image_pdf
Μεγάλο πολιτικό, πολιτειακό και οικονομικό  θέμα χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου  κ. Γιώργος Χατζημάρκος την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, για την αναγκαστική μεταφορά των διαθεσίμων όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προς επένδυση.
Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Τετάρτης, μετά και τις κοινές αποφάσεις ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ που ελήφθησαν χθες,  Τρίτη,  για το ζήτημα,  κ. Χατζημάρκος μίλησε για «μαύρη μέρα στην ιστορία αυτής της χώρας» και έθεσε θέμα ποιότητας και περιεχομένου της Δημοκρατίας και σεβασμού του Συντάγματος. 
 
«Δεν ξέρω σε τι μπορεί να ελπίζει μια χώρα, όπου το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο προαιρετικό και έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται ο εκάστοτε κυβερνήτης τις συγκυρίες, κι όλα αυτά να λέγονται την 21η Απριλίου», σχολίασε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι οι συγκυρίες που υπαγόρευσαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αποκαλύπτονται από την κυβέρνηση, αφού ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των Περιφερειαρχών, λέγοντας ότι δεν είναι ανακοινώσιμες.  
 
Ο Περιφερειάρχης ανάφερε ότι κάτι ανάλογο με την σημερινή ΠΝΠ έχει να συμβεί στην χώρα από το 1951. «Δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θέλει να μείνει στην ιστορία ως Αλέξης Πλαστήρας, αλλά ως Αλέξης Τσίπρας» δήλωσε χαρακτηριστικά. 
 
Ο κ. Χατζημάρκος στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το θέμα, αγνοώντας και αιφνιδιάζοντας την αυτοδιοίκηση, αντί να ζητήσει την βοήθειά της στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, για να σχολιάσει ότι «δεν είναι δυνατόν να υφίσταται τέτοια μεταχείριση η Αυτοδιοίκηση, από μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή».  
 
«Προσωπικά δήλωσα στον κ. Μάρδα ότι έπρεπε να είναι στην ΕΝΠΕ στις 19 Απριλίου (μια μέρα πριν την υπογραφή της ΠΝΠ). Αν μας έλεγε ότι η χώρα κρέμεται από μια κλωστή, δεν υπάρχει κανένας που δεν θα έδινε την βοήθειά του και μάλιστα απλόχερα. Άλλωστε, αυτή είναι η απόφαση που πήραμε οι Περιφερειάρχες, ακόμα και μετά από αυτόν τον βάρβαρο, παράνομο και προσβλητικό τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε. Θα δώσουμε την βοήθειά μας. Δεν συζητάμε καν ότι θα αφήσουμε την χώρα μας αβοήθητη» ανέφερε.  
 
Σχετικά με την ενιαία στάση της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ όπως τα δύο όργανα εκφράστηκαν μέσα από τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις, ο Περιφερειάρχης  ανέφερε ότι οι αντιδράσεις είναι οριζόντιες, από όλους τους συμμετέχοντες στον α΄ και β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. «Αυτό πρέπει να γίνει σαφές, διότι κυκλοφορούν ακόμη ανάμεσά μας… αφισοκολλητές που ονειρεύονται ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Μέλη του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, και στον α΄ και στον β΄βαθμό αυτοδιοίκησης, ήταν πολύ πιο σκληροί στις τοποθετήσεις και στις προτάσεις τους για τους τρόπους αντίδρασης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» τόνισε.
 
Σημειώνεται ότι η επίμαχη ΠΝΠ δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί επισήμως  στις Περιφέρειες, ενώ είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μόνο ημερών που λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν τις Περιφέρειες, χωρίς οι ίδιες να ενημερώνονται, παρά μόνο μέσα από διαρροές και πληροφορίες στο διαδίκτυο. 
 
Σχετικά με το περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι η αναφορά περί ταμειακών «διαθεσίμων» είναι παντελώς αυθαίρετος, ενώ αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική είναι όλη η διαδικασία.
 
«Είναι ψευδές ότι πρόκειται περί βραχυπρόθεσμου δανεισμού, όπως είναι ψευδές ότι θα έχει διάρκεια δύο μηνών. Από το κείμενο δεν προκύπτει καμία δέσμευση επιστροφής των χρημάτων.  Η ΠΝΠ έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο: έρχεται να αλλάξει στο διηνεκές το σύστημα χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Το κείμενο της ΠΝΠ θα μπορούσε κάλλιστα – όπως παραδέχτηκε ο υπουργός –  να περιέχει σαφή χρονικό ορίζοντα ισχύος της μεταφοράς των διαθεσίμων, όμως σκοπίμως ο νομοθέτης δεν το κάνει» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε στην διάρκεια της σύσκεψης ότι «η δέσμευση των διαθεσίμων των φορέων της αυτοδιοίκησης ήταν πάγια απαίτηση των δανειστών»,  που  έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. 
 
Επιπλέον ο κ. Χατζημάρκος αποσαφήνισε ότι ψευδώς και με τρόπο παραπλανητικό γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης λόγος για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αφού στην πραγματικότητα «πρόκειται για 15θήμερο διάστημα παροχής ρευστότητας» τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπούς Οργανισμούς των οποίων τα διαθέσιμα δεσμεύονται. 
 
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της εφαρμογής της ΠΝΔ ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι «παγώνουν» όλα τα έργα, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα την πλήρη αδράνεια και  ακινησία της, ενώ καθίσταται αδύνατος ακόμη και ο στοιχειώδης προγραμματισμός. «Η μάχη που δίνει η Αυτοδιοίκηση είναι για να μείνει ο τόπος μας όρθιος. Προσπαθούμε να σώσουμε την αξιοπρέπεια των θεσμών. Ας συνειδητοποιήσουν ότι λαϊκή εντολή δεν έχουν μόνο οι κυβερνώντες, λαϊκή εντολή έχουν και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης» ανέφερε.
 
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επανέλαβε την απόφαση των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ να μην προχωρήσουν στην μεταφορά των αποθεματικών τους στην ΤτΕ, πριν γίνει η συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δήλωσε αντίθετος με το κλείσιμο δήμων και περιφερειών ως αντίδραση στην ΠΝΠ «διότι έτσι τιμωρούνται ακόμη περισσότερο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης».
 
Τέλος, έκανε γνωστό ότι το απόγευμα σήμερα (Τετάρτη) θα συνέλθει η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να αποφασιστεί η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας συνεδριάζει και η Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑΙ.