image_pdf

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 22-23 Μαρτίου το διήμερο σεμινάριο που οργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «iDialogue» στην πόλη της Ρόδου και στη Λίνδο, με θέμα «Σκέψου & Δράσε Social. Γίνε Πρεσβευτής του Τόπου σου!».

Επαγγελματίες από τη χώρο της επικοινωνίας και των social media είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το νέο τοπίο που διαμορφώνουν στο διαδίκτυο τα social media και τους τρόπους που  μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης.

Θεματικές ενότητες του διημέρου αποτέλεσαν  η  Online Marketing Στρατηγική για τις τουριστικές επιχειρήσεις, το destination marketing, οι τεχνικές του e-commerce όπως επίσης και σειρά επικαιροποιημένων στοιχείων και δεδομένων του Google που τεκμηριώνουν την οργανική διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης και της διαδικτυακής προβολής. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως για την τουριστική προώθηση.

Εκτός από τις εισηγήσεις, ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε ο διάλογος που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους ομιλητές και στους συμμετέχοντες στο διήμερο, οι οποίοι κατά κύριο λόγο ήταν εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων, φορέων και νέοι Ροδίτες που ασχολούνται με το διαδίκτυο.

O Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε πως «τα νέα κοινωνικά δίκτυα απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με την υποστήριξη ειδικών και επαγγελματιών του κλάδου προκειμένου να έχουν θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα» και σημείωσε πως στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας αποτελεί η ενίσχυση ανάλογων πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν στην εξοικείωση των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και της νέας γενιάς με τη νέα διαδικτυακή πραγματικότητα. Ο κ. Μαχαιρίδης σημείωσε επίσης πως τα πολύ καλά αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σεζόν δικαιώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και συνιστούν πηγή ενθάρρυνσης για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων στοχευμένης τουριστικής προβολής.

Από την πλευρά της η  Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Λίτσα Φτακλάκη σημείωσε :

«Οι τουριστικές εμπειρίες όχι μόνον βιώνονται αλλά και αναπαράγονται στο διαδίκτυο Ο πλανήτης ολόκληρος είναι σήμερα δικτυωμένος και η εμπειρία που βιώνει ένας επισκέπτης για παράδειγμα στη Ρόδο μπορεί σε πραγματικό χρόνο μέσα από το i phone του και τα social media να αναπαραχθεί  σε κάθε σημείο του πλανήτη και να διαμορφώσει στάσεις, επιλογές, προτιμήσεις.

Οι ταχύτητες είναι πλέον ασύλληπτες. Στον κόσμο του “word of mouth” o επισκέπτης επέστρεφε στην πατρίδα του και μιλούσε στους φίλους του για τις διακοπές του. Σήμερα, ενώ βρίσκεται ήδη στις διακοπές του με το laptop μοιράζεται σε πραγματικό χρόνο κάθε εμπειρία που βιώνει. Είναι ένας καινούργιος κόσμος, ο κόσμος του “word of mouse”. Ένα βίντεο που ανεβαίνει στο youtube έχει πολλαπλάσια επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα από παραδοσιακές μεθόδους προβολής.

Αυτή τη μεγάλη επανάσταση στο χώρο των τεχνολογιών επικοινωνίας πρέπει όχι μόνο να την κατανοήσουμε, όχι μόνο να την αφομοιώσουμε δημιουργικά αλλά και να τη βάλουμε να δουλέψει υπέρ μας.».

Η κ. Φτακλάκη γνωστοποίησε επίσης πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την προβολή του τουρισμού στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, ο οποίο  θα συμπεριλαμβάνει τη χάραξη στρατηγικής στα Social Media και την ανάπτυξη διαδικτυακών δράσεων. 

Από την πλευρά του ο συνιδρυτής και διαχειριστής της «iDialogue» κ. Ζαχαρίας Λουδάρος τόνισε τη σημασία που έχει το γεγονός να αναγνωρίζεται από τους φορείς της αυτοδιοίκησης η αξία καινοτόμων δράσεων στα Social Media, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Ζούμε σε μια νέα εποχή. Κάποτε όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη. Σήμερα όλοι οι δρόμοι ξεκινάνε από τη Google”.