματέα υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νίκου Πολύζου, των βουλευτών Κυκλάδων, Παναγιώτη Ρήγα και Ιωάννη Βρούτση, του διοικητή του ΕΚΑΒ κ. Γιάννη Ροτζιώκου, των δημάρχων Νάξου και Αμοργού, εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

 

Ο Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας ειδικού συστήματος υγείας για το Νότιο Αιγαίο.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα πρόταση του Περιφερειάρχη σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε η διεκδίκηση περιφερειακού συστήματος υγείας προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του Νοτίου Αιγαίου.

 

Η πρόταση προβλέπει:

 

Ένα νησιωτικό ΕΣΥ με προσαρμογή των δομών υγείας στις ανάγκες των νησιών με πλήρη στελέχωση των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου, με ανάπτυξη νέων κλινικών, όπως εντατικές μονάδες θεραπείας και μονάδες εμφραγμάτων, ακτινοθεραπείας που θα αντιμετωπίζουν παθήσεις που οδηγούν σήμερα τους νησιώτες στην Αθήνα.

 

Τη στελέχωση των μικρών νοσοκομείων με ανάπτυξη των κλινικών που θα καλύπτουν τις βασικές ειδικότητες λαμβάνοντας υπόψη, κυρίως στα τουριστικά νησιά, την αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι.

 

Μικρά νοσοκομεία που θα λειτουργούν ως μονάδες υποδοχής περιστατικών που δεν  αντιμετωπίζουν τα κέντρα υγείας και τα πολυδύναμα ιατρεία.

 

Πλήρη ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και σύνδεση των μικρών νησιών με κέντρο αναφοράς τα μικρά νοσοκομεία (όπου υπάρχει τέτοια αξιολόγηση), των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου, και με βασικό κέντρο αναφοράς το 401 στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

 

Αντικατάσταση των αγροτικών ιατρών με γιατρούς ειδικότητας στα πολυδύναμα ιατρεία των μικρών νησιών.

 

Επιστημονική στήριξη των δομών υγείας στο Νότιο Αιγαίο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης.

 

Δημιουργία δυο πλωτών κέντρων υγείας Δωδεκανήσου και  Κυκλάδων για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα μικρά νησιά, όπως το πλωτό Πολυιατρείο “Δελφίνι της ζωής και της ελπίδας”.

 

Μοριοδότηση με ποσοστό που θα φτάνει το 50% για πρόσληψη στο ΕΣΥ, γιατρών ειδικότητας που θα έχουν υπηρετήσει για τρία χρόνια σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

 

Προγραμματισμός για τελειόφοιτους ιατρικών σχολών που θα δεσμεύονται να υπηρετήσουν στα νησιά, να ενταχθούν άμεσα στα προγράμματα εκπαίδευσης για απόκτηση ειδικότητας.

 

Δημιουργία συστήματος αεροδιακομιδών ασθενών, πλωτά και εναέρια μέσα Νοτίου Αιγαίου, υγειονομικό ελικόπτερο super puma και πλωτά υγειονομικά μέσα.

  

Επικαιροποίηση των Οργανισμών των δομών υγείας.

 

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε πως “πρέπει να καταλάβει το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι το Νότιο Αιγαίο στηρίζει την εθνική οικονομία και από την πλευρά του οφείλει η κεντρική εξουσία να ανταποκριθεί στα προβλήματα υγείας των νησιών”.

 

Η εισήγηση

Του κ. Γ. Πουσσαίου

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος, στην εισήγησή του με θέμα “Παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα υγείας και τα προβλήματα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ανά νησί, επισημαίνοντας τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και μη προσωπικό.

Ο κ. Πουσσαίος έθεσε ως κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης προς τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιωτικού συμπλέγματος της Περιφέρεας Νοτίου Αιγαίου, ενώ στους επιμέρους στόχους ενέταξε την ελαχιστοποίηση των περιφερειακών ανισοτήτων στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθώς και την αναδιάρθρωση των μηχανισμών διοικήσης.

 

“Έχουμε ευθύνη για ένα γόνιμο διάλογο”, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε πως”με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δρομολογήσουμε λύσεις στο θέμα της υγείας”.

 

Έγινε πληρέστατη παρουσίαση των ζητημάτων που άπτονται των διακομιδών αναφέροντας το υπέρογκο κόστος που μόνο το 2009 στοίχισαν στο ελληνικό δημόσιο 17.869.965 ευρώ, ενώ μέσα σε τρία χρόνια από το 2007 έως το 2010 το κόστος διπλασιάστηκε.

 

Ο κ. Πουσσαίος έκανε λόγο για την ανάγκη νέου σχεδιασμού του ΕΚΑΒ και πρότεινε τη δημιουργία πλωτών μέσων πλήρως εξοπλισμένων για την εξυπηρέτηση των περισσότερων ασθενών, ενώ τόνισε πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία και διακομιδή ασθενών στο νοσοκομείο Ηρακλείου.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης, παρουσίασε τις προτάσεις της Περιφέρειας για τον τομέα της υγείας ζητώντας άμεσα την κάλυψη των αναγκών, λαμβάνοντας νομοθετικά μέτρα για το θέμα των άγονων διαγωνισμών για την πλήρωση των θέσεων ιατρικού προσωπικού. Επίσης, προτάθηκε μεταξύ άλλων παροχή κινήτρων προσέλκυσης ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

 

Επίσης, ανάμεσα στις προτάσεις ανέφερε τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για διακομιδές από υδροπλάνα, καθώς επίσης και ανάληψη της τηλεϊατρικής και αξιοποίηση των υποδομών.

 

“Απαιτείται”, τόνισε ο κ. Πουσσαίος, “η δημιουργία εθνικής βάσης δεδομένων και στατιστικών αναλύσεων για το σύνολο των θεμάτων υγείας και η υιοθέτηση δράσεων πρόληψης και προαγωγής της υγείας, στοχευμένες σε ειδικές ομάδες”.

 

Ο Γ.Γ. του Υπ. Υγείας

 

Στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νίκος Πολύζος, δεσμεύτηκε πως η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίου θα αποτελέσει το πρόπλασμα επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Υγείας για το Νότιο Αιγαίο.

 

Ο κ. Πολύζος αναφέρθηκε στην πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη για τη δημιουργία άμεσα ενός μικρού εθνικού συστήματος για το Νότιο Αιγαίο, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, με στόχο να μπει μπροστά από τον Σεπτέμβριο.

 

Το Περιφερειακό ενέκρινε κατά πλειοψηφία την 2η τροποποίηση προϋπολογισμού του 2011 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την τροποποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας για το ίδιο έτος. 

 

Το θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

 

Ακόμα, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία:

 

-η πρόταση στο ΕΣΠΑ για την “Προμήθεια ειδών εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων που εκπαιδεύουν άτομα με αναπηρίες στο Νότιο Αιγαίο”.

 

-υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων και υποβολής προτάσεων για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” των έργων για “Παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

-επιδότηση αγοράς κατοικίας σε προβληματική περιοχή με βάση τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν.2085/1992.

 

Η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στη Ρόδο.