Με  επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για την Νησίδα Μουσείων στο επιβλητικό Κάστρο Χώρας Νάξου, από ευρωπαϊκούς πόρους

 

Γιώργος Χατζημάρκος: «Σε όλα τα νησιά μας, εργοτάξια που δίνουν προστιθέμενη αξία, προχωρούν κανονικά ακόμα και μέσα στην πανδημία και στέλνουν παντού το μήνυμα ενός καλύτερου αύριο»

——————————————————————-

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, αυξάνεται στο διπλάσιο η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, ενός σπουδαίου έργου ανάδειξης του πολιτισμού της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. 

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την τροποποίηση της Πράξης «Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου», η χρηματοδότηση της οποίας , από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», αυξάνεται από 2.300.000,00 ευρώ, σε 4.632.517,54 ευρώ.

Το έργο αφορά στη μετατροπή του Κάστρου Χώρας Νάξου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1207, σε ανοιχτό μουσείο. Όλα τα σημαντικά κατάλοιπα του μεσαιωνικού συγκροτήματος (κτίριο Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύργος Γλέζου ή Crispi, και κτίριο Αεροπορίας) θα σημανθούν κατάλληλα και θα διασυνδεθούν νοηματικά και χωροταξικά με ενημερωτικές πινακίδες, με σημάνσεις διαδρομών και με δημιουργία σχετικής ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης – περιήγησης για έξυπνες συσκευές. Βασικά σημεία του ανοιχτού μουσείου αποτελούν τα τρία μουσειακά κελύφη. Στα τρία μεσαιωνικά κτίρια και στο άμεσο περιβάλλον τους, θα υλοποιηθούν εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και αναβάθμισης των υποδομών τους. Τέλος, οργανώνεται σε αυτά εξ αρχής μια ενιαία μόνιμη έκθεση με τον χαρακτήρα Θεματικού Μουσείου για τον πολιτισμό της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων διαχρονικά.

 

 

 

Η Πράξη περιλαμβάνει ακόμη εκπόνηση Μουσειολογικής- Μουσειογραφικής μελέτης και μελέτης φωτισμού, εργασίες τεκμηρίωσης, συντήρηση αντικειμένων, διαμόρφωση και εξοπλισμό μουσειακών αποθηκευτικών χώρων, διαμόρφωση λοιπών χώρων (εκδοτηρίου, πωλητηρίου, αναψυκτηρίου), διαμόρφωση ερευνητικού κέντρου με τον απαραίτητο εξοπλισμό, παραγωγή εποπτικού υλικού, έκδοση Οδηγού, φυλλαδίων πληροφόρησης κοινού και σε γραφή Braille, παραγωγή ενημερωτικών πινακίδων για τα κτήρια της νησίδας και πινακίδων σήμανσης στον χώρο του Κάστρου, ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης – περιήγησης για έξυπνες συσκευές, δημιουργία ιστοσελίδας του θεματικού μουσείου και ντοκιμαντέρ, προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών  κλπ. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου παρατείνεται έως τις 31/12/2023.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. η οποία ολοκλήρωσε τον φάκελο των μελετών. Με απόφαση του Περιφερειάρχη  Γιώργου Χατζημάρκου είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά με τη Νησίδα Μουσείων της Νάξου:

«Η ανάπλαση των Μουσείων της Χώρας της Νάξου, είναι ένα σημαντικό έργο Πολιτισμού στην Περιφέρεια μας.  Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 2,3 εκ. € και οι εργασίες, που στο μεταξύ προχώρησαν σημαντικά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ανέδειξαν την ανάγκη για διπλασιασμό της διαθέσιμης χρηματοδότησης του προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι της Περιφέρειας μας, του ΕΣΠΑ 2014-2020, από τους οποίους προήλθαν και τα αρχικά 2,3 εκ. €, έδωσαν την λύση για μία ακόμη φορά. Το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που μελέτησε και εκτελεί άρτια το έργο, έχει από σήμερα στην διάθεση της τα επιπλέον 2,3 εκ. € που χρειάζεται για την υλοποίηση της Νησίδας Μουσείων Χώρας Νάξου.

Ένα έργο, που θα οδηγήσει στην έκθεση όλων των υπέροχων ευρημάτων που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες του Υπουργείου στο νησί.  Ένα έργο στο οποίο πιστέψαμε και εμείς και με χαρά προχωρήσαμε στην απόφαση διάθεσης των πόρων για την υλοποίηση του.  Σύντομα, κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου θα μπορούν σε ένα σύγχρονο χώρο να θαυμάσουν την Ιστορία, τον Πολιτισμό ενός ακόμα μοναδικού νησιού της Περιφέρειας μας.  Σε όλα τα νησιά μας, εργοτάξια που δίνουν προστιθέμενη αξία, προχωρούν κανονικά ακόμα και μέσα στην πανδημία και στέλνουν παντού το μήνυμα ενός καλύτερου αύριο».

image_print