Στην ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών και κυρίως της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι δέκα τρεις Περιφερειάρχες της χώρας με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η Πολιτική Συνοχής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των σαράντα οκτώ κατοικημένων νησιών μας, που δεν μπορούν να συγκρίνονται με αυτές των ηπειρωτικών ακόμα και άλλων παράκτιων περιοχών της χώρας μας. Είναι απαραίτητη, είπε, μια ειδική αναπτυξιακή πολιτική με ειδικά κίνητρα, καθώς, μέχρι σήμερα ακόμα, τα νησιά μας «τρέχουν» με διαφορετικές ταχύτητες. «Έτσι – πρόσθεσε ο κ. Μαχαιρίδης – δεν επιτυγχάνεται η εσωτερική συνοχή και πολύ περισσότερο η συνοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

 Κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο ακτοπλοϊκό, ο Περιφερειάρχης επέσεισε τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της θέσης των νησιών μας καθώς επίκειται η συρρίκνωση των συνδέσεων.

«Όταν η ανεργία καλπάζει δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα» επεσήμανε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, σημειώνοντας πως η επίτευξη εσωτερικής συνοχής προϋποθέτει την εξασφάλιση των στοιχειωδών υποδομών σε κάθε νησί «προκειμένου να πετύχουμε την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, το περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία και πολύ περισσότερο την απασχόληση».

 Συνάντηση στις Βρυξέλες

Ο Περιφερειάρχης έθεσε επίσης το ζήτημα της ανταγωνισμού, καλώντας την Επιτροπή να προβληματιστεί για το πώς θα επιβιώσουν οι νησιωτικές περιοχές στο Αιγαίο όταν έχουν να αντιμετωπίσουν έναν αθέμιτο, πολλές φορές, ανταγωνισμό από τα παράλια της γείτονος χώρας, όπου το κόστος λειτουργίας και προσφοράς υπηρεσιών είναι το ένα τρίτο σε σχέση με αυτό που ισχύει στα νησιά μας.

image_print