Την Τετάρτη 8 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής  Πρωτογενή Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας κ. Γιάννη Πουλή, πραγματοποίησε επίσκεψη στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Αποστόλου .

Σκοπός της επίσκεψης,  ήταν η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Νομού Δωδεκανήσου στο πλαίσιο των αιτήσεων τους για τις Άμεσες Ενισχύσεις (επιδοτήσεις ) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής  και  οφείλονται στο ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικρατεί στο Νομό .

Τον Υπουργό εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Γραφείου του κ.Νικόλαος Βάγιας, λόγω έκτακτης απουσίας εκτός Αθηνών του ιδίου. Επίσης στη συνάντηση συμμετείχαν η Ειδική Σύμβουλος του Υπουργού για τα θέματα αυτά κ. Σοφία Χατζηπαντελή και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε τηλεφωνική επαφή και με εκπρόσωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι ο αρμόδιος Οργανισμός του Υπουργείου για τις πληρωμές των ενισχύσεων αυτών .

Μετά από διεξοδική συζήτηση, στην οποία, ο Αντιπεριφερειάρχης, αφού κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα, ανέπτυξε τα προβλήματα και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα θα εξεταστεί άμεσα με στόχο να δοθεί σύντομα η λύση .

Με την ευκαιρία έθεσε και άλλα ζητήματα σχετικά με τις Άμεσες Ενισχύσεις , οριζόντιου χαρακτήρα, τα οποία όμως αφορούν και τους κατοίκους της περιφέρειάς μας:

Πρότεινε να γίνει ρύθμιση ,ώστε η ελάχιστη  συνολική δηλωθείσα έκταση που απαιτείται για να λάβει κάποιος επιδότηση να είναι τα δύο (2) στρέμματα και όχι τα τέσσερα (4) όπως ισχύει τώρα, αφού υπάρχει η πιθανότητα να αποκλειστούν κάποιοι μικροκαλλιεργητές των νησιών μας από τις επιδοτήσεις. Για το θέμα αυτό δόθηκε η διαβεβαίωση ότι στην πρώτη τροποποίηση του Προγράμματος θα προταθεί η σχετική ρύθμιση μόνο για τα νησιά του Αιγαίου.

Για την υποχρέωση της κατάθεσης από τους κτηνοτρόφους  δελτίου ορολογικού ελέγχου ή δελτίου εμβολιασμού για την βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων, ενημερώθηκε ότι αποφασίστηκε παράταση ενός έτους ( δηλαδή θα ισχύσει από το 2016), η εφαρμογή της και μάλιστα θα αφορά μόνο τα νεαρά ζώα, οπότε είναι εφικτή η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής.

Για τα διαχειριστικά σχέδια  των βοσκοτόπων, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα για να μην κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης τέτοιων οριζόντιων σχεδίων από το Υπουργείο στο μεταβατικό αυτό στάδιο που διανύουμε, ενώ για άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η προσκόμιση διαφόρων βεβαιώσεων χαρακτηρισμού των εκτάσεων των βοσκοτόπων, επίκειται τροποποίηση του σχετικού νόμου που θα τα ρυθμίζει .

Στη συνέχεια ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μετέβη στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και συμμετείχε σε τεχνική συνάντηση με θέμα την εκχώρηση μέτρων/δράσεων και των αντίστοιχων πόρων του Προγράμματος στις Περιφέρειες.

Στη συνάντηση την οποία προλόγισε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Χαράλαμπος Κασίμης,  συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός , ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Α. Καχριμάνης, και υπηρεσιακά στελέχη των Περιφερειών.

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίο , συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  κ. Γ. Πουλής,  ο προϊστάμενός της Διαχειριστικής Αρχής Νοτίου Αιγαίου κ. Α. Βουτσίνος και το  στέλεχος της, κ. Ν. Αλμπανόπουλος.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στην τοποθέτηση του τόνισε την χρησιμότητα και ωφέλεια που θα προκύψει από την εκχώρηση των πόρων του Προγράμματος στις Περιφέρειες και πρότεινε επιπρόσθετα για καλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση των πόρων, να μεταβιβαστεί  η αρμοδιότητα  και της πληρωμής των πόρων αυτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις Περιφέρειες.

Τέλος, το ύψος των πόρων που θα εκχωρηθούν στις Περιφέρειες, θα αποφασιστεί και θα οριστικοποιηθεί με κοινή απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.