Θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός στους κανόνες της, κανόνες που στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι κ. Μαχαιρίδης, Σπύρου, Μακρυωνίτης, Ζωγραφίδης, Κόκκινος και Ανανίας επιχείρησαν να καταλύσουν με μοναδικό επιχείρημα και όπλο τον τσαμπουκά. 

Είναι δε πρωτοφανές, σε δεύτερη συνεχιζόμενη συνεδρίαση να εκτοξεύονται απειλές προς το πρόσωπο του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, με βάση την άγνοια του Κανονισμού από ανθρώπους μάλιστα που έχουν συμπληρώσει δεκαετίες στον θεσμό. Δεκαετίες που δεν ήταν μάλλον αρκετές για να μάθουν τους κανόνες της Δημοκρατίας.

Στην 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ρόδο στις 4.11.17 με μοναδικό θέμα συζήτησης την έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οικονομικού έτους 2018, ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ενημέρωσα το σώμα  για την απόφαση με ημερομηνία 3.11.2017, της παράταξης " Μπροστά το Νότιο Αιγαίο " σχετικά με την διαγραφή των μελών της, κ. Χ. Κόκκινου,  κ. Α. Ανανία , κ. Η. Ζωγραφίδη.

Κατόπιν συζητήθηκε το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης δηλαδή η έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου ο λόγος δόθηκε σε όλους τους Συμβούλους  που ζήτησαν τον λόγο και δεν αποκλείστηκε κανείς περιφερειακός σύμβουλος.

Μίλησαν όσοι ζήτησαν τον λόγο από το Προεδρείο του Π.Σ.

Άλλωστε τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά θα μπορούν να το αποδείξουν.

Αφού ολοκληρώθηκε η 11η συνεδρίαση και κατόπιν ολιγόλεπτης διακοπής ακολούθησε η 12η συνεδρίαση του Π.Σ. με είκοσι εννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη και τρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Δυστυχώς και ενώ ως Πρόεδρος ξεκινούσα την ανάγνωση των θεμάτων της συνεδρίασης,  οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Ζωγραφίδης και κ. Α. Ανανίας ζήτησαν επίμονα να συζητηθεί ως "επί προσωπικού" η ομόφωνη απόφαση της παράταξης "Μπροστά το Νότιο Αιγαίο " για την διαγραφή τους η οποία είχε ανακοινωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. 

Αυτό όμως  δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του Περειφερειακού Συμβουλίου  και για τον παραπάνω λόγο αυτό δεν έγινε αποδεκτό. Εκτός του γεγονότος οτι το κατά πόσο το θέμα είναι προσωπικό κρίθηκε όπως ορίζει ο κανονισμός, αυτό αφορούσε σε συζήτηση προηγούμενης συνεδρίασης ! 

Ο κ. Ζωγραφίδης και ο κ. Ανανίας  υποστηριζόμενοι από τον   κ. Μαχαιρίδη, κ. Σπύρου και κ. Μακρυωνίτη προσπάθησαν φωνασκώντας να δημιουργήσουν μια οχλαγωγούσα κατάσταση η οποία δεν τους τιμάει και δεν είναι η πρέπουσα που αρμόζει να έχουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι ιδιαίτεροι όσοι έχουν υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση και τα κοινά για αρκετές δεκαετίες.  Μάλιστα αποτελούν ντροπή για τον θεσμό οι απειλές που εκτόξευσε στο πρόσωπο μου ο κ. Μακρυωνίτης, απειλές που εκτοξεύει για δέυτερη συνεχιζόμενη συνεδρίαση.

Στην συνέχεια και αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα τους αποχώρησαν και εξέδωσαν κοινό δελτίο τύπου που μιλάει για παράβαση καθήκοντος του προέδρου και έλλειμμα δημοκρατίας στην λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Δυστυχώς όμως για τους αποχωρήσαντες και διαμαρτυρόμενους, πιάστηκαν αδιάβαστοι, για μια ακόμη φορά, στον Κανονισμό λειτουργίας του Π.Σ. και ιδιαίτερα στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 που ψηφίστηκε επί θητείας Γ. Μαχαιρίδη ( ΦΕΚ 2548 / 19.09.2012 ) και αναφέρει ακριβώς την νόμιμη διαδικασία του θέματος " επί προσωπικού ".

Καλό και χρήσιμο είναι την επόμενη φορά που θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν, να έχουν διαβάσει πρώτα τον κανονισμό που διέπει την λειτουργία του οργάνου που οφείλουν να υπηρετούν με ήθος,  σεμνότητα και ευπρέπεια.

Την Δημοκρατία έχουμε υποχρέωση να την υπηρετούμε με συνέπεια και αξιοπρέπεια !

Διαχρονικός εχθρός της Δημοκρατίας υπήρξε η οχλοκρατία και όσοι την υπηρετούν μεθοδικά !

Κώστας Μπιζάς 

Πρόεδρος Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου 

 

image_print