Επίσημο δείπνο  του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου προς τιμή των συμμετεχόντων στην «2η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα»

 

“Για μας τους νησιώτες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι αφηρημένες έννοιες. Το Δίκαιο της Θάλασσας  επηρεάζει την καθημερινή μας επικοινωνία. Το Διεθνές Δίκαιο, η ασφάλεια των διεθνών συνόρων, επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή”.

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος τις επίσημες αντιπροσωπίες 18 κρατών, που λαμβάνουν μέρος στην 2η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα, στην διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν τους, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το βράδυ της Δευτέρας, επιτυγχάνοντας να αναδείξει τη σημασία και τον βαθμό της επίδρασης του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, σε μια περιοχή νευραλγικής εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας, όπως είναι το Νότιο Αιγαίο.

   Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης, παρακάθισαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, o Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Sameh Hassan Shoukry, η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κα Ekaterina Zaharieva, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης κ. Mohamed Taher Siala, o Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας κ. Miroslav Lajcak,  η  Υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας  κα Odeta Barbullushi, ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για θέματα πολιτικών υποθέσεων κ. Ahmed Abdul Rahman Al Jarman, o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών  και Μετανάστευσης του Λιβάνου κ. Charbel Wehbi, ο Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Τυνησίας  κ. Sabri Bachtobji, οι Πρέσβεις  της Αιγύπτου κ. Ehab Nasr, της Αλβανίας κα Ardiana Hobdari, της Αλγερίας Dr Noureddine Bardad-Daidj, της Βουλγαρίας κα Emilia Kraleva, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Sultan Mohammed Majed Alali, της Ιταλίας κ. Efisio Luigi Marras, του Κατάρ κ. Abdulaziz Ali A.N. Al-Naama, του Κουβέιτ κ. Saud Faisal Saud Aldaweesh, του Ομάν κ. Sheikh Ahmed bin Salim Al-Shanfari, της Ρουμανίας κ. Stefan Tinca, της Σαουδικής Αραβίας κ. Essam Baitalmal , της Σλοβακίας κ. Peter Michalko, της Τυνησίας κ.  Lassaad M’hirssi, ο πρέσβης κ. Khalil Ibrahim Al-Thawadi, βοηθός Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Αραβικών Κρατών και ο Dr Abdulaziz bin Hamad Al-Awaisheg,  Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων και Διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council).

Από ελληνικής πλευράς, στο δείπνο παρακάθισαν ο  Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Χιονής, ο Περιφερειακός Δ/ντης Λιμενικού Δωδεκανήσου  κ. Νικόλαος Αρμπουνιώτης,  ο Αστυνομικός Δ/ντης Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Γεωργακάκος, ο Λιμενάρχης Ρόδου κ. Σπυρίδων Τάτης,  ο Γενικός Δ/ντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο  Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, οι Αντιπεριφερειάρχες κκ Φιλήμονας Ζαννετίδης, Θωμάς Σωτρίλης, Γιάννης Φλεβάρης και Μαριέτα Παπαβασιλείου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης , η Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μαρία Μιχαηλίδου και άλλοι επίσημοι.

Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, που για πρώτη φορά διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2016, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, πραγματοποιείται πλέον μόνιμα στη Ρόδο, γεγονός που αναδεικνύει το νησί αλλά και τη χώρα  συνολικά, σε νευραλγικό σημείο των εξελίξεων, παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μια περιοχή έντονων και διαρκώς αυξανόμενων προκλήσεων και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι καθιστούν τον διάλογο και τη συλλογική δράση  πιο αναγκαία από ποτέ.

Η Δεύτερη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα έρχεται να δυναμώσει το «πνεύμα της Ρόδου» για την προώθηση μιας θετική ατζέντας περιφερειακής συνεργασίας και να εγκαταστήσει τα κατάλληλα δίκτυα, ώστε να παγιωθούν οι συνέργειες και οι σχέσεις αλληλοκατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών. Απώτερος στόχος είναι η κατοχύρωση της ασφάλειας και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην πολυτάραχη αυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην φετινή συνάντηση συμμετέχουν υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι  από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αλγερία, τη Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, την Κύπρο, το Λίβανο, τη Λιβύη, το Ομάν, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σλοβακία και την Τυνησία. Επιπλέον, στις εργασίες συμμετέχουν  εκπρόσωποι  του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Συνεργασίας των κρατών του Κόλπου, καθώς επίσης και η αντιπροσωπεία σε πρεσβευτικό επίπεδο της Ινδονησίας, σε  καθεστώς  παρατηρητή.

Οι εργασίες της διήμερης 2ης Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα, ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη). Η 3η Διάσκεψη θα διεξαχθεί στη Ρόδο τον προσεχή Αύγουστο 2018, μετά από πρόταση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, η οποία έγινε αποδεκτή από τους συμμετέχοντες.