image_print

Το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη και  η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Α.Ε., τον Σύλλογο Γυναικών Λαέρμων «Άη Γιώργης», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαέρμων «Θάρρι» και τον Αθλητικό Σύλλογο Λαέρμων «Πολύστρατος»,  διοργανώνουν ημερίδα με Θέμα «Ρόδος: Ελιά & Λάδι» το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 και ώρα 16:00 στα Λάερμα.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας που υλοποιείται στο πλαίσιο της  6ης Γιορτής της Ελιάς,  έχει ως ακολούθως:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

·     Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Αντώνης ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ   και  ο Γενικός Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Γιάννης ΠΟΥΛΗΣ

·     Εισαγωγή ημερίδας

·     Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΕΠΑΑ) Νοτίου Αιγαίου  2014-2020

·     Σάββας ΜΑΣΤΟΡΟΥ, Γεωπόνος MSc, Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας  Δωδεκανήσου

·     Eλαιοκαλλιέργεια στη Ρόδο Υφιστάμενη κατάσταση – Προοπτικές

·     Νίκος ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ, Γεωπόνος MSc,  Προϊστάμενος Tμ. Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου

·     Εχθροί και Ασθένειες Ελιάς

·     Εύα ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, Γεωπόνος,  Προϊσταμένη Τμ. Προγραμματισμού της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου

·     Αναπτυξιακά προγράμματα – Ενισχύσεις

·     Στέφανος ΓΕΡΟΝΤΑΣ, Ελαιοτριβέας

·     Ελαιοτριβεία Ρόδου

·     Χρήστος ΓΑΜΒΡΟΥΔΗΣ, Υπ. Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής & Υγειονομικής Μηχανικής

·     Διαχείριση αποβλήτων & περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ελαιοτριβείων

·     Δρ. Απόστολος ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

·     Ελαιόλαδο: Συμβατικό & Βιολογικό και Βρώσιμη Ελιά – Πάστα ελιάς κ.λ.π.

 

 

·     Κωνσταντίνα ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ, Διατροφολόγος

·     Διατροφικές ιδιότητες ελαιολάδου

·     Νίκος ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, Executive Chef , Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Νοτίου . Αιγαίου

·     Ελιά και τα παράγωγά της στη γαστρονομία

                          

Οι ομιλίες όλων των προαναφερόμενων καταξιωμένων εισηγητών καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα γύρω από την ελιά,  από την  καλλιέργεια της, τον ελαιοκαρπό, το λάδι, την τυποποίηση και την μεταποίηση τους, την λειτουργία και την  διαχείριση  των αποβλήτων των ελαιοτριβείων  έως την διατροφική αξία του ελαιόλαδου, την κυρίαρχη θέση του στην Μεσογειακή διατροφή  καθώς επίσης για τις δυνατότητες αύξησης της παραγωγής του και ένταση της εξαγωγικής του δυνατότητας.