Η ελευθερία του Τύπου κερδήθηκε με αγώνες. Με αγώνες κερδήθηκε και το δικαίωμα της ατομικής αξιοπρέπειας, που απετέλεσε και θεμελιώδη στόχο για την κατάκτηση της Δημοκρατίας.  Και όπως όλες οι ελευθερίες, έτσι και η ελευθερία του Τύπου, υπόκειται στον περιορισμό που θέτει ο σεβασμός στην ατομική αξιοπρέπεια.

Η αυστηρή δημοσιογραφική κριτική σε κάθε μορφή εξουσίας είναι επιβεβλημένη, υπό τις προϋποθέσεις της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, της διερεύνησης, της τεκμηρίωσης και κυρίως της Αλήθειας. Όταν αυτά τα “συστατικά” απουσιάζουν, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του εκάστοτε θιγόμενου, να προστατεύσει με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο την ατομική του αξιοπρέπεια, αλλά και την αξιοπρέπεια του θεσμού που υπηρετεί.

Ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή αρχή, επανειλημμένως και κατ’ εξακολούθηση έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της δημοσιολόγου, Τζίνας Δαβιλά, με δημοσιεύματα που βρίθουν ανακριβειών, ψευδών, αυθαιρέτων συμπερασμάτων και υβριστικών προσωπικών χαρακτηρισμών. Η οφειλόμενη προάσπιση της αξιοπρέπειας ατόμων και θεσμών από τέτοιου είδους επαναλαμβανόμενα φαινόμενα, δεν συνιστούν φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, ούτε ποινικοποιούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Απεναντίας, θωρακίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας, όταν αυτή καταπατείται και διαστρεβλώνεται από συμπεριφορές που ξεπερνούν και τα πλέον ακραία όρια της ελευθερίας του Τύπου.

Η διασφάλιση και νομική κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας, ως θεσμού και ως δικαιώματος, δεν συνεπάγεται την χωρίς όρια και συνείδηση κατάχρηση των προνομίων που αυτή παρέχει.

Σε όσους αναρωτώνται ή αδυνατούν να αντιληφθούν τα όρια της ελευθερίας του Τύπου, επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για την προάσπιση τόσο της Δημοκρατίας, όσο και του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας,  συνιστά η προσωπική αίσθηση της ηθικής.