Ο σχεδιασμός ενός προγράμματος επαρκούς και αποτελεσματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τόσο με το κέντρο αλλά και ενδοπεριφερειακά, ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που είχε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος με στελέχη της διοίκησης της Ναυτιλιακής Εταιρείας Blue Star και συγκεκριμένα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μιχάλη Σακέλλη και τον  Εμπορικό Διευθυντή κ. Διονύση Θεοδωράτο,  παρόντος και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ενεργειακής Α.Ε. κ. Λούη Σορωνιάτη.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να αξιοποιήσει το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη της θερινής περιόδου και τους διαγωνισμούς που διενεργεί το υπουργείο, προκειμένου να γίνει  ένας σχεδιασμός πιο αποτελεσματικός με βάση τα ισχύοντα δημοσιονομικά δεδομένα, αφού η δυσχερής οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει προσδοκίες για μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Όπως εκτιμήθηκε στην διάρκεια της σύσκεψης, οι συνθήκες στην ακτοπλοΐα σήμερα είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό δίνει την δυνατότητα ενός καλύτερου σχεδιασμού των δρομολογίων, με τρόπο που εξασφαλίζει περισσότερες προσεγγίσεις σε μεσαία και μικρότερα νησιά, τα οποία βίωσαν επί μακρόν δύσκολες καταστάσεις.

Με αυτό ως δεδομένο, κατατέθηκαν σκέψεις προτάσεις και από τις δύο πλευρές, όσον αφορά τις Κυκλάδες και την Δωδεκάνησο, στην κατεύθυνση της βελτίωσης των θαλασσίων συγκοινωνιών και της διασύνδεσης τους τόσο  με το κέντρο όσο και ενδοπεριφερειακά

 Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:

«Για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα ζητήματα της ακτοπλοΐας είναι ζητήματα επιβίωσης. Περάσαμε πολύ μεγάλη αγωνία όσον αφορά την οικονομική ευρωστία των ναυτιλιακών εταιρειών, διότι ο κλάδος πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια και λόγω της ύφεσης και λόγω ειδικών συνθηκών, όπως οι τιμές οι καυσίμων.  Σήμερα, από τους εκπροσώπους της Blue Star πήραμε το εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα, με λιγότερη οικονομική πίεση, να σχεδιάσουμε το 2016. Στόχος μας είναι ο νέος σχεδιασμός να εξασφαλίσει περισσότερες προσεγγίσεις σε νησιά, κυρίως μεσαίου και μικρού μεγέθους,  που σήμερα δεν καλύπτονται επαρκώς». 

image_print