Το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου επανέφερε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο της ομιλίας του σήμερα το πρωί, στην ειδική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, με θέμα «Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες. Το παράδειγμα της Δωδεκανήσου», που οργάνωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στη μνήμη του Ιωάννη Ζίγδη.
Αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά του Δωδεκανήσιου πολιτικού, την συμβολή του στην εκβιομηχάνιση της χώρας, στη δημιουργία του οικονομικού θαύματος της Δωδεκανήσου, μετά την απελευθέρωσή της και ειδικότερα στην σύσταση του "Οργανισμού Διαχειρίσεως της Ακινήτου Περιουσίας του Δημοσίου στη Δωδεκάνησο", (Ο.Δ.Α.Π.Δ.Δ.), στον οποίο μεταβιβάστηκε η κυριότητα όλης της ακίνητης περιουσίας, που, με την Συνθήκη της Ειρήνης περιήλθε από την ιταλική κυβέρνηση στην ελληνική, ο Περιφερειάρχης έθεσε εκ νέου το μείζον ζήτημα της δημόσιας περιουσίας της Δωδεκανήσου, το οποίο είχε αποτελέσει κεντρικό θέμα της ομιλίας του, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, 1η Μαρτίου 2017, στην επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.
«Για την δημόσια περιουσία της Δωδεκανήσου, μίλησα και πριν από ένα ακριβώς χρόνο από το ίδιο βήμα και αναφερόμενος στο Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποίησα για αυτό τον χαρακτηρισμό ότι είναι ο “φερόμενος ως ιδιοκτήτης” και αυτό προκάλεσε μεγάλη συζήτηση που ουδέποτε όμως ολοκληρώθηκε ή ακόμα περισσότερο, έκλεισε.
Το αντίθετο, η επιθετικότητα του Υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκε ακόμα περισσότερο στο διάστημα αυτό και το μείζον αυτό πολιτικό, οικονομικό, ιστορικό και ηθικό ζήτημα μόνο με σεβασμό στην ιστορία και τον λαό της Δωδεκανήσου μπορεί να κλείσει» τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, στη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας.
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε σήμερα την ανάγκη να σχεδιαστούν και να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέψουν στο Νότιο Αιγαίο να κατακτήσει ακόμη υψηλότερες επιδόσεις, προς όφελος όχι μόνο της Περιφέρειας, αλλά για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Σημείωσε ότι η κατάκτηση υψηλότερων κορυφών σε τομείς όπως ο τουρισμός, που αποτελεί τον βασικό τροφοδότη της ελληνικής οικονομίας, είναι εφικτή και προσιτή, με δεδομένο ότι η δυναμική που μπορούν να αναπτύξουν τα νησιά, αξιοποιείται σήμερα σε χαμηλό ποσοστό, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη διοικητικής και οικονομικής θωράκισης καθώς και ενίσχυσης των υποδομών τους.
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Αν λοιπόν συμφωνούμε ότι η συμβολή του τουρισμού στην επίτευξη της πολυπόθητης κοινωνικής ευημερίας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για την Περιφέρειά μας, αλλά και για την ίδια την ελληνική οικονομία, οφείλουμε να περάσουμε στον σχεδιασμό και την λήψη των μέτρων αυτών που θα του επιτρέψουν να κατακτήσει κορυφές ακόμη υψηλότερες, κορυφές εφικτές και προσιτές αφού η δυναμική και η προοπτική των νησιών μας αξιοποιείται σε ποσοστό χαμηλό.
Μέτρα που έχουν κάνουν με την διοικητική και οικονομική θωράκιση των νησιών και ενίσχυση των υποδομών τους που με δυσκολία σηκώνουν το βάρος της σημερινής ροής επισκεπτών, πόσο μάλλον εμποδίζουν την αύξηση αυτής.
Σήμερα λοιπόν έχουμε να αναρωτηθούμε :
- Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην κρουαζιέρα;
- Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στο yacting;
- Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην αλιεία;
- Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην αγορά δεύτερης κατοικίας;
- Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στις θεματικές ενότητες (π.χ. του πολιτισμού, του αθλητισμού) ;
- Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες των νησιών μας στην εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πεδίων;
Θα κριθούμε, από τους ιστορικούς του μέλλοντος, από τις επιδόσεις μας στον στίβο της αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας. Και μέχρι σήμερα, ξέρουμε η κρίση αυτή δεν θα είναι καλή για εμάς.
Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Μπορούμε να διατηρήσουμε τις όποιες ιδεολογικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές μας, ταυτόχρονα όμως με την αξιοποίηση των ευκαιριών του λαού μας. Γιατί και ο τόπος μας και ο λαός μας έχουν ευκαιρίες. Κρυμμένες και σπουδαίες. Σας θέλουμε συμμάχους και συναγωνιστές σε αυτή την υπέροχη πρόκληση για πρόοδο και ευημερία, όχι μόνο για το καλό των κοινωνιών των νησιών μας αλλά και της χώρας ολόκληρης».
Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δεν παρέλειψε, στην έναρξη της ομιλίας του, να αναφερθεί στο μείζον εθνικό θέμα των ημερών, την κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Επ’ αυτού, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε:
«Είναι μεγάλη χαρά για όλους μας η διοργάνωση αυτής της συνάντησης, σε μία σημαντική στιγμή. Την επέτειο των 70 ετών από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Μία επέτειο που δυστυχώς συμπίπτει με την όξυνση των τουρκικών προκλήσεων και το πρόσφατο περιστατικό στην περιοχή των Ιμίων. Συμβάν που μπορεί να θύμισε σε κάποιους την τραγική νύκτα του 1996, όμως από την άλλη πλευρά, για εμάς τους νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί τρόπο ζωής καθώς έχουμε μάθει να ζούμε με την προκλητικότητα των γειτόνων στην καθημερινότητα μας. Αποτελεί ταυτόχρονα μια διαρκή και επείγουσα υπόμνηση των αξιών της σύνεσης, της ομοψυχίας, της ευθύνης, της προνοητικότητας, της εγρήγορσης και της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των εθνικών μας ζητημάτων».
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Περιφερειάρχη