Ήταν κατά κοινή ομολογία μία μαγική βραδιά. «Η καλύτερη εκδήλωση της φετινής σεζόν…», είπαν όσοι είχαν την τύχη να παραβρεθούν στη συναυλία της διεθνούς φήμης mezzo-soprano Alexandra Gravas, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, το περασμένο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στο κατάμεστο από κόσμο Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου.

 Το κοινό της Ρόδου απέδειξε για άλλη μία φορά ότι ξέρει να ανταποκρίνεται σε υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, όπως ακριβώς ταιριάζει στον τόπο μας. Ανάλογη ήταν και η προσέλευση των ξένων επισκεπτών του νησιού μας.

Η διάσημη συμπατριώτισσα μας, η οποία διαγράφει μία λαμπρή πορεία στο εξωτερικό και στης οποίας το ενεργητικό καταγράφονται σημαντικότατες συνεργασίες με μερικά από τα σπουδαιότερα ονόματα στο χώρο της διεθνούς μουσικής σκηνής, αποδέχθηκε την πρόσκληση των θεσμικών φορέων του τόπου μας για μία συναυλία στη Ρόδο, όπου παρουσίασε ένα εμπνευσμένο πρόγραμμα, το οποίο βασίστηκε κατά κύριο λόγο στα εξαίσια τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών, ερμηνεύοντας εμβόλιμα τραγούδια από τον διεθνή κινηματογράφο, αλλά και τραγούδια από την ελληνική μουσική παράδοση.

 Την συναυλία προλόγισαν η αρμόδια για θέματα πολιτισμού Δωδεκανήσου περιφερειακή σύμβουλος κ. Τζένη Φάκκα – Βασιλαράκη και η εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Άντα Καραγιάννη, οι οποίες τόνισαν την τεράστια σημασία που έχουν για τον τόπο μας εκδηλώσεις τέτοιου βεληνεκούς, ενώ αναφέρθηκαν στην πολυσχιδή δραστηριότητα της καλλιτέχνιδος στο εξωτερικό και στην συμβολή της ως πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού.

Αμέσως μετά, το λόγο είχε η Μουσική. Η μαγευτική «Αθανασία» του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, ήταν το εναρκτήριο τραγούδι της συναυλίας, το οποίο έδωσε και τον τόνο της συγκίνησης που θα συνόδευε και όλα τα υπόλοιπα τραγούδια του προγράμματος.

 Τραγούδια όπως η «Όμορφη Πόλη», «το φεγγάρι είναι κόκκινο», «μην τον ρωτάς τον ουρανό», «άσμα ασμάτων», το βραβευμένο με Oscar «Τα παιδιά του Πειραιά» και τόσα άλλα τραγούδια, τα οποία στο συλλογικό υποσυνείδητο είναι καταγεγραμμένα ως οι κορυφαίες στιγμές της νεότερης ελληνικής μουσικής, αλλά και τα οποία ευτύχισαν να γίνουν γνωστά και αγαπημένα και εκτός ελληνικών συνόρων.

Και όλα ερμηνευμένα με μία μοναδική ευαισθησία και βάθος, αλλά και με μία τεχνική η οποία διακρίνει τους πολύ μεγάλους καλλιτέχνες τους είδους αυτού.

 Μία από τις πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις της βραδιάς ήταν και το γεγονός ότι η κ. Gravas, συνειδητά επέλεξε να την πλαισιώσουν αποκλειστικά και μόνο καλλιτέχνες του τόπου μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόκληση με τρόπο άψογο και υποδειγματικό.

Το Rhodian Enseble, το οποίο αποτελείται από τους Κυριάκο Κωνσταντάκη (ακορντεόν), Νεκτάριο Κωνσταντάκη (βιολί), Εμίλ Πολιμένοφ (κιθάρα), Άντζελα Σπανού (πιάνο) και Βασίλη Ζαχαρίου (μπάσο), ανταποκρίθηκε παραπάνω από επάξια στις απαιτήσεις μίας τέτοιας συναυλίας, συνοδεύοντας τη διάσημη mezzo-soprano με θαυμάσια μεσογειακά ηχοχρώματα.

Ανάλογη ήταν και η έκπληξη του κοινού από την εμφάνιση του νεοσυσταθέντος τοπικού φωνητικού συνόλου «Δέκα… με τόνο», υπό τη διεύθυνση της εξαίρετης Άντζελας Σπανού. Το φωνητικό σύνολο το οποίο αποτελείτο από τους: Άννα Βούη, Ζωή Κοκκαλά, Κατερίνα Αντωνιάδη, Ισμήνη Αναστασιάδη, Μιχάλη Μαντικό, Βασίλη Μπακίρη, John Wilson και Αποστόλη Κουμούλη, κατέπληξε το Ροδιακό κοινό, όχι μόνο χάρη στην εξαιρετική συνοδεία των τραγουδιών, αλλά και χάρη στις εμπνευσμένες πολυφωνικές διασκευές τις οποίες επεξεργάστηκε η μαέστρος του συνόλου Άντζελα Σπανού.

Η σπουδαία υψίφωνος εμφανώς συγκινημένη, έκλεισε τη συναυλία τραγουδώντας μαζί με το κοινό το «Χάρτινο το φεγγαράκι», του Μάνου Χατζιδάκι, αποσπώντας ένα θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα από ένα κοινό κυριολεκτικά εκστασιασμένο από τη μαγευτική φωνή της.

Με το πέρας της συναυλίας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Φώτης Χατζηδιάκος  ευχαρίστησαν θερμά την κ. Gravas, υποσχόμενοι και μία μελλοντική επανεμφάνιση της στη Ρόδο.

Γενικότερα η εκδήλωση είχε όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία ταιριάζουν σε ένα νησί όπως η Ρόδος αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ένα χώρο όπως το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου. Και βέβαια στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί η μέγιστη συμβολή της 4ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτή, οι οποίοι παρείχαν στους διοργανωτές κάθε δυνατή διευκόλυνση προκειμένου να επιτευχθεί η άψογη διεξαγωγή της συναυλίας αυτής.

 Την ευθύνη της διοργάνωσης αυτής της τόσο ξεχωριστής βραδιάς είχαν το Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου και η Διεύθυνση Τουρισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.