Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνδιοργανώνει με τον Σκακιστικό Όμιλο Ρόδου «Ιππότης» και τον Δήμο Ρόδου, το Σκακιστικό Φεστιβάλ Ρόδου από τις 5 έως τις 25 Απριλίου 2019

Η Διεύθυνση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δωδεκανήσων, μέσω της συνεργασίας και της συμμετοχικότητας σε προγράμματα και δράσεις των αθλητικών φορέων των νησιών της, συνδιοργανώνει το μεγάλο αθλητικό γεγονός το οποίο έχει και άλλες διαστάσεις.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης» συνεχίζοντας τις επιτυχημένες διεθνείς διοργανώσεις, μετά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκακιού Τυφλών Νέων 2011, του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Σκακιού Τυφλών 2011 του Πανευρωπαϊκού Ομαδικού Κυπέλλου Σκακιού « European Chess Club 2015», συνδιοργανώνει με την ΕΣΟ, την ΕCU, και τη FIDE τα παραπάνω πρωταθλήματα και τα εντάσσει στο 1ο Σκακιστικό Φεστιβάλ Ρόδου 2019.

Συγκεκριμένα, θα διεξαχθούν τρία διαφορετικά πρωταθλήματα:

1. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών, 5-15 Απριλίου 2019

2. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων, 5-15 Απριλίου 2019

3. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων Βετεράνων, 15-25 Απριλίου 2019

Τα προαναφερόμενα Πρωταθλήματα είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και έχουν ανατεθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ομοσπονδία (ECU) και την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE).

Αναμένεται να συμμετάσχουν εκατοντάδες παίκτες και παίκτριες πάνω από 50 χώρες και μέχρι στιγμής, οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με 500 συμμετέχοντες στα τουρνουά, ενώ άλλα τόσα άτομα αναμένονται στην Ρόδο ως συνοδοί.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, περιλαμβάνονται  μεγάλα ονόματα από το παγκόσμιο Σκάκι, όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια Nona Gaprindashvili από την Γεωργία και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Alexander Khalifman από την Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο σε θέματα Αθλητισμού Δωδεκανήσου, Νίκο Νικολή:

«Ο στόχος που έχει θέσει εξ αρχής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να τονώσει με αθλητικές δράσεις, εκδηλώσεις, τουρνουά και μεγάλες διοργανώσεις, τους εκτός τουριστικής αιχμής μήνες σε περιοχές όπως το νησί της Ρόδου, έχει επιτευχθεί. Η ΠΝΑΙ στηρίζει κάθε προσπάθεια επιμήκυνσης της σαιζόν αναδεικνύοντας τόσο τον αθλητικό όσο και τον πολιτιστικό χαρακτήρα του νησιού».