Παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης, 1η Αυγούστου, στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου το έργο «ΑΚΤΗ» που αφορά στην διαμόρφωση και πιλοτική εφαρμογή σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης στη Ρόδο και στην Κύπρο.

 

Στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013», το έργο διαχείρισης παράκτιων ζωνών «ΑΚΤΗ» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%. Εταίροι στο πιλοτικό έργο ύψους 700.000 ευρώ είναι ο Δήμος Ρόδου, ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ωκεανογραφικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ τον ρόλο Εταίρου Συντονιστή κατέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που εντάσσει το εν λόγω έργο στις στρατηγικές δράσεις της για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.             

 

Την ημερίδα συντόνιζε η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Τουρισμού, Ελευθερία Φτακλάκη και συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Αντώνης Χατζηιωάννου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Παύλος Βενέρης, Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας, ο Γιώργος Χατήρης και ο Χρήστος Αναγνώστου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ο Κώστας Κώστας από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Γιώργος Ζωδιάτης από το Ωκεανογραφικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Στην συζήτηση που έγινε, οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων διατύπωσαν την ικανοποίησή τους για το έργο και δεσμεύθηκαν να συμβάλλουν στην υλοποίησή του καταθέτοντας προβληματισμούς και προτάσεις.