Υπερβαίνοντας τα όρια των αρμοδιοτήτων της, όσον αφορά τη σχολική στέγη, η Περιφερειακή Αρχή, από το ξεκίνημα της θητείας της προσανατολίστηκε, με επιτυχία στην αναζήτηση πόρων, που θα της έδιναν τη δυνατότητα να συνδράμει οικονομικά τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, στους οποίους ανήκει η αρμοδιότητα, προκειμένου να προβούν σε έργα συντήρησης και βελτίωσης των σχολικών υποδομών στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Στην ίδια λογική κινήθηκε η Περιφερειακή Αρχή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2017,  χρηματοδοτώντας τα έργα συντήρησης των σχολείων , μέσω Προγραμματικών ή Διαβαθμιδικών Συμβάσεων με τους Δήμους αλλά και διοχετεύοντας σημαντικό μέρος των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», σε σχολικές υποδομές, σε υποδομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και ερευνητικές υποδομές, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Ειδικότερα, δεδομένης της κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει τα σχολικά κτίρια στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και με στόχο την βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες παράγεται το εκπαιδευτικό έργο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατόρθωσε να εξασφαλίσει μέχρι σήμερα κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ, αποκλειστικά για έργα συντήρησης και επισκευής σχολικών κτιρίων.

Πρέπει δε να τονιστεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διεκδίκησε και πήρε χρηματοδότηση για έργα συντήρησης σχολικών μονάδων, υπερβαίνοντας τα στεγανά των αρμοδιοτήτων της, δεδομένου ότι η επισκευή και η συντήρησή τους δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, αλλά ανήκει στους αντίστοιχους Δήμους. Με την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής να διεκδικήσει  και να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους,  παρέχεται μια επιπλέον, σημαντική πηγή χρηματοδότησης των Δήμων, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων και την βελτίωση των συνθηκών παρεχόμενης εκπαίδευσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Με τους επιπλέον πόρους που για πρώτη φορά εξασφαλίστηκαν, χρηματοδοτήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017  65 έργα συντήρησης και επισκευής  σχολικών κτιρίων σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου : Άνδρο, Θήρα, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Λέρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σύρο, Τήνο, Αγαθονήσι, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αρκιούς, Αστυπάλαια, Θηρασιά, Ίο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Λειψούς, Μεγίστη, Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα), Νίσυρο, Πάτμο, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σύμη, Τέλενδο, Τήλο, Φολέγανδρο, Χάλκη και Ψέριμο.

Από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» χρηματοδοτήθηκαν:

 • Υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 • 9 έργα ανέγερσης, επέκτασης και αναβάθμιση σχολικών μονάδων σε Λακκί Λέρου, Αιγιάλη Αμοργού, Σίφνο, Κω, Μάρπησσα Πάρου, Βάρη Σύρου, Κάλυμνο, Νάξο, Μήλο –  13,00 εκ.
 •  3 έργα προμήθειας εξοπλισμού σχολικών μονάδων για όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας –  3,2 εκ. €
 • Βελτίωση υποδομών επαγγελματικής εκπαίδευσης
 • Εξοπλισμός Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, 500.000 €
 • Δράσεις ενίσχυσης ερευνητικών υποδομών

-Ερευνητικές υποδομές του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και του πλοίου ΕΕ «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, 1,0 εκ.

 • 2 έργα για την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για 12 – 13 σχολεία ετησίως,  625.000 €

Σημαντικό έργο παρήχθη και στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης, όπως  σεμινάρια, συνέδρια, προγράμματα διδασκαλίας και επιμόρφωσης, αλλά και χορήγηση  υποτροφιών σπουδαστών με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα:

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την θεματική ενότητα «Έμφυλες ταυτότητες» στο πλαίσιο της «Θεματικής Εβδομάδας» που διοργάνωσε το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Έμπωνα.

