Στο αίτημα της θεσμικής και οικονομικής θωράκισης της Περιφέρειας, αναδεικνύοντας το «καρκίνωμα», όπως το χαρακτηρίζει, της γραφειοκρατίας, επανέρχεται ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης με νέα του επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Αντώνη Μανιτάκη, σε συνέχεια ανάλογης παρέμβασής του, πριν από τρεις μήνες, που όμως έμεινε αναπάντητη.
«Η περικοπή ζωτικών πόρων από τις Περιφέρειες, όταν ξεπερνούν το όριο του όποιου εξορθολογισμού των δημοσιονομικών ενός πτωχευμένου κράτους, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί μεταρρύθμιση», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, εξηγώντας πως «πρόκειται για απλή λογιστική διαχείριση αριθμών και αποτέλεσμα στοιχειωδών αριθμητικών πράξεων, αρμοδιότητας ενός υπηρεσιακού παράγοντα που έχει μάθει να λειτουργεί με τη λογική “τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι… Αυτό προφανώς δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά τιμωρία και συνταγή ασφυξίας για την Αυτοδιοίκηση».
Ο Περιφερειάρχης ζητεί από τους δύο υπουργούς να αντιμετωπίσουν την παθογένεια του συγκεντρωτικού κράτους, πατάσσοντας το φαινόμενο της γραφειοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η παθογένεια, διαιωνίζεται και τρέφεται από τη μάστιγα της γραφειοκρατίας. Αυτή είναι που ανδρώνει τα συστήματα που κινούνται πίσω και πέρα από κάθε υπουργό, και πολλές φορές τον υποκαθιστούν.
Ξεριζώστε αυτό το καρκίνωμα που κρατά όμηρο την Αυτοδιοίκηση, δένει χειροπόδαρα τη δημόσια διοίκηση, τη συκοφαντεί και υπονομεύει κάθε απόπειρα αναπτυξιακής προσπάθειας. Αυτή είναι ο μεγάλος ένοχος της στασιμότητας και της κατάρρευσης της κρατικής μηχανής που μας οδήγησε στα σημερινά ολέθρια αποτελέσματα.
Δώστε οριστικό τέλος στο γραφειοκρατικό σύστημα που απαιτεί, για παράδειγμα, από έναν Περιφερειάρχη να καταβάλλει προσπάθειες έξι μηνών για να εξασφαλίσει περίπου σαράντα (40) άδειες, γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις προκειμένου να εγκατασταθεί μια «κόμπακτ» μονάδα αφαλάτωσης στο ακριτικό νησί της Χάλκης».
Αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης:
«Κύριοι Υπουργοί,
Θεωρώ υποχρέωσή μου να επανέλθω – σχετικά γρήγορα πράγματι – και να σας εκφράσω τις ίδιες ανησυχίες, που ολοένα γίνονται εντονότερες, όπως σας τις εξέφρασα με επιστολή μου μόλις τον προηγούμενο Ιούλιο (αρ. πρωτ: 6299/19.7.2012), για την οποία έλαβα ως “απάντηση” την απαξιωτική σιωπή σας – ούτε μία τυπική επιστολή που να υποδηλώνει ένα υποτυπώδες έστω ενδιαφέρον.
Οφείλω όμως να επιμείνω, διαπιστώνοντας πως όλο αυτό το διάστημα των «διαπραγματεύσεων» με τους εκπροσώπους των δανειστών μας κυριαρχούν, σχεδόν ως μονόδρομος, η περιστολή δαπανών, η οικονομική εξόντωση μισθωτών και συνταξιούχων και βεβαίως η αφαίμαξη των αυτοδιοικητικών θεσμών που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση, χωρίς κανείς να αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμα και της εν τοις πράγμασι αναστολής της δραστηριότητάς τους.
Ούτε λόγος φυσικά για υπερβάσεις και μεταρρυθμίσεις – γιατί όχι, ακόμα και τώρα, κάτω από την πίεση της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Διότι, κάποιες βασικές επιλογές στη λειτουργία της κοινωνίας και των θεσμών της έπρεπε και πρέπει να αποτελούν Εθνικές Πολιτικές και όχι «υποδείξεις» των δανειστών μας.
Μπορώ να κατανοήσω τα στενά περιθώρια που υφίστανται ή σας επιβάλλονται. Αυτό όμως κάνει την «μεταρρύθμιση» πολιτική πράξη γενναιότητας και ρήξης με κάθε τι που οδηγεί σε στασιμότητα και οπισθοδρόμηση. Γι’ αυτό κανείς δεν δικαιούται σήμερα να επαίρεται για την υλοποίηση «μεταρρυθμιστικού έργου» στην Αυτοδιοίκηση, όταν κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Ας είμαστε ειλικρινείς όλοι, και πρώτοι εσείς που έχετε την πολιτική ευθύνη λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών της χώρας μας.
Οι περικοπές πόρων που επιβλήθηκαν στην Αυτοδιοίκηση δεν συνιστούν «μεταρρύθμιση», που εξ ορισμού, ως έννοια και σαν πολιτική επιλογή, έχει επαναστατικά, ριζοσπαστικά και ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Η περικοπή ζωτικών πόρων από τις Περιφέρειες, όταν ξεπερνούν το όριο του όποιου εξορθολογισμού των δημοσιονομικών ενός πτωχευμένου κράτους, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί «μεταρρύθμιση».
Πρόκειται για απλή λογιστική διαχείριση αριθμών και αποτέλεσμα στοιχειωδών αριθμητικών πράξεων, αρμοδιότητας ενός υπηρεσιακού παράγοντα που έχει μάθει να λειτουργεί με τη λογική «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι…».
