Η  μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παρέμβαση ενίσχυσης της ασφαλείας στο σύνολο του οδικού δικτύου του νησιού της Ρόδου, της επαναδιαγράμμισης του οδοστρώματος,  σε μήκος 584 χλμ, με πρωτοποριακά υλικά αντοχής, ξεκινά άμεσα, μετά την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, της σύμβασης ανάθεσης, έναντι συνολικού ποσού 869.500,00 ευρώ.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2018, αλλά η εργολαβική σύμβαση υπεγράφη μόλις τώρα, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που προβλέπει η νομοθεσία περί δημοσίων έργων.

Η παρέμβαση “Επαναδιαγράμμιση Οδοστρώματος Εθνικού Οδικού Δικτύου & Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Νήσου Ρόδου” αφορά στην επαναδιαγράμμιση του οδοστρώματος του συνόλου του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο νησί της Ρόδου, το οποίο αποτελείται από Εθνικό Δίκτυο μήκους 63,83 χλμ και Επαρχιακό Δίκτυο μήκους 519,60 χλμ με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των διερχόμενων οχημάτων και της ασφάλειας των πεζών χρηστών.

Ειδικά για τις Εθνικές Οδούς και για κάποιες Επαρχιακές Οδούς και τα τμήματα αυτών με μεγάλη ημερήσια διέλευση οχημάτων, λόγω του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου, προβλέπεται η εφαρμογή θερμοπλαστικών ή ψυχροπλαστικών υλικών,  με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και υψηλότερη ανακλαστικότητα.

Ειδικότερα, το οδικό δίκτυο όπου θα εφαρμοστούν τα προαναφερθέντα υλικά είναι το κάτωθι:

 – Εθνική Οδός Ρόδου – Λίνδου

– Εθνική Οδός Ανατολικές Ακτές (Τσαΐρι) – Αεροδρόμιο “Διαγόρας”

όπου θα γίνουν :

  • Γραμμές διαχωρισμού αντίθετων κατευθύνσεων
  • Γραμμές οριοθέτησης λωρίδων κυκλοφορίας
  • Διακεκομμένη γραμμή προειδοποίησης
  • Διαβάσεις πεζών
  • Γραμμή διακοπής πορείας
  • Γραμμή υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας στο διασταυρούμενο ρεύμα

Όλες οι απαιτούμενες διαγραμμίσεις οι οποίες δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, θα γίνουν με χρήση ακρυλικού χρώματος βαφής.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

"Ένα έργο που δημοπρατήσαμε τον Ιούνιο του 2018, απέκτησε επιτέλους ανάδοχο και περνά στην φάση της υλοποίησης του. Η διαγράμμιση όλου του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου της Ρόδου, συνολικά 583,43 Κm, ξεκινά άμεσα και για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού θα δοκιμασθεί, στους κεντρικούς οδικούς άξονες, τεχνική και υλικά βαφής που σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα μας δώσουν πολύ ανθεκτικότερο στον χρόνο αποτέλεσμα. Λυπάμαι πολύ για το διοικητικό περιβάλλον της χώρας μας, θλίβομαι γιατί λειτουργούμε με το ελάχιστο προσωπικό, αλλά όλα αυτά αντί να μας λυγίζουν, μας δίνουν την δύναμη να δουλεύουμε ακόμα πιο σκληρά για να δώσουμε τις λύσεις που η κοινωνία μας έχει ανάγκη. Άλλωστε, εμείς δεν λειτουργήσαμε ποτέ με  λαϊκισμό αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το τραγικό είναι ότι αυτοί που επέλεξαν τον λαϊκισμό ήξεραν πάντοτε ότι το έργο ήταν δημοπρατημένο εδώ και 1,5 χρόνο. Αφήνουμε τον φθηνό λαϊκισμό στους κατ' επάγγελμα υπονομευτές, προχωράμε μόνο μπροστά και κοιτώντας την κοινωνία στα μάτια".

Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) Ν. Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η προθεσμία εκτέλεσής του είναι δώδεκα (12) μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

Σημειώνεται ότι διαγραμμίσεις του οδικού δικτύου θα γίνουν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα αντίστοιχα έργα.

 

image_print