Η διαχείριση των ροών προσφύγων και το μεταναστευτικό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των Περιφερειαρχών με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, σήμερα , Παρασκευή, στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα,  μετά από αίτημα της ΕΝΠΕ, στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
 
 
Εκπροσωπώντας μια από τις Περιφέρειες της χώρας που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, ο κ. Χατζημάρκος απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο τόνισε ότι πλέον μόνο από την Ευρώπη μπορεί να υπάρχει η προσδοκία της βοήθειας για την αντιμετώπισή του. Περιγράφοντας την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο Νότιο Αιγαίο, ανέφερε πως νησιά όπως Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Λέρος, Σύμη, Τήλος, Κως και Ρόδος δέχονται το ένα τρίτο του συνολικού μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στην χώρα, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που θα δώσουν στις Περιφέρειες δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης στην αντιμετώπιση του ζητήματος. 
 
Αρχικά ο  Επίτροπος Μετανάστευσης , χαρακτηρίζοντας το Δουβλίνο «ατυχή στιγμή για την ολοκλήρωση της ΕΕ», αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, που επιδιώκει να ελέγξει το πρόβλημα,   στο πλαίσιο της οποίας έχει ήδη επιτευχθεί ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης της Frontex,  που σημαίνει άμεση ενίσχυσή της με πλωτά και εναέρια μέσα, σε συνάρτηση με την άμεση δράση κατά των διακινητών.
 
 
Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η ανακοίνωση του Επιτρόπου Μετανάστευσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να κατευθύνει κονδύλια, όχι μόνο προς την κεντρική εξουσία αλλά και προς τις περιφέρειες και στους δήμους για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης τα οποία μπορεί να ανέλθουν ακόμη και το ύψος των 500 εκατ. ευρώ, αγώνα τον οποίο δίνει ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος.  Ζήτησε, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες να προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση και υποβολή των σχεδίων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα τους επιτρέψουν να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν άμεσα την ευρωπαϊκή στήριξη, υποσχόμενος κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση και την όσο το δυνατόν συντομότερη έγκριση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που θα υποβληθούν.
Χαρακτήρισε εκ των ων ουκ άνευ την ανάγκη δημιουργίας ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών,  η χρηματοδότηση των οποίων θα καλυφθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Διαρθρωτικού και Επενδυτικού Ταμείου.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Αβραμόπουλο ότι αυτή την στιγμή, η μοναδική ανοιχτή δομή στο Νότιο Αιγαίο είναι αυτή που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από ίδιους πόρους  στην Λέρο, ενώ από ίδιους πόρους χρηματοδοτούνται και οι εγκαταστάσεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας, υπερβαίνοντας τα όρια των αρμοδιοτήτων της και  αναλαμβάνοντας ρόλους και πρωτοβουλίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειών. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά έχουμε δώσει την δομή αυτή στο κράτος για να την λειτουργήσει και δεν υπάρχει κανένας από το ελληνικό δημόσιο για να παραλάβει τα κλειδιά» είπε χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Λέρου.
Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε η χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες να είναι εκτός του ΠΕΠ και απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα να  γίνουν στα νησιά αυτά που πρέπει, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 
 
Ο Περιφερειάρχης  ανέδειξε στην διάρκεια της συζήτησης και το θεσμικό έλλειμμα που υπάρχει. «Οι Περιφερειάρχες στο μεταναστευτικό, παίζουν το ρόλο του αερόσακου, που αν ανοίξει, πέφτουν όλοι πάνω του» ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά με τις επιθέσεις και τις κατηγορίες που έχει δεχτεί, κάθε φορά που αναδείκνυε όλες τις πτυχές και τις παραμέτρους που συνοδεύουν το μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως η ασφάλεια και η δημόσια υγεία.
 
 «Παρά ταύτα, είμαστε και παραμένουμε πρόθυμοι να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό το θέμα, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αυτή την στιγμή δεν μας επιτρέπεται να το κάνουμε», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «παγκόσμια πρωτοτυπία» να ζητούν οι Περιφέρειες την θεσμοθέτηση της δυνατότητας να εκτελούν δαπάνες για το μεταναστευτικό και να μην εγκρίνεται.
 
Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ενίσχυση της Frontex την οποία χαρακτήρισε κρίσιμο παράγοντα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. 
 
image_print