Με συνέντευξη τύπου στα τοπικά και Γερμανικά ΜΜΕ ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη στο νησί του Γερμανού Ομοσπονδιακού Υφυπουργού Εργασίας Χανς Φούχτελ, ο οποίος διαβεβαίωσε για την πρόθεση της χώρας του να στηριχθεί η Ελλάδα «που υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας, και αυτό θα γίνει με συγκεκριμένες δράσεις και για συγκεκριμένα προβλήματα, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες».

Ο κ. Φούχτελ αναφέρθηκε στη δέσμευση που είχε αναλάβει να έλθει στα νησιά μας, μετά «το μπαλάκι που μου πέταξε ο Περιφερειάρχης», όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Νοτίου Αιγαίου στη Γερμανία, τον περασμένο Μάρτιο. Εξειδίκευσε μάλιστα τους τομείς δράσης όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως υπογράμμισε, «θα αναζητήσουμε όταν επιστρέψουμε στη Γερμανία τους καλύτερους εταίρους, πρόσωπα και φορείς, για να στηριχθεί το διαμάντι που λέγεται Νότιο Αιγαίο».

«Βάλαμε τα θεμέλια – δήλωσε – και ήδη καταγράφουμε την πρώτη επιτυχία που είναι η συνεργασία σε τουριστικό επίπεδο, σε σχέση με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την τουριστική εκπαίδευση και τη διασύνδεση της ΑΣΤΕΡ με τουριστική πανεπιστημιακή σχολή της Γερμανίας, την κρουαζιέρα, όπως και την διερεύνηση, με πανεπιστημιακή έρευνα, των προθέσεων και των τάσεων των Γερμανών, που θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υπηρεσιών».

Ο Γερμανός υφυπουργός δήλωσε επίσης ενθουσιασμένος από τις προτάσεις που εξέθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας και ήδη απευθύνθηκε πρόσκληση προς τους Συνεταιριστικούς μας φορείς να επισκεφθούν περιφέρεια της Γερμανίας.

«Θα παλέψουμε για την πρόοδο με αμοιβαία προσπάθεια» τόνισε ο κ. Φούχτελ, επαναλαμβάνοντας ότι «έχουμε αποφασίσει σαν χώρα να στηρίξουμε την Ελλάδα για να επιλύσει με τρόπο αποτελεσματικό τα προβλήματά της».

Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει               

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του έκανε λόγο για μια συνεργασία που θα εξελιχθεί βήμα – βήμα, σε συνέχεια της επίσκεψης στο Βερολίνο, όπου «προσδιορίσαμε το πλαίσιο και τους άξονες», μέσα από τη διδυμοποίηση του Νοτίου Αιγαίου με Γερμανική Περιφέρεια που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες κατευθύνσεις και πολιτικές σε καίριους τομείς, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

«Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, στη Γερμανία έχουν κατακτήσει προ πολλού αυτά που για εμάς είναι ακόμα ζητούμενα» είπε ο Περιφερειάρχης, που εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς «είναι θετικό, κατ’ αρχάς, ότι ο κ. Φούχτελ τόνισε πως Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει».

Πέρα από το πολιτικό, και σε οικονομικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και ο κ. Φούχτελ προσωπικά ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη γερμανική αγορά και η καχυποψία στην κοινωνία της χώρας. 

Χαρακτήρισε ως θετικές τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την τουριστική μας βιομηχανία και για την υιοθέτηση καλών πρακτικών σε σχέση με την επίλυση σημαντικών προβλημάτων στην Αυτοδιοίκηση.   

Τέλος, η συνέντευξη τύπου, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου, όπως και συνεργατών του Γερμανού υφυπουργού, ολοκληρώθηκε με τον δήμαρχο Ρόδο και πρόεδρο της ΠΕΔ Στάθη Κουσουρνά, που υπογράμμισε την απογοήτευση που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας «που δεν βλέπει φως στο τούνελ», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Γερμανία πράγματι θα βοηθήσει τη χώρα μας και όχι να τη στείλει στον Καιάδα».

«Αυτό επιβάλλει η έννοια της οικογένειας και προσβλέπουμε στις καλές σας προθέσεις» κατέληξε ο δήμαρχος.