Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου στην Επιτροπή Θεσμών της ΕΝΠΕ

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Οργάνωσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συμμετείχε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Οι εργασίες της Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του κ. Γιώργου Πασχαλίδη, επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της εισήγησης της επιτροπής για το 1ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα.

Έγινε αποτίμηση της μέχρι τώρα λειτουργίας του θεσμού της αιρετής περιφέρειας και τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν για τις προοπτικές και το μέλλον του θεσμού σε σχέση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους Δήμους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν και στον ρόλο και την αποστολή των περιφερειακών συμβούλων. Προβλημάτισε ιδιαίτερα τα μέλη της επιτροπής ο μέχρι τώρα συγκεντρωτικός ρόλος της κεντρικής διοίκησης και οι θέσεις του συνόλου των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με το μέλλον του θεσμού.

Κεντρικό θέμα των συζητήσεων αποτέλεσαν και οι δυνατότητες που έχουν οι περιφέρειες στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, με τον κ. Χατζηδιάκο να τονίζει πως η αιρετή περιφέρεια, ως θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη, μπορεί να απελευθερώσει τις εγκλωβισμένες παραγωγικές δυνάμεις και να δώσει μια νέα πνοή στην ανάπτυξη των περιοχών τους.

Σημαντική προϋπόθεση, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, είναι να απελευθερωθούν οι περιφερειακές αυτοδιοικητικές δυνάμεις από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Οργάνωσης της ΕΝΠΕ συμμετέχουν οι κύριοι Απόστολος Παπατόλιας, Στέφανος Χρήστου, Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, Φώτης Καραλίδης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Νικόλαος Σφελινιώτης, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, Παναγιώτης Μαϊστρος, Κώστας Μπεντεβής.

image_print