Η αλληλεπίδραση αρχιτεκτονικής και τουρισμού, αντικείμενο του 2ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και τοπικούς φορείς
Η καθιέρωση και θεσμοθέτηση διεθνών συνεδρίων στο Νότιο Αιγαίο που θα διαπραγματεύονται τη διάδραση μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού και θα προσελκύουν επισκέπτες, ξενοδόχους, αρχιτέκτονες και γενικότερα επαγγελματίες του τουρισμού από όλον τον κόσμο, είναι ο στόχος του 2ου συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, το Σάββατο και την Κυριακή 21 και 22 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο Rodos Palace.
Το συνέδριο αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία και με άλλους τοπικούς φορείς, όπως είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Ενόψει της έναρξης του συνεδρίου το απόγευμα του προσεχούς Σαββάτου, από τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Στασινό, κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα, Πέμπτη οι εκπρόσωπου των συνδιοργανωτών φορέων, όπου τονίστηκε η σημασία της θεσμοθέτηση του συνεδρίου, που συνδέει δύο κομβικής σημασίας τομείς, για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, την αρχιτεκτονική με τον τουρισμό και την αλληλεπίδρασή τους.
Για το συνέδριο μίλησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, Γιώργος Σκιαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Γιάννης Φλεβάρης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου Γιάννης Γλυνός, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Νίκος Παπασταματίου και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΕΚΡ, Κώστας Καλιουδάκης
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, Γιώργο Σκιαδόπουλο για την πρωτοβουλία διεξαγωγής των συνεδρίων και άλλων διοργανώσεων που συμβάλλουν στην επιδίωξη της Περιφερειακής αρχής να ανοίξει ένας μεγάλος δημόσιος διάλογος για το περιβάλλον, φυσικό και δομημένο, μέρος του οποίου είναι και οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί που κάνει η Περιφέρεια για τον αστικό εξοπλισμό, σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Θέλουμε οι άνθρωποι οι οποίοι, σε κάθε χώρο και κάθε τομέα είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν την αγάπη, το μεράκι, την δυνατότητα και την ικανότητα και έχουν πάρει την απόφαση να διαθέσουν την ενέργειά τους σε τόσο σημαντικά πράγματα, να είναι εκείνοι που θα παίρνουν πάνω τους αυτές τις πρωτοβουλίες. Είναι χαρά μας να στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους, όταν τους συναντάμε. Κι εδώ, τους έχουμε συναντήσει, σε μια πολύ καλή συγκυρία για να καλλιεργήσουμε από κοινού πράγματα».
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σε ένα τόπο με μεγάλη ιστορία που αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική του, το συνέδριο αυτό έρχεται να “παντρέψει” την σύγχρονη Αρχιτεκτονική με τον Τουρισμό, στη δημιουργία μιας νέας γραμμής με έμπνευση και καινοτομία, με νέα αρχιτεκτονήματα που θα περάσουν με τη σειρά τους στο μέλλον, έως ότου γίνουν παρελθόν και αποτελούν πρόδρομο νέων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, σε ένα νησί πλούσιο από αρχιτεκτονήματα, που όμως έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά».
Το 2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού απευθύνεται και είναι ανοιχτό σε ολόκληρη την κοινωνία.
Μεταξύ των ομιλητών θα είναι Διεθνούς φήμης Αρχιτεκτονικά Γραφεία από όλον τον κόσμο (όπως Zaha Hadid Architects, UNStudio, κα.). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των:
· Υπουργείου Τουρισμού,
· Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ),
· Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ),
· Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA),
· Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο, καθώς ο μήνας Οκτώβριος έχει ανακηρυχτεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου ως «Μήνας Αρχιτεκτονικής, Πολιτισμού και Τουρισμού».