Το πρόβλημα της υδροδότησης των μικρών και άνυδρων νησιών του Αιγαίου απετέλεσε αντικείμενο ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νίκου Ζωίδη και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.
 
Την συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, με σκοπό να συζητηθεί η μετάβαση από το μοντέλο της μεταφοράς νερού στα νησιά, στην μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω της παραγωγής του νερού που απαιτείται, σε κάθε νησί.
 
Προς αυτήν την κατεύθυνση, στόχος του υπουργείου είναι η κάλυψη με μονάδες αφαλάτωσης όλων των μικρών και άνυδρων νησιών που δεν διαθέτουν ανάλογη υποδομή.
 
Επίσης, η αναζήτηση του μοντέλου διαχείρισης των αφαλατώσεων, αφού πολλοί νησιωτικοί δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης και ηλεκτροδότησης των μονάδων αφαλάτωσης.
 
Από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κατατέθηκε πρόταση για την ανάθεση της συντήρησης των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Παράλληλα, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συνδράμει με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, όλες τις διαδικασίες εκπόνησης τεχνικών μελετών για την κάλυψη των αναγκών των άνυδρων νησιών. 
 
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει η Περιφέρεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υδροδότησης των νησιών, με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί και αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. 
 
Δήλωσε την αρωγή της Περιφέρειας σε πολιτικό, οικονομικό και διοικητικό επίπεδο και ζήτησε την παρέμβαση και του Υπουργού Ναυτιλίας στην στήριξη του δίκαιου αιτήματος προς την ΔΕΗ, να πάψει να χρεώνει την λειτουργία των αφαλατώσεων με οικιακό τιμολόγιο.