ΘΕΜΑ: Η ενίσχυση των πρανών στην καλντέρα Σαντορίνης αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ

 

Η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των πρανών της Καλντέρας, αποφασίστηκε σε σύσκεψη, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη, στην οποία συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος.

Τα έργα στήριξης θα γίνουν στην Οία, πάνω από το Αμμούδι και στην Αρμένη, τα Φηρά και το λιμάνι στον Αθηνιό.

Για προληπτικούς λόγους, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ασφάλειας για τη συνολική εγκατάσταση και λειτουργία του τελεφερίκ.
Η Εγνατία Α.Ε. θα προβεί στην ανάθεσή εκπόνησης της μελέτης ευστάθειας και πιστοποίησης του τελεφερίκ σε ειδικό γραφείο και θα συντάξει το τεχνικό δελτίο και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση του έργου στις περιοχές των Φηρών και Οίας – Αρμένης.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Πουσσαίος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως αρμόδιος φορέας έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου της στήριξης των πρανών της περιοχής του Αθηνιού με το ποσό των 3.000.000 ευρώ όπου υπάρχει ωριμότητα της μελέτης και είναι δυνατόν να προχωρήσει στην διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
 

Εξετάστηκαν ενδελεχώς για προληπτικούς λόγους η επέκταση της περιοχής προστασίας, η επέκταση του αντικειμένου της υφιστάμενης μελέτης συνολικού μήκους 3,5 χλμ. και μεταβαλλόμενου ύψους 100 μ. και άνω, ώστε να συμπεριλάβει τα πρανή με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, Θήρας και Θηρασιάς.
Θα προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να χωροθετηθούν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, επεξεργασίας νερού αφαλάτωσης, διαχείρισης αστικών λυμάτων των οικισμών και στερεών αποβλήτων, ΧΥΤΥ και πιθανή θέση χωροθέτησης νέου τελεφερίκ.

Με πρόταση του ο Δήμος Θήρας προς το αρμόδιο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας θα ζητήσει την οριοθέτηση των οικισμών Αμμούδι και Αρμένη, τα λιμάνια της Οίας τα οποία συνεχώς επεκτείνονται αυθαίρετα και χωρίς σχέδιο προς τα πρανή.

image_print