Αυτό προφανώς δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά τιμωρία και συνταγή ασφυξίας για την Αυτοδιοίκηση.
Σας αντιπροτείναμε, όπως κάναμε σε όλους ανεξαιρέτως τους προκατόχους σας, τον τρόπο και τα μέσα που οδηγούν στην πραγματική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Αυτοδιοίκησης. Στην προ τριμήνου επιστολή μου προς εσάς, επισημαίναμε πως “δεν ζητήσαμε ούτε ζητάμε να αποκεντρωθούν οι αγκυλώσεις, οι κατεστημένες νοοτροπίες, οι πρακτικές των πελατειακών σχέσεων, των παρασιτικών δραστηριοτήτων και των μικροσυμφερόντων, που οδήγησαν τη χώρα στην ταπεινωτική χρεοκοπία και μια ιστορική ήττα με επιπτώσεις δυσβάσταχτες για τους πολίτες”.
Κύριοι υπουργοί, όλη αυτή η παθογένεια, διαιωνίζεται και τρέφεται από τη μάστιγα της γραφειοκρατίας. Αυτή είναι που ανδρώνει τα «συστήματα» που κινούνται πίσω και πέρα από κάθε υπουργό, και πολλές φορές τον υποκαθιστούν.
Ξεριζώστε αυτό το καρκίνωμα που κρατά όμηρο την Αυτοδιοίκηση, δένει χειροπόδαρα τη δημόσια διοίκηση, τη συκοφαντεί και υπονομεύει κάθε απόπειρα αναπτυξιακής προσπάθειας. Αυτή είναι ο μεγάλος ένοχος της στασιμότητας και της κατάρρευσης της κρατικής μηχανής που μας οδήγησε στα σημερινά ολέθρια αποτελέσματα.
Δώστε οριστικό τέλος στο γραφειοκρατικό σύστημα που απαιτεί, για παράδειγμα, από έναν Περιφερειάρχη να καταβάλλει προσπάθειες έξι μηνών για να εξασφαλίσει περίπου σαράντα (40) άδειες, γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις προκειμένου να εγκατασταθεί μια «κόμπακτ» μονάδα αφαλάτωσης στο ακριτικό νησί της Χάλκης. Ένας «χαρτοπόλεμος, το 90% του οποίου είναι άχρηστος, και απλώς εξασφαλίζει λόγο ύπαρξης ενός συγκεντρωτικού και δυσκίνητου κράτους. Καταργείστε τον. Αν είχαμε τη θεσμική δυνατότητα, θα το κάναμε εμείς σαν Αυτοδιοίκηση.
Είναι η ώρα τώρα να αναδείξετε ως κορυφαία των μεταρρυθμίσεων την πάταξη της γραφειοκρατίας που δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ, μπορεί όμως να εξασφαλίσει πόρους που λείπουν, και σήμερα καταβάλλονται από τον λαό.
Επειδή δεν αντέχει η χώρα άλλες χαμένες μάχες και επειδή έχω διαχρονικά την πεποίθηση ότι οι περιφερειακές δυνάμεις είναι αυτές που θα δώσουν λύσεις και απαντήσεις στην γενικευμένη κρίση, δεν μου επιτρέπεται να σιωπήσω ούτε και να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που σας απευθύνω την έκκληση να κάνετε την υπέρβαση.
Εκεί που φτάσαμε, μοιάζει πράγματι με υπέρβαση να γκρεμιστούν στεγανά και να οπλιστεί θεσμικά η Περιφέρεια, ώστε με απλές και διάφανες διαδικασίες να έχει τη δυνατότητα, για παράδειγμα, να υλοποιεί προγράμματα απασχόλησης νέων ανθρώπων, εργατών και επιστημόνων, που αναζητούν την ελπίδα, θέλουν ευκαιρίες και τη δυνατότητα να προσφέρουν και να φανούν χρήσιμοι.
Θέλω να διατηρώ κάποιες ακόμα ελπίδες ότι εσείς οι δύο που σας έλαχε η ευθύνη έστω υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες, θα διαφοροποιηθείτε από αυτούς που καταγγέλλω χρόνια τώρα και σας τους περιέγραφα στην επιστολή του Ιουλίου. Στους παροικούντες, δηλαδή, τα οικοδομικά τετράγωνα πέριξ της πλατείας Συντάγματος «που επιμένουν να αρνούνται και να φοβούνται κάθε έννοια αποκέντρωσης, θεωρώντας ο καθένας το υπουργείο ή τη γενική γραμματεία του σαν ένα προσωπικό βιλαέτι που δεν θέλει να απολέσει».
Και θα επιμένω να απευθύνομαι σε εσάς, επισημαίνοντας την ανησυχητική διαπίστωση που σας έχω ήδη θέσει υπόψη ότι «είναι τουλάχιστον ιστορικά παράδοξο και ανακόλουθο, η εθνική προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, της οικονομίας και της χειμαζόμενης κοινωνίας μας, να στηρίζεται ξανά σε δομές που έχουν χρεοκοπήσει και σε ένα γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό κράτος που έχει κατεδαφιστεί και έχει γκρεμιστεί στη συνείδηση του κάθε Έλληνα πολίτη».
Τολμήστε να χτυπήσετε τη γραφειοκρατία και εμπιστευτείτε τις περιφερειακές δυνάμεις, αυτοδιοικητικές, οικονομικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές,
Η οικονομική και θεσμική απαξίωση της Αυτοδιοίκησης θα είναι μια τσάμπα θυσία, που απλώς θα επισπεύσει τον διαφαινόμενο ακρωτηριασμό της δημόσιας διοίκησης.
Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου»