Την ανάγκη να δοθεί από κοινού η μάχη, προκειμένου να αποτραπεί εντός του 2018, η διοικητική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια της πρώτης για το νέο έτος, συνεδρίασης του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.

Ο κ. Χατζημάρκος, ενώπιον του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου, ο οποίος έκοψε τη βασιλόπιτα της ΠΕΔ, του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Δωδεκανήσου, Δημήτρη Κρεμαστινού και των βουλευτών Δημήτρη Γάκη, Μάνου Κόνσολα και Γιάννη Βρούτση, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους, ο κίνδυνος διοικητικής κατάρρευσης της Αυτοδιοίκησης εντός της τρέχουσας χρονιάς είναι ορατός, για μια σειρά παραμέτρων που κορυφώνονται μέσα στο 2018 και επηρεάζουν συνδυαστικά τη λειτουργία της.

Η πρώτη παράμετρος είναι η συνεχής επιβάρυνση των διαδικασιών, οι οποίες, αντί να απλουστεύονται, γίνονται πιο πολύπλοκες, με νέα νομοθετήματα που τίθενται σε ισχύ.

Δεύτερη παράμετρος είναι η υποστελέχωση της Αυτοδιοίκησης, που παραμένει ως χρονίζον άλυτο πρόβλημα, παρά τα συνεχή διαβήματα της Περιφέρειας στα συναρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό, τόσο της ίδιας της Περιφέρειας, όσο και των ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης, εντείνεται ακόμη περισσότερο, λόγω των νέων αρμοδιοτήτων που από την έναρξη του 2018 έχουν μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, με πρόσφατο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων μεταφέρεται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις Περιφέρειες και ειδικότερα στο τοπικό παρατηρητήριο δομημένου περιβάλλοντος, που αποτελεί υπηρεσία και όργανο των κατά τόπους Περιφερειών.

Επίσης, στις Περιφέρειες μεταβιβάστηκε η διαχείριση των φραγμάτων άρδευσης, όπως και η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών.

Σε επίπεδο τεχνικών έργων, η νομοθεσία που διέπει τη δημοπράτησή τους, αλλάζει σχεδόν κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η δημοπράτηση έργων από την πλειοψηφία των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου. Οι Δήμοι αυτοί στρέφονται στην Περιφέρεια για την δημοπράτηση των έργων τους. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ουδέποτε αρνήθηκε βοήθεια στους Δήμους και αυτό αποτυπώνεται στις 146 εν ισχύ προγραμματικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα.

Από το βήμα της ΠΕΔ, ο  Περιφερειάρχης κάλεσε όλους τους κοινοβουλευτικούς του Νοτίου Αιγαίου να δώσουν συντονισμένα και από κοινού τη μάχη για να αποτραπεί η διοικητική κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης, η οποία, με τα σημερινά ισχύοντα, θεωρείται δεδομένη.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Χατζημάρκος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη της ΠΕΔ για τις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την δημιουργία δομών στο Νοσοκομείο της Ρόδου, που θα ανακουφίσουν τους νησιώτες που δίνουν τη μάχη κατά του καρκίνου. Όπως είναι γνωστό, εξασφαλίστηκε και ψηφίστηκε προσφάτως από το Περιφερειακό Συμβούλιο η  Προγραμματική Σύμβαση για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροστατικών Βιολογικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΦ),  στην θέση της παλαιάς Νεφρολογικής Κλινικής που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Προ ημερών εξάλλου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος παρέλαβε και την μελέτη για την κατασκευή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος.

Το θέμα του Ογκολογικού ήρθε προς συζήτηση, με εισήγηση του πρώην δημάρχου Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη, ο οποίος χαιρέτισε τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας ως ιδιαιτέρως σημαντικές για τους κατοίκους των νησιών και ζήτησε να στηριχθεί η προσπάθεια αυτή με την από κοινού άσκηση πιέσεων προς το Υπουργείο Υγείας, ώστε  οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν.