Η Πρωτοβουλία του Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό είναι εδώ, στην πρώτη γραμμή, και για την μάχη του 2021  

Να συνεχισθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ήταν η ομόφωνη απόφαση όλων των εμπλεκόμενων παραγωγικών και κοινωνικών φορέων

 

Σε πλήρη απαρτία συνεδρίασαν, χτες, με τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των φορέων που απαρτίζουν την Πρωτοβουλία του Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, για πρώτη φορά μετά τη λήξη της πρωτόγνωρης τουριστικής περιόδου του 2020, σε συνέχεια της πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος. 

«Αντικείμενο αυτής της συνάντησης είναι να συζητήσουμε, αν θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, κατά την προσωπική μου γνώμη υπέροχη, η οποία έφερε αποτελέσματα χειροπιαστά, αν θα συνεργαστούμε ξανά όλοι μαζί» έθεσε το ερώτημα ο Περιφερειάρχης, στο οποίο τοποθετήθηκαν ένας ένας οι συμμετέχοντες. 

«Αυτό που έχει αποδειχθεί επιτυχημένο, θα πρέπει να το διατηρήσουμε. Από πλευράς Δήμου Ρόδου, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και προτείνω να μην το επικεντρώσουμε στον κορωνοϊό, αλλά να το επεκτείνουμε και μετά τη λήξη της πανδημίας», ήταν η απάντηση του Δημάρχου ΡόδουΑντώνη Καμπουράκη, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των φορέων για τη συνεργασία τους. 

Στο ίδιο κλίμα και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου, Κώστας Ταρασλιάς δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία θα πρέπει να συνεχισθεί και να αναβαθμιστεί, αφού έφερε στον τόπο μόνο θετικά αποτελέσματα στην πιο δύσκολη χρονιά για τον Τουρισμό». 

«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», υποστήριξε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΡΟΤΟΥΡ και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρόδου, Αλέξης Κολιάδης. «Ήταν μια τεράστια νίκη αυτό που έγινε την προηγούμενη χρονιά. Η Πρωτοβουλία ανέλαβε πολύ μεγάλο βάρος και πολύ μεγάλη ευθύνη. Αυτό που έγινε την προηγούμενη χρονιά είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ότι όταν γίνεται μια δουλειά σοβαρή, συντονισμένη, υπεύθυνη έχει θετικά αποτελέσματα». 

Από την πλευρά του β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Χρυσοχοΐδης, ανέφερε: «Ενώσαμε δυνάμεις σε αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, σας μεταφέρω το αίσθημα της υπερηφάνειας που ένιωσα όταν ο Υπουργός Τουρισμού είπε ότι μόνο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατάφερε να κάνει αυτού του είδους τη συνεργασία. Αυτή η συνεργασία απέφερε πολλά. Λύσαμε πρωτογενώς πάρα πολλά προβλήματα εν τη γενέσει τους. Χτίσαμε συνεργασίες με αεροπορικές και tour operators, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πολύ καλό Οκτώβριο. Ήταν τεστ για το 2020, πρόκληση για το 2021 και στοίχημα για το μέλλον». 

Τη σκυτάλη πήραν οι παραγωγικοί φορείς και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου: «Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν θα το επαναλάβουμε, αλλά πώς και σε ποιον βαθμό θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε αυτή τη συνεργασία και να την φέρουμε εις πέρας σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Η συμμετοχή του Επιμελητηρίου θεωρείται δεδομένη. Προτείνω να το ενδυναμώσουμε όχι μόνο για όσο χρονικό διάστημα κρατάει αυτή η υγειονομική κρίση, αλλά πολύ περισσότερο να το συνεχίσουμε και μετά τη λήξη αυτής». 

Αλλά και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ, Νίκος Μπόνης, κινήθηκε στην ίδια γραμμή υποστηρίζοντας ότι «Όλοι οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί παγκοσμίως έχουν μία φωνή. Επιβάλλεται όλοι οι φορείς να εναρμονίσουμε το μήνυμα μας προς τα έξω. Δεν τίθεται δίλημμα. Προχωράμε».  

