Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Λίνδου, Γιώργο Ελευθερίου, είχε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με αντικείμενο συζήτησης τα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού στη Λίνδο.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας για την συνάντηση που είχε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού,  Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη,  το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018, σχετικά με την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης έργων προστασίας και ανάδειξης της Λίνδου και για τα έργα για τα οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δεσμευτεί προ δύο ετών να χρηματοδοτήσει.

Πέραν των αναγκαίων συντηρήσεων στην Ακρόπολη της Λίνδου και της εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας της από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χρηματοδοτεί τον φωτισμό της και με πρόσθετη χρηματοδότηση, εκτός ΕΣΠΑ, από ίδιους πόρους. Παράλληλα, βρίσκεται σε ένα διετή αγώνα να πείσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να ανεβάσουν σε προτεραιότητα την αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας της Λίνδου.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. Λίνδου, Γιώργος Ελευθερίου, απέσπασε επίσης τη δέσμευση του Περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση της κατασκευής πεζοδρόμου από το Ψάλτο προς Πεύκους.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που ετέθη στην διάρκεια της συνάντησης, είναι η οικονομία της Λίνδου και συνολικά του νησιού της Ρόδου, σε συνάρτηση με το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με την τέλεση πολιτικών γάμων επισκεπτών.

Ο πολύ μεγάλος αριθμός γάμων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο νησί και ιδιαίτερα στη Λίνδο (μόνο την περυσινή σεζόν έγιναν περί τους 700), έχει τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία και είναι σαφές σε όλους, ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε και η οικονομία να προστατευθεί, αλλά και το θρησκευτικό αίσθημα από παραβατικές και προκλητικές συμπεριφορές επισκεπτών.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος επανέλαβε στον κ. Ελευθερίου τη δέσμευσή του να χρηματοδοτήσει τις όποιες λύσεις και δράσεις προκρίνει η Δ.Ε. Λίνδου σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, αφού η έλλειψη αρμοδιότητας δεν του επιτρέπει άλλη παρέμβαση.

Από την πλευρά του ο  Πρόεδρος της Δ.Ε. Λίνδου εξέφρασε την έντονη αγωνία του, διότι τα μηνύματα από το εξωτερικό θέτουν σε αμφισβήτηση αυτόν τον ισχυρό κλάδο της τοπικής οικονομίας.

Επ’ αυτού συμφωνήθηκε, μετά την αυριανή συνάντηση που θα γίνει στην Δ.Ε. Λίνδου με την πολιτική ηγεσία του Δήμου Ρόδου, να επαναληφθεί η συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον κ. Ελευθερίου, προκειμένου να σχηματοποιηθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην δρομολογούμενη λύση.

 

image_print