“Κάθε δημοκρατική κοινωνία, οφείλει να αποδεικνύει διαρκώς και στην πράξη την ευαισθησία και τη μέριμνά της προς τους ηλικιωμένους πολίτες. Οφείλει έμπρακτα να δίνει το διαρκή αγώνα για την καταπολέμηση των κάθε είδους αποκλεισμών που υφίστανται οι ηλικιωμένοι.

Σε καθημερινή βάση, σήμερα όμως ιδιαίτερα, ας μπούμε λίγο στη θέση τους, ας αναλογιστούμε  ποια είναι η δική μας προσφορά  απέναντί τους και ακόμη περισσότερο, ας φανταστούμε πως θα θέλαμε να είναι η δική μας ζωή σε κάποια χρόνια. Σήμερα, το μήνυμά μας ας είναι μήνυμα ανθρωπιάς αλλά και απόφασης όλων μας να βρεθούμε ακόμα πιο κοντά στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. Να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε όλοι μαζί ένα  κοινωνικό πλαίσιο όπου η μακροβιότητα δε θα είναι συνώνυμο της απόσυρσης αλλά θα συνυφαίνεται με τη διαρκή προσφορά, τη συμμετοχή και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των ηλικιωμένων είναι ουσιαστικά η αναγνώριση της προσφοράς των γνώσεων και των εμπειριών τους αλλά και η επισήμανση των προβλημάτων τους. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την προσφορά τους στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνία.

Η Ημέρα των Ηλικιωμένων μας δίνει την ευκαιρία να σκεφθούμε πόσα πολλά οφείλουμε σ' αυτή την ιδιαίτερη ηλικιακή κατηγορία των συνανθρώπων μας, αλλά και πόσα πολλά ακόμη μπορούν να προσφέρουν, εάν η Πολιτεία και η Κοινωνία έγκαιρα και συνεχώς μεριμνά για την υγειά τους και τους δίνει δυνατότητες και ίσες ευκαιρίες σε περιβάλλον αγάπης και αξιοπρέπειας.

Οφείλουμε να τους  προσφέρουμε  την ανεξαρτησία, την αυτοεκτίμηση και τις δυνατότητες για μία αξιοπρεπή διαβίωση και ενεργή συμμετοχή, παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας. Ιδιαίτερα σήμερα, μετά από τις περικοπές των συντάξεων και άλλων παροχών, οφείλουμε πέρα από το χαμόγελο μιας τέτοιας γιορτής, να παλέψουμε μαζί τους για ένα χαμόγελο ζωής. Εμείς, ως Περιφερειακή αρχή, θα είμαστε δίπλα τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας, προσπαθώντας και διεκδικώντας τα αυτονόητα που τους οφείλουμε ως κοινωνία”.

image_print