Ο Παναγιώτης Εγγλέζος, ως εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα-Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου- δήλωσε: «Ήμουν τυχερός που στο ξεκίνημα της συνδικαλιστικής μου πορείας, σαν Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, συμμετείχα σε αυτή την ομάδα. Μέσα από αυτή την ομάδα, έμαθα και είδα το πνεύμα της συνεργασίας. Το βασικό είναι ότι μέσα από αυτή την ομάδα δεν κέρδισα ούτε εγώ ούτε οι φορείς. Κέρδισε η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι. Γιατί με την προσπάθεια που κάναμε, στην περιοχή μας, απασχολήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, που άνοιξαν πανελλαδικά». 

Από την πλευρά των φορέων του Τουρισμού, η Πρωτοβουλία αποκτά έναν ακόμη εταίρο και συνεργάτη, τον Γιώργο Ματσίγκο, Πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. Ο Περιφερειάρχης τον καλωσόρισε στην κοινή αυτή πρωτοβουλία, που διευρύνεται σε αυτόν τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Ο Γιώργος Ματσίγκος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πρόσκληση, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να βάζουμε πάντα στόχο το καλό του τόπου, γιατί προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιχείρηση για να λειτουργήσει και για οποιονδήποτε εργαζόμενο για να εργαστεί είναι ο προορισμός. Γνωρίζω τις ενέργειες και το τι προσέφερε η Πρωτοβουλία και θα ήθελα να σας συγχαρώ. Επικροτώ την πρωτοβουλία, αυτό που πέτυχε ήταν ένας μικρός άθλος. Θα πρέπει να συνεχίσει, διότι προβλέπεται δυσκολότερη σεζόν φέτος, λόγω μεγαλύτερου ανταγωνισμού». 

Το ίδιο υποστήριξε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης: «Η συνέχιση της Πρωτοβουλίας Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό είναι μονόδρομος. Μάλιστα, πρέπει να συνεχίσει με αναβαθμισμένο, πιο δυνατό ρόλο». 

Αλλά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Μαρκόπουλος πήρε σαφή θέση υπέρ της συνέχισης της Πρωτοβουλίας: «Δεν τίθεται καν το ερώτημα. Το αποτέλεσμα δίνει την απάντηση. Φτάσαμε τον Οκτώβριο να μην έχουμε εργαζόμενο να δουλέψει στα ξενοδοχεία. Σίγουρα θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην αναβάθμισή του εγχειρήματος». 

Τέλος, ο Γιάννης Φώτης, ως επιστημονικός υπεύθυνος για θέματα τουριστικού μάρκετινγκ της Περιφέρειας εξήρε την ωριμότητα των φορέων τόσο σε επίπεδο οργανισμών όσο και σε προσωπικό επίπεδο των εκπροσώπων τους, σε αυτό το εγχείρημα, «που δεν ήταν κάτι άλλο πραγματικά από ένα κομμάτι σημαντικό της λειτουργίας ενός οργανισμού διαχείρισης προορισμού». 

Μετά την τοποθέτηση όλων των εκπροσώπων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος χαιρέτησε την απόφαση να συνεχισθεί η Πρωτοβουλία, σχολιάζοντας: «Φέτος, δεν έχουμε μόνο την εμπειρία του 2020, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε και την καλή μαρτυρία των αγορών ότι εμείς, το 2020, κάναμε μια σεζόν. Δεν βρήκα προορισμό στην Ευρώπη να έχει κάνει μεγαλύτερη σεζόν από αυτό που έκανε το Νότιο Αιγαίο και η Ρόδος, το 2020. Από εδώ ξεκινάει κάθε χρόνο η τουριστική περίοδος για την Ελλάδα, και από εδώ θα ξεκινήσει και φέτος, και εδώ τελειώνει κιόλας».  

Μετά την ομόφωνη τοποθέτηση των εκπροσώπων του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, που απαρτίζουν την Πρωτοβουλία, περί διατήρησης και αναβάθμισης της λειτουργίας της και την ερχόμενη τουριστική περίοδο του 2021, συζητήθηκαν διαδικαστικά ζητήματα οργάνωσης αλλά και ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν τον σχεδιασμό του βηματισμού της, στο διάστημα που ακολουθεί.