Την ανάγκη συνολικής ανατροπής στο τρόπο αντίληψης, διαχείρισης και παρέμβασης στα θέματα περιβάλλοντος, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια στην ομιλίας του, στα εγκαίνια του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ρόδου, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι, παρουσία των τοπικών αρχών.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα που έχουν γίνει στο νησί της Ρόδου, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον& Αειφόρος Ανάπτυξη.

 Στην διάρκεια της ομιλίας του, ο Περιφερειάρχης τόνισε την μεγάλη υστέρηση του νησιού της Ρόδου στον τομέα της καθαριότητας, όπως αυτή εντοπίζεται και από τους επισκέπτες του,  καθώς επίσης και την ανάγκη της συνολικής ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε τα εξής:

«Η υπόθεση Περιβάλλον σε αυτόν τον τόπο, θέλει μια συνολική ανατροπή στον τρόπο αντίληψης, διαχείρισης και παρέμβασης. Ανατροπή, νομοτελειακά σημαίνει και ξεβόλεμα. Ξεβόλεμα των πολιτών, των υπηρεσιών, των συνήθων αναδόχων.

Ένα ξεβόλεμα το οποίο οφείλουμε να κάνουμε και τουλάχιστον σαν Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεσμεύομαι για πολλοστή φορά δημόσια ότι θα γίνει και θα ολοκληρωθεί. Διότι αυτό που παραλάβαμε δεν μας έκανε υπερήφανους. Στοίχιζε ηθικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά, διοικητικά, οικονομικά. Αυτό που παραλάβαμε, μας τραυμάτισε και είναι ένα στοίχημα  – είμαι πρόθυμος να βάλω και χρονοδιάγραμμα – να αποτελέσει παρελθόν. Να ανατραπεί μια κατάσταση που μας τραυμάτισε, πολύ, όλους».

Αναφερόμενος στον νέο εποπτικό ρόλο σε όλα θέματα που άπτονται του Περιβάλλοντος, τον οποίο  αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι θα σταθεί αρωγός στο πλευρό του Δήμου Ρόδου, στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των περιβαλλοντικών  έργων που προβλέπονται στο ΠΕΣΔΑ που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια.

Και κατέληξε λέγοντας: «Θα έχετε συνεργάτη στο πλευρό σας την Περιφέρεια. Εύχομαι, στον δρόμο σας αυτό, να μην αντιμετωπίσετε τη σκληρή εμπάθεια και τη σκοπιμότητα που έχουμε αντιμετωπίσει εμείς».

Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), που εγκαινιάστηκε σήμερα, είναι ένα σύγχρονο και λειτουργικό περιβαλλοντικό έργο προϋπολογισμού 2,9 εκ. €, που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη διαχείριση και ανακύκλωση των αποβλήτων του νησιού, αποτελώντας απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των δράσεων της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων.

Το έργο του ΚΔΑΥ, εντάχθηκε τον Νοέμβριο 2011 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας για εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, την τήρηση της Εθνικής και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και την προσφορά αναβαθμισμένων υπηρεσιών καθαριότητας σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Με Φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ρόδου, το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Κατασκευάστηκε κοντά στο ΧΥΤΑ της βόρειας Ρόδου και μπορεί να διαχειρίζεται ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, που θα συλλέγονται με διαλογή στην πηγή σε κάδους ανακύκλωσης.

Πρόκειται για έργο, που συμβάλλει στην αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας (Χαρτί/χαρτόνι, Πλαστικά, Αλουμίνιο, Σιδηρούχα, Γυαλί κ.α.), τα οποία εκτρέπει από το ρεύμα των αστικών αποβλήτων, που οδηγείται προς υγειονομική ταφή. Διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις και συστήματα διαλογής απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός επιτρέπει τη διαχείριση 47,8 τόνων προδιαλεγμένων απορριμμάτων ανά ημέρα σε μία βάρδια για 5ήμερη λειτουργία. Η δυναμικότητα του ΚΔΑΥ ανέρχεται σε 12.428 τόνους/έτος και θα εξυπηρετήσει το σύνολο του Δήμου Ρόδου, με δυνατότητα εξυπηρέτησης και όμορων νησιών.

Η λειτουργία του ΚΔΑΥ, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των δύο ΧΥΤΑ, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη Ρόδο, γιατί βάζει τέλος στον εφιάλτη της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Η προσπάθεια για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της Ρόδου όμως συνεχίζεται και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Να σημειωθεί, ότι έχει υποβληθεί η πρόταση «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Νήσου Ρόδου», προϋπολογισμού 36,4 εκ. €, που αποτελείται από δέκα υποέργα και αξιολογείται από την ΕΥΔ ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Το έργο  περιλαμβάνει την επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Βόρειας Ρόδου, μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και μια Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών στον Δήμο Ρόδου, όπως προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας.

 

 

 

image_print