Να προσκομίσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλα τα στοιχεία – εάν υπάρχουν – που τεκμηριώνουν το μπαράζ των Δελτίων Τύπου και των άρθρων που σπιλώνουν και συκοφαντούν ασυστόλως με ψεύδη και ανακρίβειες την Περιφερειακή Αρχή και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, σχετικά με τον διαγωνισμό για τον φωτισμό του οδικού δικτύου του νησιού της Ρόδου, ζήτησε σήμερα από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και τους περιφερειακούς συμβούλους που συμμετέχουν στην εκστρατεία της λάσπης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Στην επιμονή του δε, να κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης –  τα οποία ως ανύπαρκτα και ανυπόστατα, δεν υπάρχουν – , αποχώρησαν από την αίθουσα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Μαχαιρίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος της ίδιας παράταξης και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Τζώρτζης Μακρυωνίτης.

Με σκοπό την πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για την πορεία του διαγωνισμού που αφορά τον φωτισμό του οδικού δικτύου του νησιού της Ρόδου, για την οποία είχε εξ αρχής δεσμευτεί, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος έφερε το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου, με δική του πρωτοβουλία, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που τυχόν υπάρχουν, αλλά και για να ζητήσει από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και τους Περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κινούνται εν είδει μετώπου, με κοινή επιχειρηματολογία  και με διασπορά των ιδίων ψεμάτων και ανακριβειών, να προσκομίσουν τα στοιχεία στα οποία στηρίζουν την εκστρατεία της λάσπης και της κατασυκοφάντησης της Περιφερειακής Αρχής και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε επανειλημμένως και μετ’ επιτάσεως να κατατεθεί στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου η υποτιθέμενη δικαστική απόφαση βάσει της οποίας κατέπεσε ο αρχικός διαγωνισμός για την προμήθεια των λαμπτήρων LED.

Ζήτησε επίσης να τεκμηριώσουν την συκοφαντία που διακινείται επισταμένως ότι η Οικονομική Επιτροπή μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι», όσον αφορά την πρόσφατη  πρόταση της Επιτροπής για τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό,  αλλά και να τεκμηριώσουν σε ποιο σημείο της διαδικασίας η Οικονομική Επιτροπή ασχολήθηκε με θέματα τεχνικής φύσεως, χωρίς να έχουν τα μέλη της τις απαιτούμενες γνώσεις.

Στην ανυπαρξία των «στοιχείων»  που θα μπορούσαν να  υποστηρίξουν τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς, από εκείνους που συστηματικά τους διακινούν το τελευταίο διάστημα σε βάρος της Περιφερειακής Αρχής και που οδήγησαν στην αποχώρηση των Γιάννη Μαχαιρίδη και Τζώρτζη Μακρυωνίτη από την αίθουσα, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος απάντησε:

«Σήμερα εδώ, όποιος διαδίδει τα ψεύδη και τις συκοφαντίες, πρέπει να επιλέξει  αν είναι ημιμαθής ή συκοφάντης Όλα όσα διακινούνται το τελευταίο διάστημα είναι απολύτως ψευδή, αποκυήματα μια οργιώδους φαντασίας που επιδιώκει πάση θυσία να καταστήσει με ψέματα, ενόχους τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής».

Όσον αφορά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι για την δική της προστασία και ως όφειλε, η ΟΕ δεν έκανε τίποτε άλλο παρά αυτό που προβλέπει ο νόμος  και ειδικότερα  ο Νόμος  4412/2016 Άρθρο 102 Παράγραφος 5, θωρακίζοντας με τον τρόπο αυτό την διαδικασία. Σημειωτέον ότι η παράγραφος 5 προβλέπει  ότι «η παροχή της δυνατότητας διευκρινίσεων στον προσφέροντα ή υποψήφιο, είναι υποχρεωτική για την αναθέτουσα αρχή, αν επίκειται αποκλεισμός του από τη διαδικασία, λόγω ασαφειών των δικαιολογητικών και εγγράφων της προσφοράς»

Κλείνοντας την ενημέρωση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε  τα εξής:

«Είχα δεσμευτεί να κάνω ενημέρωση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας για τον διαγωνισμό αυτό. Έβαλα ερωτήματα, πολύ συγκεκριμένα. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικοί χώροι, αλλά το ίδιο ψεύδος.

Πού είναι η δικαστική απόφαση; Αποχωρούν από την συνεδρίαση γιατί; Διότι δεν υπάρχει απόφαση δικαστική! Γι αυτό φεύγουν από την αίθουσα! Αν υπήρχε, θα την είχαν κάνει σημαία. Πού είναι το “όχι”  που έγινε “ναι”;  Χειρίστηκαν τεχνικά θέματα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής; Όχι. Γιατί δεν μένουν στην αίθουσα να υπερασπιστούν τα γραπτά τους;

Εμείς ζητήσαμε την συζήτηση. Εγώ  έβαλα το θέμα. Σε όποια ερώτηση θέλετε, είμαστε εδώ να απαντήσουμε.

Ζητάω κι από σας να απαντήσετε στα ψέματα που διακινείτε. Είναι συκοφαντία αυτό που κάνετε. Είναι ντροπή. Είναι αυτό που σκοτώνει την δημοκρατία. Είναι αυτό που μεγαλώνει τον φασισμό. Είναι αυτό που διώχνει τον κόσμο μακριά από τα κοινά. Και δεν έχει να κάνει με ηλικίες.   Έχει να κάνει με ανοιχτά μυαλά, με καθαρά μυαλά, που μπορούν να στέκονται στον δημόσιο διάλογο χωρίς ψέματα. Που μπορούν να δέχονται το φως άφοβα. Με αυτό έχει να κάνει. Αν δεν το αντέχεις αυτό, αφήνεις την καρέκλα κενή και φεύγεις. Από άδειες καρέκλες δεν υπηρετείται η δημοκρατία».

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε επίσης ότι η Οικονομική Επιτροπή θα προχωρήσει σωστά  διαδικασία για τον διαγωνισμό του φωτισμού, σε όλα τα στάδιά της, όπως

έχει πράξει σε όλες τις αποφάσεις της, εννοώντας και την αντίστοιχη πολεμική που από τα ίδια πρόσωπα είχε δεχθεί  και ο διαγωνισμός για το Φράγμα Γαδουρά.

«Πολύ μεγάλη πολεμική πέρυσι για το νερό, πολύ μεγάλη πολεμική φέτος για τον φωτισμό. Οι ίδιες τακτικές, οι ίδιες πρακτικές. Μεγάλοι κύκλοι προσώπων, κοινοί. Πολλές οι συμπτώσεις, που τις καταλαβαίνουμε  καλά, αλλά πολύ καλύτερα και  πολύ περισσότερο  από εμάς, τις καταλαβαίνει η  κοινωνία . Η ίδια η κοινωνία θα δώσει σύντομα και τις δικές της απαντήσεις».