Συνδιοργανώθηκαν:

 • με το Κέντρο Φυσικών Επιστήμων Κω και σε συνεργασία με το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Κω εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ημερίδες στην Κάλυμνο και στην Κω, με θέμα «Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».
 • με το Σωματείο Διεθνών Σχέσεων και Πολιτιστικών Ανταλλαγών Καλύμνου, θερινό πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο νησί της Καλύμνου. Οι φοιτητές διδάχθηκαν την ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό σε εντατικά μαθήματα δύο (2) εβδομάδων από εθελοντές εκπαιδευτικούς. Εξακόσιοι (600) και πλέον πρεσβευτές της Ελλάδας ανά τον κόσμο μεταλαμπαδεύουν τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, όπως τις διδάχτηκαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στα εν λόγω θερινά προγράμματα. Δέκα (10) τουλάχιστον φοιτητές του είναι πλέον καθηγητές πανεπιστημίου και διδάσκουν την Ελληνική Γλώσσα στα δικά τους πανεπιστήμια, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Σωματείο και προωθούν τους φοιτητές να συμμετάσχουν στα θερινά προγράμματά του.
 • με τη Διεθνή Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας, Διεθνές Συνέδριο στη Ρόδο.
 • το 1ο Συνέδριο των προπτυχιακών φοιτητών-φοιτητριών 2016-2017 του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 • την 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Νότιου Αιγαίου στο αθλητικό κέντρο Καλλιπάτειρα
 • το 29ο Διεθνές Συνέδριο με την Διεθνή Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας και το Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμού, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.
 • την επιμορφωτική ημερίδα για τους Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολείων στα Δωδεκάνησα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου στην Ρόδο.
 • το 3ο συνέδριο TEDxRhodes.Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Κατάλυμα της Ισπανίας. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν το Emergent Seas (Αναδυόμενες Θάλασσες) και παραπέμπει στη δημιουργική αντιμετώπιση των προσκλήσεων των καιρών, ενώ παράλληλα εκπέμπει αναγκαίο κάλεσμα για αλλαγή πλεύσης προς νέους ορίζοντες, διαφορετικές τεχνικές, νοοτροπίες και οράματα.
 • το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και τη συνέργεια όλων των παραγωγικών φορέων: ΠΑΝ/ΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΕΕ, ΕΒΕΔ, ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ.
 • το συνέδριο Rhodes MRC -Rhodes Model Regional Co-operation.Πρόκειται για πανεπιστημιακή και λυκειακή προσομοίωση Διεθνών Οργανισμών.
 • κύκλο 6 Σεμιναρίων για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Μεσόγειο με την Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, με την συμμετοχή διακεκριμένων διπλωματών της χώρας μας.
 • με τον Σύλλογο Διάδοσης Φυσικών Επιστημών Ρόδου σειρά εκδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα «Εμείς και το Σύμπαν, μία εισαγωγή στην επιστήμη της Κοσμολογίας- Από τι είμαστε φτιαγμένοι; Μια ξενάγηση στην θεωρία και τα πειράματα των Στοιχειωδών Σωματιδίων». Οι εκδηλώσεις απευθύνθηκαν σε μαθητές και στον γενικό πληθυσμό.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης:

Συμμετείχε στην 5η Μαθητική Έκθεση των ΕΠΑΛ Ρόδου, Εσπερινού ΕΠΑΛ Ρόδου, ΕΠΑΛ Αρχαγγέλου, με τη συμμετοχή του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και στον 4ος Εκπαιδευτικός διαγωνισμός Ρομποτικής Ν. Αιγαίου.

Χορηγήγησε  9 θέσεις υποτρόφων σπουδαστών με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια για το έτος 2017-2018 σε συνεργασία με τα Ι.ΙΕΚ ΑΛΦΑ- MEDITERRANEAN COLLEGΕ.

Βράβευσε  τους άριστους μαθητές της Γ΄ Λυκείου σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες σε

συνεργασία με την Λέσχη Lions Ρόδου.

Απέστειλε  3 παλέτες (60 χαρτοκιβώτια) με τετράδια στα Επαρχεία Κω, Καλύμνου,

Καρπάθου και στη Σύρο τα οποία διανεμήθηκαν στα σχολεία που ορίζονται με απόφαση του Α.Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στον τομέα του εθελοντισμού, συγκεντρώθηκαν  τρόφιμα για το κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας με τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, τους Προσκόπους της Ιαλυσού και την Λέσχη Lions Ρόδου, την Μελισσοκομική ΑΕΒΕ & εθελοντικές ομάδες.

Συγκέντρωσε τρόφιμα για άπορες οικογένειες  και διανεμήθηκαν  τρόφιμα στους Ιερούς ναούς των Αγ. Αποστόλων και του Αγ. Παντελεήμονα στη Ρόδο.

Συμμετείχε σε εκδήλωση με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για τα 70 χρόνια της

Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Συμμετείχε στο Εργαστήριο Ανάπτυξης Διαλόγου και Διαβούλευσης, με την Ειδική Γραμματέα για θέματα Ρομά.