·         Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το “πράσινο φως” για την έναρξη των εργασιών, με την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης

·         Ευχαριστίες του Στέργου Στάγκα στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για την συμβολή και την επιμονή του

·         Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης και του καμπαναριού της Ιεράς Μονής Πανορμίτη Σύμης

 

Μετά από πολλές παλινωδίες, γραφειοκρατικές εμπλοκές, παραλείψεις και καθυστερήσεις, που δίηρκεσαν εννέα ολόκληρα χρόνια, η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ολοκλήρωσε επιτυχώς την απαιτούμενη διαδικασία και ξεκινά το έργο της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου του Ιερού Ναού Παναγίας Φιλερήμου, στόχο που έθεσε εξ αρχής η περιφερειακή αρχή, για το σημαντικότατο αυτό μνημείο.

Το έργο, προϋπολογισμού 331.380 ευρώ, αφού πέρασε “δια πυρός και σιδήρου”, μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης, μετά και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συνάψει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.  

Με βάση τα προβλεπόμενα από την Προγραμματική Σύμβαση,  για την υλοποίηση του έργου "Δομητική αποκατάσταση – επεμβάσεις στο κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Παναγιάς Φιλερήμου", η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς την εκτέλεσή του, ως φορές υλοποίησης, με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.  Όλες οι εργασίες θα υλοποιηθούν βάσει των εγκεκριμένων μελετών και υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Tο κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Παναγιάς Φιλερήμου,  αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.  O Ναός της Παναγιάς Φιλερήμου είναι κηρυγμένο ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, εντός αρχαιολογικού χώρου. Οι φθορές που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, καθιστούν επιτακτική την παρέμβαση αποκατάστασης.

Την πλήρη ικανοποίησή του για την εξέλιξη, εξέφρασε ο κ. Στέργος Στάγκας, ειδικός συνεργάτης του Γραφείου Περιφερειάρχη για τεχνικά θέματα και πρώην δήμαρχος Ιαλυσού, ο οποίος επί σειρά ετών είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανοίγει το δρόμο για την εκτέλεσή του, ο κ. Στάγκας δήλωσε:

“Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία για να γίνει επιτέλους το αυτονόητο. Ένας έργο που αφορά την προστασία ενός από τα σημαντικότερα τοπόσημα στο νησί της Ρόδου, από τα σεβάσματα της χριστιανοσύνης και ένα από τα αξιολογότερα τουριστικά αξιοθέατα, που δέχεται ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών. Η απεμπλοκή του έργου και η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας, οφείλεται αποκλειστικά στην ισχυρή βούληση και την επιμονή του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, τον οποίο ευχαριστώ δημόσια, εκ μέρους του λαού της Ιαλυσού και ολόκληρου του ροδιακού λαού”.

Σημειώνεται επίσης ότι εγκαταστάθηκαν τα συνεργεία του Υπουργείου Πολιτισμού και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του καμπαναριού της Ιεράς Μονής Πανορμίτη Σύμης, που αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 180.000 ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Για την εκτέλεσή του, η Περιφέρεια έχει συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Μητρόπολη Σύμης.