Γ. Χατζημάρκος: «Σήμερα στέλνω ένα μήνυμα: το ξεβόλεμα εκείνων που υπονόμευσαν τον τόπο, είναι οριστικό»
 

«"Ορφανή" υπονόμευση δεν υπάρχει. Υπάρχουν πρόσωπα, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, κατά την υπογραφή της σύμβασης με το ανάδοχο του έργου αντικατάστασης λαμπτήρων στο περιφερειακό οδικό δίκτυο της  Ρόδου

«"Ορφανή" υπονόμευση δεν υπάρχει. Υπάρχουν πρόσωπα με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Σήμερα στέλνω ένα μήνυμα: το ξεβόλεμα όλων αυτών που υπονόμευσαν τον τόπο  είναι οριστικό».
Αυτό δήλωσε  ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία Dasteri Systems Α.Ε η οποία αναλαμβάνει να εγκαταστήσει 5.200 φωτιστικά LED τελευταίας τεχνολογίας στο οδικό δίκτυο του νησιού της Ρόδου.

H σύμβαση υπεγράφη χθες, Πέμπτη, ανάμεσα στον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και στον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Dasteri Systems Α.Ε.,  Γιάννη Δαστερίδη, παρόντος του  Γενικού Διευθυντή Εξοικονόμησης Ενέργειας του ΚΑΠΕ,  Γιώργου Καναβάκη.

Το έργο “Εξοικονόμηση ενέργειας στο δίκτυο οδικού Φωτισμού της Νήσου Ρόδου με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED”, που πολεμήθηκε λυσσωδώς από τα ίδια πρόσωπα που πολέμησαν και το Φράγμα Γαδουρά αλλά δικαιώθηκε πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει την σφραγίδα του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας, θέτοντας τις προδιαγραφές για την προμήθεια των λαμπτήρων. Το ΚΑΠΕ είναι και ο φορέας ο οποίος θα παραλάβει το έργο, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.

 Ένα έργο που θα κάνει απόσβεση του κόστους του, σε διάστημα 4 με 5 ετών, με εξοικονόμηση πόρων τόσο από τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 65%, αλλά και από την εξάλειψη του κόστους συντήρησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, η οποία θα παρέχεται δωρεάν από την εταιρεία για μια 10ετία, όπως προβλέπεται στη σύμβαση.

Η εγκατάσταση των λαμπτήρων θα ξεκινήσει εντός 15ημέρου και θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο Περιφερειάρχης,  Γιώργος Χατζημάρκος, κατά την υπογραφή της σύμβασης, δήλωσε:

«Υπογράφουμε σήμερα την σύμβαση για το έργο της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού και της αντικατάστασης λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με λάμπες τύπου LED. Είναι το δεύτερο πολύ σημαντικό έργο για την Ρόδο, το οποίο βασανίστηκε πάρα πολύ –το πρώτο ήταν η ύδρευση του νησιού από το Φράγμα Γαδουρά. Κι επειδή στην επιστήμη δεν υπάρχουν ανεξήγητες καταστάσεις, οι συμπτώσεις έχουν πολύ σαφή ερμηνεία, είναι το δεύτερο πολύ σημαντικό έργο, που χτυπήθηκε και πολεμήθηκε με τον ίδιο τρόπο, από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους με κίνητρα που είναι ξεκάθαρα πλέον για την κοινωνία. Όσο περνάει ο χρόνος, οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτονται όλοι, ποιον εκπροσωπούν, τι υπηρετούν. Ορφανή… υπονόμευση δεν υπάρχει. Υπάρχουν πρόσωπα με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις. Προσωπικά, μετά τον έλεγχο από το αρμόδιο σύμφωνα με το νόμο Ελεγκτικό Συνέδριο και την έγκρισή του για την υπογραφή αυτής της σύμβασης,  έχω ένα μήνυμα μόνον να στείλω: ότι το ξεβόλεμα όλων αυτών που έδωσαν αυτή την πολύ βρώμικη μάχη,  πλέον των δύο ετών, είναι οριστικό. Αρκετά με την ιστορία αυτή! Ο τόπος κοιτάζει μπροστά! Όταν υπηρετείς σωστά τον τόπο σου, η δικαίωση πάντα έρχεται», κατέληξε, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τις επιθέσεις και τη λάσπη που δέχτηκαν όλο αυτό το διάστημα, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας.

Για την συνεργασία με το ΚΑΠΕ, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Το ΚΑΠΕ είναι ένα επιστημονικό όργανο το οποίο έχει ιδρύσει το κράτος, για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. Σε αυτόν τον φορέα, η Περιφέρεια προσέφυγε από την πρώτη στιγμή, χωρίς να έχει την υποχρέωση να το κάνει και  ζήτησε να είναι ο τεχνικός της σύμβουλος. Χαίρομαι γι αυτή την συνεργασία που για εμάς, είναι κομβική και αφορά πολύ ευρύτερης αξίας και σημασίας ζητήματα σε όλα τα νησιά.  Αυτό το κάναμε, διότι από την αρχή γνωρίζαμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Γι αυτό θέλαμε, ο φορέας που θα  παραλάβει το έργο να είναι ο καθ ύλιν αρμόδιος που έχει συστήσει το κράτος».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καναβάκης, εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ, έδωσε τα εύσημά του στην Περιφέρεια, για το έργο που εντάσσεται απολύτως στον εθνικό σχεδιασμό εξοικονόμησης ενέργειας και βοηθά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για τα επόμενα χρόνια.

«Από την εμπειρία μας, ο μέσος όρος εξοικονόμησης ενέργειας από το συγκεκριμένο έργο, θα φτάσει έως και το 65%, καθώς θα υπάρξει μεγαλύτερο όφελος περί των 120 ευρώ ανά φωτιστικό σημείο. Η εξοικονόμηση σε πόρους θα είναι περί των 650.000 ευρώ το χρόνο.  Από τα 5.200 φωτιστικά σημεία που θα αντικατασταθούν με λαμπτήρες τύπου LED, από τις 6,5 εκ KW θα πάμε στα 2,5 εκ KW ενώ υπάρχει και περιβαλλοντικό όφελος» ανάφερε.  

Μιλώντας ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Dasteri Systems Α.Ε., Γιάννης Δαστερίδης, είπε τα εξής: «Η εταιρεία μας, είναι ελληνική, εδρεύει στον Έβρο και απασχολεί 100 άτομα προσωπικό. Άρα, τα φωτιστικά θα κατασκευαστούν από ελληνικά χέρια αποδεικνύοντας ότι και η Ελλάδα μπορεί. Τα φωτιστικά θα είναι τελευταίας γενιάς στο πλαίσιο μιας έξυπνης εφαρμογής, που συνδυάζει δυνατότητες όπως free wifi , ρύθμιση φωτεινότητας, μέχρι και πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες με αισθητήρες σε κάθε φωτιστικό σημείο»  Ο ίδιος είπε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν –μέχρι τα τέλη του προσεχούς Οκτωβρίου, δεδομένης και της τουριστικής περιόδου, οπότε θα επιδιωχθεί η μικρότερη δυνατή όχληση των χρηστών του οδικού δικτύου, ενώ η απόσβεση του κόστους του έργου υπολογίζεται σε διάστημα μικρότερο των 5 ετών.

 

 

image_print