Ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κατά τον χαιρετισμό του στην  ημεριδά που διοργάνωσε ο σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείο Ρόδου με τίτλο «Ιδού η Ρόδος , Ιδού και η ποιότητα στον Τουρισμό», αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, που προσφέρουν ποιότητα στον Τουρισμό της Ρόδου.

 

Ο κ. Μαχαιρίδης  τόνισε χαρακτηριστικά, πως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει σαν προτεραιότητα της,  τη ποιότητα των δημόσιων υποδομών, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, την ποιότητα των ξενοδοχειακών υποδομών, την ποιότητα των έξω-ξενοδοχειακών υποδομών και γενικότερα την ποιότητα σε όλους τους τομείς.

 

Σε όσα αφορούν στην ποιότητα των δημόσιων υποδομών και συγκεκριμένα των υποδομών Περιβάλλοντος , ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε ότι έχουν διατεθεί τεράστια ποσά μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΕΠΕΡΡΑ, για το νησί της Ρόδου, και πως χρεώνονται στην Περιφέρεια υποδομές που δεν της αναλογούν.

 

Δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, οπότε  η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα αναλάβει να ολοκληρώσει και να βάλει σε λειτουργία  το Φράγμα του Γαδουρά, έργο το οποίο έχει καθυστερήσει και μέχρι σήμερα είναι αρμοδιότητα του  ΥΠΟΜΕΔΙ Το φράγμα του Γαδουρά είναι έργο πνοής, το οποίο μετά την λειτουργεία του θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης της Ρόδου. Για το θέμα των σκουπιδιών αναφέρθηκε στους δύο ΧΥΤΑ που υπάρχουν στο νησί, αλλά και στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών που βρίσκεται υπό κατασκευή . Εγκαταστάσεις που θα δώσουν λύση το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ένα πολύ σημαντικό έργο για τον τουρισμό είναι η εθνική οδός Ρόδου- Λίνδου, έργο το οποίο η Περιφέρεια ανέλαβε τον περασμένο Μάιο, και έπειτα από αίτημα των Παραγόντων του τουρισμού ξεκίνησαν οι εργασίες μετά το πέρας της προηγούμενης Τουριστικής  περιόδου (συγκεκριμένα 10 Οκτ. 2013). Δεσμεύτηκε ότι ο δρόμος θα παραδοθεί πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, ενώ δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει η μελέτη για την διαπλάτυνση του συγκεκριμένου δρόμου από τα Κολύμπια έως την Λίνδο.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στα έργα υποδομών τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και ιδίων πόρων, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης της Ρόδου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συντήρηση των κτηρίων  του Ταχυδρομείου και της Αστυνομίας, στον ξύλινο πεζόδρομο από το τουριστικό λιμάνι έως το λιμάνι της Ακαντιάς,  και στη συντήρηση του Εθνικού Θεάτρου. Κλείνοντας το θέμα των υποδομών, ο Περιφερειάρχης δήλωσε  ότι στάλθηκε για δημοπράτηση το έργο αποκατάστασης του καμπαναριού της Παναγίας της Φιλερήμου.

 

Στη συνέχεια δήλωσε ότι για το νησί της Ρόδου έχουν δεσμευτεί από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ποσά της τάξεως των 37 εκ ευρώ, ενώ για τους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού του Ν. Αιγαίου έχουν δεσμευτεί, από το νέο ΕΣΠΑ, από 10 εκ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στον Τουρισμό, ιδιαίτερη αναφορά έγινε  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  προώθησης του Τουρισμού (www.aegeanislands.gr ) η οποία θα βρίσκεται στον αέρα την επόμενη εβδομάδα, και στον διεθνή διαγωνισμό για την προβολή και διαφήμιση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο εσωτερικό και εξωτερικό.

 

Το ΕΣΠΑ 2 για την Περιφέρεια θα είναι στα  ίδια μεγέθη με το ΕΣΠΑ 1, γεγονός το οποίο ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου  έκανε ξεκάθαρο ότι είναι μεγάλη επιτυχία, και επιτεύχθηκε με πολύ κόπο, αφού το νέο ΕΣΠΑ έχει μειωθεί σε εθνικό επίπεδο κατά 30%. Όπως ανέφερε στην ομιλία του, φέτος θα διατεθούν 600.000 ευρώ, από ιδίους πόρους για την Τουριστική προβολή της Περιφέρειας, 400.000 ευρώ εκ των οποίων  αναλογούν στην Δωδεκάνησο.

 

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο του εργασιών για έργα τα οποία θα προσφέρουν ποιότητα στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου, αλλά όπως ξεκαθάρισε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ο κ. Μαχαιρίδης εξήγησε πως χρειάζεται να βρεθεί  η ταυτότητα του κάθε νησιού, και να αναδειχθούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ώστε τα νησιά να τοποθετηθούν στρατηγικά και  στοχευμένα  πάνω στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

 

Κλείνοντας, έκανε έκκληση στους επιχειρηματίες που ενεργοποιούνται στον Τουρισμό, για την πρόσληψη ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού, λέγοντας ότι δεν πρέπει να μείνει κανένας Ροδίτης, Δωδεκανήσιος, Νότιο Πελαγιτης και γενικότερα Έλληνας χωρίς δουλειά. Στην περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα με την κατάρτιση του προσωπικού, ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα αναλάβει την εκπαίδευση του.

image_print