Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή του Λοπιού», το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στην Κατταβιά την οποία συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την Τοπική Κοινότητα, τον Αθλητικό Σύλλογο, την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Σύλλογο Νεολαίας «Αγία Παρασκευή» Κατταβιάς, που φέτος σηματοδότησε και την αρχή των εκδηλώσεων για την πιστοποίηση τεσσάρων νέων προϊόντων της Περιφέρειάς μας.

Της γιορτής προηγήθηκε ημερίδα με θέμα: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΠΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝ ΜΕ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ-Ανάδειξη των Τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου»

Ο  Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τη διάρκεια τςη ομιλίας του τόνισε πως η ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και η υποστήριξη των τοπικών παραγωγών, αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πως επόμενος στόχος  είναι να επενδύσει η Περιφέρεια στον τομέα της τυποποίησης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, αναφέρθηκε στην σημασία της Πιστοποίησης, της Προβολής και της Προώθησης των τοπικών μας προϊόντων και έκανε αναφορά σε προσωπικές του εμπειρίες από την αγροτική ζωή στην, τις δυσκολίες των παραγωγών και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη στις προσπάθειες τους. Τέλος ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κατταβιάς κύριος Νίκος Ζαννετάκης ευχαρίστησε την Περιφερειακή αρχή για την προστιθέμενη αξία που δίνει η συγκεκριμένη δράση στην Τοπική Κοινότητα και στους παραγωγούς μας.

Για τη διαδικασία Πιστοποίησης των 4 προϊόντων της Περιφέρειας η οποία έχει ήδη αρχίσει και για τους στόχους και τις προτεραιότητες του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων Δωδεκανήσου, μίλησε η Προϊσταμένη κ. Τάνια Ρούσσου. Για τη διατροφική αξία των οσπρίων και ειδικά του «Λοπιού», τις ποικιλίες των φασολιών, την ιστορική τους καταγωγή και τους συνδυασμούς τους με άλλα τρόφιμα, μίλησε η Διατροφολόγος κ. Σουζάνα Ιωακειμίδου. Για τις ιδιαίτερες μεθόδους καλλιέργειας του «Λοπιού της Κατταβιάς» και τις καλλιεργητικές του φροντίδες, μίλησε ο Τεχνολόγος Γεωπονίας κ. Γιάννης Ελενίτσας. Την ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου κ. Νίκος Χριστοφόρου, για τις παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές παρασκευής του «Λοπιού» και για την είσοδό του στην καθημερινή κουζίνα της νοικοκυράς. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Γεύσης και Οίνου κυρία Νίκη Μηταρέα.

Το Περιφερειακό Φυτώριο  για μία ακόμη φορά είχε δυναμική  παρουσία στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει η Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τον κ. Νίκο Ρένεση να φυτεύει παρέα με τους μικρούς μας φίλους «Λόπια» σε γλαστράκια και να δίνει συμβουλές περιποίησης του φυτού στα παιδιά.

Ποικιλία εδεσμάτων προσφέρθηκε από τους κατοίκους της Κατταβιάς και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου, η οποία για μία ακόμη φορά στέκεται στο πλάι της Περιφέρειας και υποστηρίζει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της με τον πλέον δημιουργικό τρόπο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ γεύσης από την Αθήνα .  Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.