Με αφορμή τον θάνατο του Αναστάσιου Πεπονή, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης προέβη σήμερα στην παρακάτω δήλωση:

«Στο άκουσμα της απώλειας του Αναστάσιου Πεπονή, οφείλει ο καθένας μας να αποτίσει φόρο τιμής στον άνθρωπο και πολιτικό που συνέδεσε τη ζωή και τη συμμετοχή του στα κοινά με παραδειγματική ακεραιότητα και απαράμιλλο ήθος.

Σεμνός αλλά ασυμβίβαστος αγωνιστής της Δημοκρατίας, υπηρέτησε με ευγένεια και συνέπεια τις θεμέλιες αρχές της – την ισότητα, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Σε εποχές που ο πολιτικός, ακόμα και ο πολίτης, δεν ήταν έτοιμοι ή διατεθειμένοι να αποδεσμευτούν από πρακτικές χειραγώγησης και αλληλεξάρτησης, ο Αναστάσιος Πεπονής ήταν αυτός που πήρε τη θαρραλέα, τη μεγάλη απόφαση να προτείνει και να επιβάλλει διά νόμου, έννοιες που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης: αξιολόγηση, κρίση και αξιοκρατική επιλογή.

Καθαρός και έντιμος, ήξερε τους κινδύνους και το τίμημα του κόστους που θα καλείτο να καταβάλλει. Προτίμησε όμως να αντισταθεί και να παραδώσει στο πολιτικό σύστημα τον «δικό» του Νόμο, τον 2190/94 για το ΑΣΕΠ.

Ένα νομοθέτημα – ρήξη με παλαιοκομματικές πρακτικές και νοοτροπίες. Έναν νόμο – πράξη αυτοκάθαρσης και αυτοκριτικής ενός συστήματος που επιβαλλόταν να αλλάξει και να εκσυγχρονιστεί.

Σήμερα, η επόμενη μέρα του θανάτου του, βρίσκει όλους εμάς επιφορτισμένους με την ευθύνη να μην προσπερνάμε και να μη υπαναχωρούμε απ’ αυτό που μας άφησε σαν πολιτική κληρονομιά ο Αναστάσιος Πεπονής.  

image_print