Στο πλαίσιο της πρόσκλησης που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, τον περασμένο Ιανουάριο,  με τίτλο «Προστασία των ακτών της Περιφέρειας από τη διάβρωση», για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», δέχθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο γραφείο του, την επίσκεψη του τέως προέδρου της Κοινότητας Σορωνής, Γιάννη Μαρίνου, ο οποίος του παρέδωσε μελέτη που αφορά στην προστασία των ακτών της Δημοτικής Ενότητας Καμείρου.

Η μελέτη εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα, υπό την καθηγητή παράκτιας μηχανικής, Θεοφάνη Καραμπά και παραδόθηκε στην Δημοτική Ενότητα Καμείρου, το 2011. Τίτλος της μελέτης είναι «Προστασία ακτών Δημοτικής Ενότητας Καμείρου, Δήμου Ρόδου – Διερεύνηση Διαβρωτικών Φαινομένων και Προτάσεις Αντιμετώπισης του προβλήματος», η οποία περιλαμβάνει και ακτομηχανική μελέτη ειδικά για την ακτή Σορωνής.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον κ. Μαρίνο για την μελέτη που του παρέδωσε, για την οποία, όπως τόνισε, θα ζητήσει από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου να βεβαιώσει το ενδιαφέρον του για την εν λόγω μελέτη και κατά πόσο προτίθεται να προχωρήσει στην διαδικασία αδειοδότησής της.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να χρηματοδοτήσει με το ποσό του ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, δράσεις προστασίας και αναστροφής του φαινομένου, σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί καίριας σημασίας παρέμβαση για την προστασία των ακτών από το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο της διάβρωσης και τις σοβαρές επιπτώσεις του, σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικοοικονομικό.

Η πρόσκληση που ο   Περιφερειάρχης,  υπέγραψε τον περασμένο Ιανουάριο, έχει ως δυνητικούς δικαιούχους την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η ημερομηνία λήξης της υποβολής προτάσεων είναι η 30/04/2018.