Για πρώτη φορά στη λειτουργία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή δημοσιογράφων ταυτόχρονα από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, έλαβε σήμερα χώρα συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία διήρκησε περίπου 3 ώρες.

Κάνοντας έναν απολογισμό των πρόσφατων 50 ημερών, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας στο μέτωπο της Υγείας και της υγειονομικής θωράκισης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σημειώνοντας τα πολύ θετικά αποτελέσματα, που έχει καταγράψει η Περιφέρεια αναφορικά με τη διασπορά και διαχείριση της πανδημίας. Αποτελέσματα που αποτυπώνονται εξάλλου με αντικειμενικό τρόπο από την κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης με τα χαμηλότερα κρούσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, στο Νότιο Αιγαίο, καταγράφηκαν 10 κρούσματα, χωρίς ευτυχώς απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς στην προετοιμασία της επόμενης μέρας και το σχέδιο για την ασφαλή επανεκκίνηση του Τουρισμού, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι, για μία σειρά ζητημάτων, όπως η εκπόνηση πρωτοκόλλων μετακίνησης, διαμονής και μεταφορών, το άνοιγμα των συνόρων και η διασυνδεσιμότητα, η λειτουργία των αεροπορικών εταιριών καθώς και για διάφορα άλλα σχετικά ζητήματα, πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα, εξωγενείς παράγοντες διατηρούν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους, ενώ εκκρεμούν κεντρικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Περιφερειάρχης όμως υπήρξε απόλυτα σαφής ότι η Περιφέρεια θα συγκεντρώσει όλες τις ενέργειες και τους πόρους που έχει στη διάθεσή της για να προετοιμάσει όσο καλύτερα γίνεται την ασφαλή επανεκκίνηση του Τουρισμού και κάθε οικονομικής και επαγγελματικής δραστηριότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε: «Οτιδήποτε χρειαστεί να δαπανηθεί, θα το δαπανήσουμε. Αν χρειαστεί να ξηλώσουμε όλο το τεχνικό μας πρόγραμμα για να ξεκινήσει και πάλι η οικονομία και ο Τουρισμός μας, θα το κάνουμε.. Με αύξηση κατά 2 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στις δαπάνες της Περιφέρειας για την Υγεία και την υγειονομική θωράκιση, φροντίζουμε, ώστε τα νησιά μας να συνεχίσουν να αποτελούν ασφαλή τόπο για τους κατοίκους τους και ασφαλή προορισμό για τους επισκέπτες. Η μετάβαση στην επόμενη φάση θα μας βρει και πάλι πρωταγωνιστές. Θα πρωταγωνιστήσουμε, γιατί έχουμε ένα υπέροχο κεφάλαιο παρακαταθήκη από την πρώτη φάση αυτής της υγειονομικής διαχείρισης και γιατί τα νησιά μας δεν έχασαν ποτέ τη δυναμική και την ελκυστικότητά τους».

Ο Περιφερειάρχης ανέδειξε επίσης ως κρίσιμους παράγοντες, που συγκεντρώνουν την επίμονη προσήλωση της Περιφέρειας, την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά αλλά και τη διαφύλαξη της Ελληνικής, η οποία είναι αμιγώς συνυφασμένη με τη ζωή των νησιών.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα της ενίσχυσης των εργαζομένων και των επιτηδευματιών, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο.   

 

 

image_print