Όσο διάστημα παρακολουθούσαμε και ενημερωνόμασταν για την περιπέτεια της υγείας της και τον αγώνα που έδινε η Λουκία Ρικάκη, είχαμε την ελπίδα ότι στο τέλος θα τα κατάφερνε. Αρνούμασταν να πιστέψουμε ότι ένας τόσο ζωντανός, δυναμικός και δημιουργικός άνθρωπος θα μπορούσε ποτέ να νικηθεί.

Θα μας μείνουν οι εικόνες και οι αναμνήσεις μιας ουσιαστικής συνεργασίας, όταν χρόνια πριν την πρωτοσυναντήσαμε για την προετοιμασία του Ecocinema και στη συνέχεια με το δικό της εγχείρημα, το Ecofilms. Ήταν δική της η ιδέα να  γίνει και το νησί μας επίκεντρο ενός παγκόσμιου διαλόγου για τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

«Το σινεμά μπορεί και υποχρεούται να παράγει και να ασκήσει πολιτική» λέγαμε με τη Λουκία, και προσκαλέσουμε τον πολίτη να προβληματιστεί, να ευαισθητοποιηθεί, να αναζητήσει ευθύνες και – γιατί όχι – να αναλάβει αυτές που του αναλογούν.

Η έμπνευση της σημαντικής αυτής δημιουργού, ενέπνευσε κι εμάς. Δικαιώθηκε αυτή, όπως κι όλοι μας, όταν στις κατάμεστες αίθουσες διαπιστώναμε ότι το σινεμά με υψηλή αισθητική και άποψη δεν άφηνε τελικά αδιάφορο τον υπεύθυνο συμπολίτη μας και επισκέπτη της Ρόδου. 

Σαν άνθρωπος συνδέθηκε με τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, μας τίμησε με τη φιλία της. Μας λείπει ήδη πολύ η Λουκία Ρικάκη, η ανήσυχη καλλιτέχνης, η πρωτοπόρος δημιουργός και η καλή φίλη.

Γιάννης Μαχαιρίδης

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

image_print