Μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου του Φράγματος Γαδουρά και την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που αναλαμβάνει την καθημερινή λειτουργία και συντήρησή του, η περιφερειακή αρχή υλοποιεί μια ακόμη δέσμευση την οποία ανέλαβε, από την πρώτη μέρα των καθηκόντων της και αφορά στην ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Κρητηνίας, μετά την έγκριση του αιτήματος χρηματοδότησης του έργου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και την εξασφάλιση του συνόλου της χρηματοδότησης, ύψους 10.000.000 ευρώ, από εθνικούς πόρους.
Το έργο έχει ένα μακρύ ιστορικό, καθώς ξεκίνησε από την δεκαετία του ’90, με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Γεωργίας. Η εργολαβία, λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν, διαλύθηκε το 2011. Η αδυναμία του μετέπειτα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εντάξει το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2013 ώστε να εκτελεσθεί στην ολότητα του, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του φακέλου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου να ολοκληρώσει, να συμπληρώσει και να επικαιροποιήσει την μελέτη των υπολειπόμενων εργασιών του φράγματος. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε τότε να ολοκληρώσει το Φράγμα Κρητηνίας, με ίδιους πόρους, που θα επιβάρυναν τον προϋπολογισμό της κατά 12 εκατ. ευρώ.
Παρότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για το έργο «Κατασκευή υπολειπόμενων εργασιών του Φράγματος Κρητηνίας της νήσου Ρόδου», δεν υπεγράφη η σύμβαση με τον προσωρινό ανάδοχο που προέκυψε, το έργο δεν προχώρησε και ως εκ τούτου, η σημερινή περιφερειακή αρχή το παρέλαβε ημιτελές.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, είχε αναφερθεί στο έργο αναλαμβάνοντας δημοσίως την δέσμευση για την ολοκλήρωσή του, αφού προηγουμένως εξασφάλιζε χρηματοδότηση από εναλλακτικές πηγές και όχι από ίδιους πόρους, ώστε να μην “γονατίσει” η Περιφέρεια υπό το βάρος του προϋπολογισμού του έργου και με δεδομένο ότι κανένα φράγμα στην Ελλάδα δεν υλοποιείται με ίδιους πόρους περιφέρειας.
Άμεσα η σημερινή περιφερειακή αρχή ξεκίνησε την αναζήτηση νέας πηγής χρηματοδότησης που θα έδινε την δυνατότητα στην Περιφέρεια να κατευθύνει πόρους 10.000.000 τουλάχιστον, σε άλλα αναπτυξιακά έργα, στα νησιά.
Η αναζήτηση είχε αίσιο αποτέλεσμα, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση να κάνει δεκτό το αίτημα του Περιφερειάρχη και να διαθέτει από εθνικούς πόρους το ποσό των 10.000.000 ευρώ, ονοματισμένα, για την ολοκλήρωση του έργου του Φράγματος Κρητηνίας.
Την ανακοίνωση αυτής της εξαιρετικά θετικής εξέλιξης που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση ενός ακόμη μεγάλου αναπτυξιακού έργου που για δεκαετίες παρέμενε βαλτωμένο, έκανε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου τροποποιήθηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Δωδεκανήσου, προκειμένου να το συμπεριλάβει.
Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:
«Από την πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε για την ολοκλήρωση του έργου και για την αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης που δεν θα επιβάρυνε τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας και δεν θα απέβαινε σε βάρος των υπολοίπων έργων των νησιών μας. Η χρηματοδότηση του συνόλου της ολοκλήρωσης του Φράγματος Κρητηνίας από εθνικούς πόρους. που έρχονται στην Περιφέρεια αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που έσπευσαν να ασκήσουν κριτική ότι δήθεν εγκαταλείψαμε ή απεντάξαμε το έργο. Η διαφορά μας με το παρελθόν είναι ότι ακολουθούμε μια άλλη πορεία, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδιασμού, που έχει ως αποτέλεσμα έργα ολοκληρωμένα και όχι εγκαταλειμμένα εργοτάξια. Το Φράγμα Κρητηνίας μπορεί τώρα να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, χωρίς την αγωνία ότι θα “γονατίσει” οικονομικά την Περιφέρεια. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και προχωράμε».
Το φράγμα κατασκευάζεται στο χείμαρρο “Λίνερο”, περίπου 2,5 χλμ. πριν από την εκβολή του στη θάλασσα, στην περιοχή του κάμπου του “Λίρου” (Κάμειρος Σκάλα) της Κοινότητας Κρητηνίας. Με την ολοκλήρωσή του θα δημιουργηθεί ταμιευτήρας ωφέλιμης χωρητικότητας 2.000.000 κυβικών μέτρων νερού με διπλό σκοπό, την εξυπηρέτηση αρδευτικών και υδροδοτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής.
Η κατασκευή του έργου θα επιλύσει το υπάρχον σήμερα έντονο πρόβλημα αρδευτικού νερού στην συγκεκριμένη αγροτική περιοχή και υδροδοτικές ανάγκες της ευρύτερης και θα συμβάλει καθοριστικά στην εντατικοποίηση της γεωργίας , αύξηση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου καθώς και την αύξηση του απασχολούμενου με τη γεωργία και την κτηνοτροφία πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή.