Η Ρόδος δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις του 2021

Με τένις και ποδηλασία, κλείνει τον Απρίλιο την  παρένθεση που άνοιξε η πανδημία – “Η πρωταθλήτρια Ρόδος θα δώσει και φέτος πρώτη το σύνθημα της επιστροφής”, δηλώνει ο Περιφερειάρχης

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δέχθηκε χθες, Παρασκευή, στο γραφείο του τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου και Πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ, Αλέξανδρο Κολιάδη και τον Μιχάλη Πανάγο, Πρόεδρο του Ροδιακού Ομίλου Αντισφαίρισης και μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΑΡ.

Αντικείμενο της συνάντησης, όπου συμμετείχε και ο Εντεταλμένος Αθλητισμού Δωδεκανήσου, Νίκος Νικολής, ήταν η επιστροφή της Ρόδου στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που την καθιέρωσαν διεθνώς, μετά τη παρένθεση ενός έτους που άνοιξε η πανδημία COVID-19.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, στρατηγική απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου είναι,  η Ρόδος των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων  – οι οποίες τα τελευταία χρόνια χτίστηκαν με πολύ σκληρό αγώνα, που κέρδισαν αναγνώριση και έχουν αξιολογηθεί και παγκόσμια κερδίζοντας πολύ υψηλές θέσεις, με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις διοργανώσεις τένις και ποδηλασίας – να δώσει πρώτη το σύνθημα της επιστροφής   το 2021.

Την επιστροφή θα σηματοδοτήσουν τον προσεχή Απρίλιο δύο αθλήματα, το τένις και η ποδηλασία.  Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σχέδιο και προϋπολογισμό, έχει οργανώσει τον μεγαλύτερο αριθμό εθνικών, πανευρωπαϊκών και διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και η Ρόδος –  πρωταθλήτρια της Περιφέρειας σε διοργανώσεις –  μπήκε στο καλεντάρι των δύο αυτών μεγάλων αθλημάτων, μέσα από τη στενή συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου, όλων  των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή των τοπικών αθλητικών συλλόγων και σωματείων και φυσικά των εθελοντών που είχαν καθοριστική συμβολή στην επιτυχία των διοργανώσεων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

«Δεν φοβηθήκαμε το 2020, τολμήσαμε και πετύχαμε.  Το 2021,  ο σχεδιασμός μας το αντιμετωπίζει ως μια κανονική χρονιά. Όποιος θέλει να βάλει τον πήχυ παρακάτω, να τον περνάει μόνος του. Ο δικός μας πήχυς ήταν πάντα ψηλά. Η πρωταθλήτρια Ρόδος θα δώσει και φέτος πρώτη το σύνθημα της επιστροφής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι  το Παγκόσμιο Senior Τουρνουά Τέννις “Rhodes Open”, απέσπασε διεθνή διάκριση, από τη διεθνή ομοσπονδία αντισφαίρισης (International Tennis Federation) και είναι μεταξύ των 19 Τουρνουά της συγκεκριμένης κατηγορίας που διακρίθηκαν σε όλο τον κόσμο, για το 2021και συμπεριλαμβάνεται πλέον

 στο πρόγραμμα αναγνώρισης διακεκριμένων διοργανώσεων Senior ITF. Αυτό το νέο βραβείο για το 2021 στοχεύει στην αναγνώριση των τουρνουά που προσφέρουν εξαιρετικά δρώμενα και λαμβάνουν τα πιο θετικά σχόλια, προσφέροντας υπέροχες εμπειρίες στους αθλητές.

Το “Rhodes Open” είναι ένα παγκόσμιο τουρνουά της κατηγορίας Senior δηλαδή, αφορά άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών σε κατηγορίες, ανά 5 χρόνια στα μονά και ανά 10 χρόνια στα διπλά έως την ηλικία των 85 ετών. Για πρώτη φορά η συνδιοργάνωση αυτή του Ρ.Ο.Α. με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου διεξήχθη τον Απρίλιο του 2017 ξεκινώντας από την κατηγορία G5 και είναι

ένα από τα 6 ITF Senior τουρνουά που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Σε χρονικό διάστημα δύο ετών, το τουρνουά της Ρόδου αναβαθμίστηκε δυο κατηγορίες και αυτό σημαίνει ότι η άψογη διοργάνωση δεν πέρασε απαρατήρητη. Το συγκεκριμένο τουρνουά είναι η επιτομή του αθλητικού τουρισμού καθώς διαρκεί μια εβδομάδα λόγω των πολλών ηλικιακών κατηγοριών και πραγματοποιείται στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

 Όσον αφορά την ποδηλασία, πρόκειται για τους Διεθνείς Ποδηλατικούς Αγώνες Επαγγελματιών Ρόδου, “International Rhodes Grand Prix και “International Tour of Rhodes, που θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή 25 επαγγελματικών ομάδων, καλύπτοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 176 ποδηλατών, σύμφωνα με τον κανονισμό της Παγκόσμιας Ένωσης Ποδηλασίας. Οι αγώνες διεξάγονται για 4 συνεχόμενα χρόνια με συμμετοχή πάνω από 50 διαφορετικών ομάδων, με αθλητές από όλο τον κόσμο. Η διάρκεια των αγώνων επιβάλλει τη διαμονή τουλάχιστον 10 ημερών στις συμμετέχουσες ομάδες, με πάνω από 3.000 διαμονές ετησίως. Στα πλεονεκτήματα της διοργάνωσης είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην αρχή και στο τέλος της σεζόν, η μεγάλη προβολή και διαφήμιση του νησιού λόγω της συμμετοχής μεγάλων ομάδων και η ενίσχυση του προφίλ της Ρόδου και της υποστήριξης από τους θεσμικούς φορείς, ως τόπος υποδοχής ποδηλατικού τουρισμού.

image_print