Γιώργος Χατζημάρκος: «Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν είμαστε απαθείς θεατές. Έχουμε επιλέξει να είμαστε  διαμορφωτές των εξελίξεων»

Ο Περιφερειάρχης στο 10ο Συνέδριο για την έρευνα στις μεταφορές

——————————————————————————————————————-

Στην έναρξη των εργασιών του 10ου Συνεδρίου για την έρευνα στις μεταφορές συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος στην εναρκτήρια τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει και ενισχύει καινοτόμες δράσεις πρωτοβουλίες, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών,  σε μια δύσκολη περίοδο που θέτει νέες προκλήσεις και ζητούμενα.

Το Συνέδριο με θέμα «Κινητικότητα του Μέλλοντος και Ανθεκτικές Μεταφορές: Ο δρόμος προς την Καινοτομία» συνδιοργανώνουν από 1η έως τις 3 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο,  ο  Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) και  το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ)  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στις εργασίες της πρώτης μέρας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Παναγιώτης Παπαντωνίου, ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ, Ευάγγελος Μπεκιάρης, η αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΙΜΕΤ, Γεωργία Υφαντοπούλου, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών Δωδεκανήσου, Γιάννης Θεμέλαρος, ο Εντεταλμένος Παιδείας,  Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης  Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Ενεργειακής Αε, Χρήστος Μπάρδος, o Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής, ο Γενικός Διευθυντής της Brainbox Πληροφορική ΑΕ που  δραστηριοποιείται στον χώρο βιώσιμης κινητικότητας με προηγμένα συστήματα bikesharing και carsharing,  Γιώργος Βουλγαρούδης, ο εκπρόσωπος της Ξενάκης ΑΕ. Κώστας Γιαννιάς καθώς και εκπρόσωποι ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιακών υποδομών.

Στόχοι του Συνεδρίου που αποτελεί εδώ και δεκαεννιά έτη θεσμό στην έρευνα στον τομέα των μεταφορών και απευθύνεται στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι η παρουσίαση των πεπραγμένων και αποτελεσμάτων της πρόσφατης και τρέχουσας ερευνητικής δραστηριότητας στο πεδίο των μεταφορών στην Ελλάδα και διεθνώς, η συσχέτιση έρευνας και πολιτικής των μεταφορών, η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα έρευνας στον τομέα των μεταφορών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η διαμόρφωση συμπερασμάτων και προτάσεων για το μέλλον των μεταφορών και συγκοινωνιακών υποδομών στη χώρα. Ιδιαίτερα φέτος το συνέδριο εστιάζει στην καινοτομία και την επίτευξη της μετάβαση στις έξυπνες μεταφορές και την κινητικότητα του μέλλοντος.

Η σημερινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου διοργανώθηκε από το ΙΜΕΤ ειδικό workshop με τίτλο «Βιώσιμη κινητικότητα για τους πολίτες και τους τουρίστες» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του  Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στην διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν  σημαντικές πρωτοβουλίες και έργα που εκκινούν και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως τα  DIAGORAS, NEMO και  ILEKTRON, πάνω σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών,  καθώς επίσης επιτυχημένα παραδείγματα αντίστοιχων έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο τέλος του workshop υπήρξε  και μία demo εφαρμογή ενός συστήματος διαμοιρασμένης κινητικότητας με χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων που αναμένεται να εγκατασταθεί στο νησί της Ρόδου, το test drive της οποίας  έγινε  από τον Περιφερειάρχη, μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:

«O κόσμος που ξημερώνει μετά την πανδημία, πρέπει να  είναι  καλύτερος από αυτόν που είχαμε  πριν από αυτήν. Αυτή η μεγάλη δοκιμασία, έδωσε την ευκαιρία σε μια άλλη Ελλάδα, πιο δυναμική,  να βγει στο προσκήνιο, μέσα από την  προσαρμοστικότητα, την επινοητικότητα, την καινοτομί,  τη νεωτερικότητα   των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αξιοποίησε αυτή την συγκυρία, καθώς τα νησιά της αποτελούν ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της χώρας που αναδύεται μέσα από την υγειονομική κρίση.  Στα πιο δύσκολα χρόνια, στις πιο αντίξοες συνθήκες, εργαζόμαστε συνεχώς, με δράσεις σε όλους τους τομείς, με χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα.  Δεν έχουμε αφήσει τίποτα πίσω. Κοιτάζουμε με αισιοδοξία μπροστά. Ως Περιφέρεια, δεν είμαστε απαθείς θεατές των όσων συμβαίνουν.  Έχουμε επιλέξει να είμαστε  διαμορφωτές των εξελίξεων».

image_print