Με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού και κατάθεση στεφάνου από τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκο, παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, τιμήθηκε σήμερα στη Ρόδο η ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σαν ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα, και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Αίσθηση προκάλεσε η συμπτωματική παρουσία του 86χρονου Σκωτσέζου βετεράνου πολέμου Τζον Μακλέναν, που βρίσκεται στη Ρόδο για διακοπές και εμφανώς συγκινημένος παρακολούθησε την τελετή στο μνημείο των πεσόντων.

Ο κ. Μακλέναν αποκάλυψε ότι τον Μάιο του 1945 και σε ηλικία μόλις 19 χρόνων υπηρετούσε στο πολεμικό πλοίο Kimberly, στο οποίο έγινε ανοικτά της Ρόδου η μεταφορά και στη συνέχεια η άνευ όρων παράδοση των Γερμανών αξιωματούχων.

Μετά το πέρας της τελετής ο κ. Μακλέναν, που συνοδεύεται από τον εγγονό του, έγινε δεκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, και δεν έκρυψε τη συγκίνηση και τη χαρά του που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στη Ρόδο, ομολογώντας πως ήλπιζε ότι θα υπάρξουν εκδηλώσεις μνήμης για εκείνες τις ιστορικές στιγμές για τα νησιά μας και τον κόσμο ολόκληρο. Για το λόγο αυτό άλλωστε είχε μαζί του φωτογραφίες από το πλοίο Kimberly και την παράδοση των Γερμανών.

  

image_print