Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, συνόδευσε σήμερα κατά την επίσκεψή του στη Σύμη,  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Ευστρατίου.

Στην διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, συμμετείχαν σε ειδική σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο, όπου τον λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην τοποθέτησή του, ενώπιον του κ. Μητσοτάκη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου τόνισε ότι «στο Νότιο Αιγαίο κρίνεται, στο προσεχές διάστημα, η Συνθήκη της Ρώμης, στην πρόβλεψη και αναφορά της για την μετατροπή της Ευρώπης σε χώρο ίσων ευκαιριών. Αυτό ακριβώς που, από το 1960 ακόμη, αποτελούσε στόχο της, υπό σύσταση τότε, Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει το μεγάλο στοίχημα για τη νησιωτική Ελλάδα». Ανέφερε ακόμη ότι «στο Νότιο Αιγαίο, η σχέση Α΄και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης θυμίζει καθόλα έναν ισχυρό “γάμο”, μοναδική περιοχή της Ελλάδος όπου αυτό συμβαίνει, αφού ο βαθμός συνεργασίας των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο, είναι ο υψηλότερος  που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου, π κ. Χατζημάρκος επανέλαβε:

«Έχω ήδη χαρακτηρίσει το 2018 έτος διοικητικής κατάρρευσης του Νοτίου Αιγαίου αφού η υποστελέχωση του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου όλων των διοικητικών διαδικασιών οδηγεί σε ασφυξία τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες», ενώ, σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, τόνισε:

«Θλίβομαι διότι είμαι ο μόνος περιφερειάρχης της χώρας ο οποίος στερείται της δυνατότητας να επισκεφθεί εδάφη της περιοχής ευθύνης του. Όσο ισχυρή κι αν είναι η βούλησή μας για σχέσεις καλής γειτονία, η πραγματικότητα μας υποχρεώνει να βλέπουμε την Τουρκία όχι σαν μια θεωρητική απειλή, αλλά σαν μια δύναμη ενάντια στη σταθερότητα της περιοχής».

Και κατέληξε: «Το Νότιο Αιγαίο μπορεί να το δει κανείς ως ένα σταυροδρόμι ιδιαιτεροτήτων και προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα και ως μια δεξαμενή προοπτικής, προκλήσεων και ευκαιριών για τη χώρα ολόκληρη».

Στην διάρκεια της παραμονής τους στην Σύμη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, επισκέφθηκαν τις επιχειρήσεις του νησιού που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2017. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πληγέντες και ο κ. Χατζημάρκος να παρουσιάσει τη δράση και τα μέτρα που η Περιφέρεια έλαβε, όχι μόνο κατά το διάστημα που το νησί επλήγη από τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και το σύνολο των έργων που η Περιφέρεια έχει εκτελέσει το τελευταίο διάστημα στο νησί.

Τα έργα αυτά είναι, η ολοκλήρωση του νέου λιμανιού, η ολοκλήρωση του ιατρείου, η συντήρηση του οδικού δικτύου, η ωρίμανση και ένταξη στο ΕΣΠΑ του μεγάλου έργου του αποχετευτικού του νησιού, ενός έργου που η Σύμη περίμενε επί 20 χρόνια και που σύντομα δημοπρατείται από την Περιφέρεια. Σε ότι  αφορά τις ζημιές από τις πλημμύρες, η Περιφέρεια ανέλαβε την χρηματοδότηση και την δημοπράτηση της αποκατάστασης του οδικού δικτύου Σύμη – Πανορμίτης και του γηπέδου του  νησιού που καταστράφηκε ολοσχερώς,  έργα που θα δημοπρατηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.