Με την συμμετοχή 23 ομάδων από όλο τον κόσμο, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, το τριήμερο από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2019, δύο ποδηλατικοί αγώνες, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Ποδηλατικού Ομίλου «Ροδήλιος», της SPORT HELLAS TOURS, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του ΔΟΠΑΡ, υπό την αιγίδα της UCI (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας) το International Rhodes Grand Prix και το International Tour of Rhodes.

Ήταν μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου και ένα σημαντικό αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός με πολυδιάστατα οφέλη καθώς συμβάλει στην προβολή του νησιού και του αθλητισμού αξιοποιώντας τον εναλλακτικό τουρισμό.

Εθνικές επαγγελματικές ομάδες και κορυφαία ποδηλατικά σωματεία αναγνωρισμένα σε διεθνές επίπεδο, έδωσαν το καθιερωμένο ποδηλατικό ραντεβού στο νησί της Ρόδου αποδεικνύοντας ότι η Ρόδος επέστρεψε στον διεθνή χάρτη της ποδηλασίας.

Την βράβευση στους πρώτους νικητές του αγώνα έκανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος κατά την ομιλία του τόνισε:

«Η Ρόδος δεν αποτελεί μόνο τουριστικό προορισμό, αλλά και αθλητικό, καθώς πλέον καταφέρνει μετά από χρόνια να βρει τρόπους να εμπλουτίσει το ‘προϊόν’ της στην παγκόσμια τουριστική σκακιέρα, διοργανώνοντας μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Ο στόχος που θέσαμε πριν από τρία χρόνια, να μπει η Ρόδος, αλλά και η Κως, στον χάρτη της διεθνούς ποδηλασίας, κερδήθηκε και αυτό μετά από συνεργασία με τους ανθρώπους που υπηρετούν τοπικά την ποδηλασία. Η Ρόδος γιόρτασε την επιστροφή της στον διεθνή χάρτη της Ποδηλασίας. Συνεχίζουμε μπροστά».

Το Πρωτάθλημα ξεκίνησε με το αγώνισμα της Ατομικής Χρονομέτρησης και ολοκληρώθηκε με την Αντοχή.

Οι αθλητές που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στην κατηγορία Εφήβων ήταν οι: Ιωάννης Μπιλιάς, Σταμάτιος Σαββάκης και ο Ιάκωβος Κούρος. Στη μεγάλη κατηγορία των Ανδρών διακρίθηκαν οι: Κυριάκος Παπασταματάκης, Γεώργιος Κυπριάδης, και Ιωάννης Μπούσδρας.

Οι αγώνες RhodesInternationalCyclingEvents 2019, έδειξαν ότι η Ρόδος αποτελεί πλέον τόπο συνάντησης για όλους τους ποδηλάτες και την καθιερώνουν ως ένα αξιόλογο αθλητικό, τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό.

Βασίζουν τις δράσεις τους στην προβολή του φυσικού κάλλους του νησιού, παράλληλα με την προσπάθεια ανάδειξης του αθλήματος της ποδηλασίας, δίνοντας το κίνητρο στη νεολαία μας να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Η διοργάνωση αγώνων υψηλού επιπέδου με άρτιο οργανωτικό αποτέλεσμα φέρνει πολύπλευρα και πολλαπλά οφέλη στο νησί μας και μεταδίδει το μήνυμα ότι η Ρόδος είναι σε θέση να αναλάβει τέτοιου μεγέθους αθλητικά γεγονότα.

Οι απονομές που ακολούθησαν στη συνέχεια είχαν εορταστικό χαρακτήρα καθώς έλαβαν χώρα στο παλιό λιμάνι της Ρόδου, σημείο που αποτελεί σημείο αναφοράς και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.